• Πολιτική

    Κλιμακώνεται ο διπλωματικός πόλεμος Βρετανίας-Ρωσίας: Ο Πούτιν απελαύνει 23 Βρετανούς διπλωμάτες

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν Vladimir Putin

    Β. Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας


    Την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από τις κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία εναντίον της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

    Οι 23 Βρετανοί διπλωμάτες ανακηρύχθηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae). Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακαλεί και τη συμφωνία για τα εγκαίνια γενικού προξενείου της Βρετανίας.

    Μέσα στην ημέρα αναμένεται να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου, ο οποίος εκλήθη για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα.

    Σύμφωνα με το TASS, η Μόσχα αναμένεται να ενημερώσει τον Βρετανό διπλωμάτη για τα μέτρα που θα λάβει σε αντίποινα για αυτά που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα το Λονδίνο, τα οποία αφορούν κυρίως την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση με δηλητήριο κατά του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκριπάλ. Σημειώνεται, δε, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απέλαση που είχε γίνει τα τελευταία 30 χρόνια.

    Η Τερέζα Μέι κατηγορεί τη Ρωσία ως «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα, ενώ έκανε λόγο και για εχθρική δράση Ρώσων κατακόπων σε βρετανικό έδαφος.

    «Δεν υπάρχει θέση γι’ αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας», τόνισε.

    «Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο»

    Επίσης, η Μέι ανέφερε ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία θα ακυρωθούν. Ήδη, έχει αποσυρθεί η πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ενδέχεται να ληφθούν και άλλα μέτρα που δεν θα δημοσιοποιηθούν.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε, ήθελε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία και είναι «τραγικό» που ο πρόεδρος Πούτιν έδρασε με αυτόν τον τρόπο, είπε. Επίσης, ανέφερε ότι η Βρετανία δεν είναι μόνη της, καθώς η ίδια συνομίλησε με συμμάχους που στηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη.

    Στο πλευρό της Μέι το ΝΑΤΟ

    Μετά από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και της Τερέζα Μέι, καθώς και την απειλή για αντίποινα από τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ πήρε θέση στο πλευρό της Μέι, καταγγέλλοντας τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου και χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαιτεί από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία.

    «Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να θεωρήσουν την επίθεση κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και απαίτησαν από τη Ρωσία «να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», ανέφερε η Συμμαχία σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βρετανός υπ. Άμυνας VS Ρωσίας: «Να φύγετε και να κλείσετε το στόμα σας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινή δήλωση Μακρόν, Μέρκελ, Μέι και Τραμπ κατά Ρωσίας για τον Σεργκέι Σκριπάλ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΗΠΑ κατά Ρωσίας: Η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σ. Σκριπάλ



    ΣΧΟΛΙΑ