• Big Story

    Παράταση για τα αδήλωτα κεφάλαια: Πού αποσκοπεί και τι κρύβει;

    τράπεζες


    Η παράταση της οικιοθελούς αποκάλυψης κεφαλαίων που δόθηκε μέσω διάταξης δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός.

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως το εν λόγω μέτρο υπήρξε ιδιαίτερα προσοδοφόρο εισπρακτικά και ως εκ τούτου βοήθησε αρκετά στην ενίσχυση των ταμείων του κράτους.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία καταδεικνύουν μεγάλες επιδόσεις στα έσοδα του Προϋπολογισμού από τιε εισπράξεις των Παρελθόντων Οικονομικών Ετών.

    Ειδικότερα, από τους άμεσους φόρους των εν λόγω εσόδων τα ταμεία ενισχύθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 κατά 1,445 δισ. ευρώ.

    Το εν λόγω ποσόν υπερέβη σύμφωνα με εκτιμήσεις τον αρχικό υπολογισμό για εισπράξεις ύψους 1,303 δις ευρώ.

    Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους, οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσόν των 752 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερες κατά 135 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τους αρχικούς υπολογισμούς.

    Η παράταση που δόθηκε είναι λοιπόν αυτονόητη, καθώς το υπουργείο κρίνει πως η ρύθμιση ήταν εισπρακτικά επιτυχής. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία φορολογούμενοι έχουν δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα ύψους 4 δισ. ευρώ .

    Στα εισοδήματα αυτά επιβλήθηκαν έξτρα φόροι 400 εκατ. ευρώ. Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση εξετάζει την συνέχιση του μέτρου και για το 2018.

    Ένα ακόμη μέτρο που παρατηρείται πως έχει φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία είναι οι 100 δόσεις.

    Πολλοί φορολογούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τις διευκολύνσεις της ρύθμισης προκειμένου να αποπληρώσουν σταδιακά και με μικρά ποσά τις οφειλές τους.

    Παρόλα αυτά προς το παρόν δεν διαφαίνεται – τουλάχιστον άμεσα- να υπάρξει μια τέτοια παροχή, με αυτή τη μορφή. Όμως ακόμη κι όσοι έχουν υπαχθεί σε αυτή, από την έναρξη του 2018 φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Αυτό διότι σε περίπτωση που καθυστερήσουν έστω και μια μέρα την αποπληρωμή της δόσης ή οποιασδήποτε άλλης οφειλής, τότε άμεσα χάνουν τη ρύθμιση.

    Δεδομένου ότι η φορολαίλαπα έχει χτυπήσει την πλειονότητα των νοικοκυριών, θεωρείται βέβαιο πως η νέα χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους φορολογούμενους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Fraport: Ξεκινούν τα έργα στην Μύκονο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημόσιο και αξιολόγηση: 7 στους 10 υπαλλήλους υπουργείων συμμετέχουν στη διαδικασία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η εφορία ξαναχτυπά: Αποκάλυψες αδήλωτα εισοδήματα; Δεν γλιτώνεις τον επανέλεγχο



    ΣΧΟΛΙΑ