• Big Story

    Ο Τιτάνας μόνος του δεν μπόρεσε να σηκώσει το… βάρος στο Χρηματιστήριο


    Άλλη μία δυσάρεστη εβδομάδα ολοκληρώθηκε για την εγχώρια αγορά μετοχών αλλά και αυτή των ομολόγων. Ενώ ξεκίνησε με… ήρεμες διαθέσεις ( Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε στη συνεδρίαση της Δευτέρας και Τρίτης) από τα μέσα της εβδομάδας και έπειτα το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε και ο Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 0,6%. Η εικόνα θα ήταν πιο άσχημη αν ο Τιτάνας δεν έκλεινε σήμερα με κέρδη της τάξης του 2,68%.

    Οι αφορμές υπήρξαν τόσο η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών την Τετάρτη, η επιδείνωση της αγορά ομολόγων στη γειτονική Ιταλία από την εκ νέου κόντρα για τις δημοσιονομικές της δαπάνες με τις Βρυξέλλες όσο και η απόφαση του Τιτάνα, να μεταφέρει την καταστατική του έδρα στο Βέλγιο και το Euronext να είναι πλέον η πρωτογενής διαπραγμάτευση τη μετοχής.

    Ο τραπεζικός κλάδος για άλλη μία φορά ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος, η εικόνα του οποίου φοβίζει κύκλους της αγοράς, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει μία ροή ειδήσεων για να ανατρέψει τη διολίσθηση των τραπεζικών μετοχών. Ο υποκείμενος δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,1% στις 467,57 μονάδες, ενώ βαριές ήταν οι απώλειες για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-4,97%) κλείνοντας στα 1,11 ευρώ. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο δείκτης έχασε -3,7%.

    Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η μετοχή του Τιτάνα (+2,68%) δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τα αρνητικά πρόσημα που κυριάρχησαν σχεδόν σε όλο το ταμπλό.

    Ενδεικτικά αναφέρονται οι Βιοχάλκο (-4,7%), Motor Oil (-3,86%), Σαράντης (-2,35%), ΕΤΕ (-2,32%), Alpha Bank (-2,18%) και ΕΧΑΕ (-2,14%). Ο ΟΤΕ (-0,21%) είχε τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 4.5 εκατ. ευρώ.

    Ο τζίρος ενισχύθηκε κυρίως λόγω του Τιτάνα και ανήλθε στα 38.42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η δημοπρασία ομολόγων στην Ιταλία και το πως θα διαμορφωθεί το κόστος δανεισμού, καθώς η απόδοση στο 10ετές βρίσκεται σε υψηλά 4 ετών, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s, με πολλούς επενδυτές να θεωρούν πολύ πιθανή μία υποβάθμιση.



    ΣΧΟΛΙΑ