• First Top Stories

    Ο Πετσίτης βραδυφλεγές φυτίλι στα θεμέλια της κυβέρνησης


    Καταιγισμός αποκαλύψεων στην υπόθεση Πετσίτη με την σιωπή της κυβέρνησης να είναι εκκωφαντική όσον αφορά τις εξηγήσεις για τις σχέσεις του πρώην συμμαθητή του Νίκου Παππά με το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά το επίσημο δόγμα «δεν είδα, δεν ξέρω», πληθαίνουν τα στελέχη που αρχίζουν να λένε ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πώς ένας σερβιτόρος σε πιτσαρία εξελίχθηκε σε επιχειρηματικό παράγοντα της χώρας.

    Στη δαιδαλώδη διαδρομή μεταξύ του Πετσίτη, των Κύπριων δικηγόρων, της ΔΕΠΑ και της ELFE, αποκαλύφθηκε ότι η πληρεξούσια δικηγόρος-συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Αρτεμίου και Πιερή στην Αθήνα σε υποθέσεις που εμπλέκονται εταιρείες αγνώστου ιδιοκτησίας το 2016 και το 2017, αλλά και το 2018 ήταν η δικηγόρος Αναστασία Ξεπαπαδέα.

    Η κ. Ξεπαπαδέα από τον Ιούλιο του 2015 -όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα- ήταν διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά ειδική συνεργάτης του ίδιου και από τον Ιούνιο του 2018 διορίστηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

    Η ίδια απάντησε ως εξής: «Ως πρώτη απάντηση στο συκοφαντικό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος και σε όσους άκριτα το αναπαράγουν: Δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό να επιχειρείται η σπίλωση και ο στιγματισμός μου, ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο συντάκτης και οι εμπνευστές της απίθανης κατασκευής θα κληθούν να λογοδοτήσουν αρμοδίως για το συκοφαντικό δημοσίευμα που μετατρέπει σε ‘σκάνδαλο’ την κατά νόμον εκπροσώπηση ενός νομικού προσώπου από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να ζητήσουν την άποψή μου πριν με συκοφαντήσουν, καθώς ήδη γνώριζαν ότι ουδέν (ηθικώς ή νομικώς) μεμπτόν υφίσταται σε βάρος μου. Όμως, ακόμη και η παραπληροφόρηση έχει ως όριο την ηθική και το νόμο για τα οποία δήθεν κόπτεται ο συντάκτης του δημοσιεύματος».

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, σύντομα θα κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ο Μανώλης Πετσίτης. Μαζί θα κληθούν να καταθέσουν και οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος και Δημήτρης Τζώρτζη και θα πρέπει να πουν ποιος ήταν ο ρόλος του «Μανόλο», γιατί μπαινόβγαινε στην εταιρεία ως απεσταλμένος του Μαξίμου και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου ήταν εκπρόσωπος δικηγορικών εταιρειών της Κύπρου οι οποίες συνδέονται με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

    Στη Βουλή έχει κληθεί να καταθέσει η πρόεδρος της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Αννα Ζαΐρη, καθώς και ο υπάλληλος που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση διότι ερευνούσε πολύ «καυτές» υποθέσεις και είχε φτάσει κοντά σε αποκαλύψεις. Υποθέσεις όπως αυτή του Μανώλη Πετσίτη, ενός μεγαλοτραπεζίτη αλλά και της κίνησης κεφαλαίων από το Καράκας προς την Αθήνα, μέσω δύο ελβετικών υποκαταστημάτων τραπεζών.

    Οι τραπεζικοί λογαριασμοί

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις και όσον αφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, καθώς υπάρχουν οι πληροφορίες ότι από την έρευνα των δικαστικών αρχών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ελβετία βρέθηκαν στους λογαριασμούς αδικαιολόγητα χρηματικά εμβάσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλυφθούν και νεότερα στοιχεία.

    Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του newsbomb.gr, την περασμένη εβδομάδα, στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) της Κύπρου έχουν ήδη ανακαλύψει σημαντικά στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τους τελικούς δικαιούχους που έχουν χρηματικές συναλλαγές με τον Πετσίτη. Στο μικροσκόπιο των ερευνών είναι και οι αντίστοιχες κινήσεις εταιρειών και λογαριασμών που συνδέονται με τους Αρτέμη Αρτεμίου, Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου, αλλά και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

    Τα καμπανάκια της ΔΕΠΑ

    Εν τω μεταξύ, το liberal.gr φέρνει σήμερα στο φως την τακτική αλληλογραφία της ΔΕΠΑ με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που έχει ως αποδέκτη την επικεφαλής της Άννα Ζαΐρη, στην οποία περιγράφεται η διαιώνιση του καθεστώτος μεταχρονολογημένων επιταγών από εταιρείες αμφιβόλου πιστοληπτικής αξιοπιστίας, με τις οποίες συνεχίζει να την πληρώνει η πλευρά Λαυρεντιάδη, έχοντας συσσωρεύσει ποσά άνω των 24 εκατ. ευρω, πιστοποιώντας το γεγονός.

    «Όπως επανειλημμένως και κατόπιν αιτήματος της Αρχής σας έχουμε ενημερώσει με τις μηνιαίες επιστολές μας ήδη από τον Ιούλιο του 2017 (αλλά και δια ζώσης αναλυτικά παρουσιάσει κατά τη συνάντησή μας στην Αρχή στις 11/09/2018), υφίσταται εξαιρετικά μεγάλος πιστωτικός κίνδυνος για την εταιρεία μας από τη κυκλοφορία μεταχρονολογημένων επιταγών ύψους σήμερα 24.819.273.65 ευρώ, και εκδόσεως εταιρειών αναντίστοιχης πιστοληπτικής ικανότητας και συνδεδεμένων με την εταιρεία»  αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

    Το καμπανάκι για το βουνό των μεταχρονολογημένων επιταγών στο οποίο δένεται καθημερινά όλο και περισσότερο η ΔΕΠΑ, έρχεται σε μια στιγμή όπου πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για το Μ. Πετσίτη, και τις σχέσεις του με τους κύπριους δικηγόρους των offshore του Λ. Λαυρεντιάδη, όπως τον Αρτέμη Αρτεμίου που είχε συνταξιδέψει με τον Ν. Παππά στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 και είχε εμφανισθεί να βγαίνει από το Μαξίμου το 2016.

    Σχέσεις που επιβεβαιώνουν οι έρευνες των κυπριακών αρχών, και οι αποκαλύψεις για τα “οχήματα” μεταφοράς ρευστών από την ELFE, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Κύπρο, καθιστώντας τη λιπασματοβιομηχανία ένα κουφάρι, με τη δραστηριότητά της να περνά σε παρένθετες εταιρείες, «φεσώνοντας» τους πάντες, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΠΑ. Άλλωστε η ύπαρξη αμοιβής από την ELFE προς τον Μ. Πετσίτη έχει πιστοποιηθεί, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος έχει δηλώσει ότι τον επισκεπτόταν στο γραφείο του ως εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μαξίμου.

    Στη πράξη τώρα αυτό που αναδεικνύει η επιστολή προς την κα Ζαΐρη είναι ότι παρά την απόφαση των αρχών Μαρτίου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που υποχρεώνει τη ΔΕΠΑ να πληρώνει με 50% μετρητά και με 50% επιταγές για το αέριο που αγοράζει, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.

    Έως πρότινος, και πριν την δικαστική απόφαση, η ELFE κατέβαλε κάθε εβδομάδα στη ΔΕΠΑ, 6μηνες επιταγές πελατών της, δηλαδή εταιρειών προς τις οποίες πουλά λιπάσματα, όπως η “Φυτοθρεπτική”, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

    Ένα μήνα μετά την δικαστική απόφαση, οι επιταγές “Φυτοθρεπτικής” έχουν αντικατασταθεί από επιταγές εκδόσεως… “Λιπάσματα Νέας Καρβάλης”. Είναι μια από τις πολλές παρένθετες εταιρείες του οικοδομήματος Λαυρεντιάδη, που εμφανίζεται να εμπλέκεται στη μίσθωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ELFE, και να αντισυμβάλλεται εμπορικά μαζί της, ακριβώς για να μην κληρονομήσει τα χρέη της. Είναι μια από τις πολλές εταιρείες, που δεν πρόκειται να κληθεί να καταβάλει το παραμικρό ποσό για την αποπληρωμή του βουνού χρεών ύψους 130 εκατ. ευρω προς τη ΔΕΠΑ, το οποίο βαρύνει την ELFE. Τη διαδρομή αυτή του χρήματος, μέσα από σκιώδεις εταιρείες, που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να λειτουργούν σαν προπέτασμα καπνού, με στόχο να χάνεται η διαδρομή του χρήματος, αναζητούν και οι εισαγγελείς.

    Γεννήθηκε το 2016

    Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης γεννήθηκε στα τέλη του 2016, ως διάδοχο σχήμα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, της εταιρείας που το Σεπτέμβριο του 2015 «μίσθωσε» έναντι συμβολικού τιμήματος το μισό εργοστάσιο της ELFE στην Καβάλα και ανέλαβε τη διαδικασία παραγωγής νιτρικών λιπασμάτων. Το υπόλοιπο εργοστάσιο είχε μισθώσει με αντίστοιχες διαδικασίες το Δεκέμβριο 2015, η κυπριακή PFIC LTD με αντικείμενο τη διαδικασία παραγωγής φωσφορικών και σύνθετων λιπασμάτων.

    Όταν, σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, το 2016 η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ αντιμετώπισε την αντίδραση των εργαζομένων της λιπασματοβιομηχανίας, λόγω της δυσμενούς μονομερούς μεταβολής των όρων στις συμβάσεις τους, η εταιρεία φέρεται να αποχώρησε, προκειμένου να αναλάβει την παραγωγή νιτρικών λιπασμάτων η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 24.000 ευρώ. Η ίδρυσή της έγινε στις 19 Δεκεμβρίου και η έδρα της ήταν η οδός Παπαφλέσσα 9 στην Καλλιθέα Αττικής.

    “Κανείς από τους ενοίκους ή γείτονες δεν είχε ακούσει ποτέ γι’ αυτή την εξωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη λιπασματοβιομηχανία της χώρας, και κανένα διακριτικό της εταιρείας δεν υπήρχε”, ανέφερε η μήνυση της ΔΕΠΑ. Στη συνέχεια μετέφερε την έδρα της στην Ξενοφώντος 139, στην Καλλιθέα, όπου οι δικαστικοί επιμελητές αναγκάζονταν να θυροκολλούν δικόγραφα, αλλά δεν υπήρχε κανείς για να τα παραλάβει.

    Επιταγές της ίδιας ακριβώς εταιρείας, και μάλιστα της τάξεως των 800.000-900.000 ευρώ την εβδομάδα, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παραλαμβάνει η διοίκηση της ΔΕΠΑ, αναφέρει το liberal.gr.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζαχαράκη για υπόθεση Πετσίτη: Να απομακρυνθεί η Ξεπαπαδέα

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περίεργες συμπτώσεις: Δικηγόρος του Αρτεμίου η Γ.Γ. Διαφθοράς

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τι απαντά η Αναστασία Ξεπαπαδέα στα περί σχέσης της με τον Αρτεμίου



    ΣΧΟΛΙΑ