• Big Story

    Έγινε το θαύμα: Αυξήσεις μισθών σε Πορτογαλία και Κύπρο. Όμως η Ελλάδα του Τσίπρα είναι ο Τιτανικός της Ευρώπης


    Η Πορτογαλία όπως και η Κύπρος τα κατάφεραν και μάλιστα εντός ευρώ. Στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου οι μισθοί επανήλθαν στα προ μνημονίων επίπεδα ενώ και στην Κύπρο προ μηνών δόθηκαν μικρές αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.  Ενώ όλα τα κράτη των μνημονίων έχουν εξέλθει από την κρίση η μόνη χώρα που ακόμα ταλαιπωρείται είναι η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να δει την πραγματικότητα , ταλαιπωρεί μια ολόκληρη χώρα και αρνείται να βάλει την Ελλάδα σε μια κανονική πορεία.

    Στην αλλαγή σελίδας της Πορτογαλίας που όχι μόνο κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά άφησε και πίσω της την λιτότητα, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του ο Economist. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ κανείς δεν θα αποκαλούσε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, António Costa, “γεράκι των δημοσιονομικών” όταν ανέλαβε τα ηνία το 2015, ωστόσο ο ίδιος τήρησε την υπόσχεσή του και γύρισε σελίδα στην λιτότητα. Ο  Costa είχε υποσχεθεί τότε ότι θα αναστρέψει τα μέτρα λιτότητας τα οποία είχαν επιβληθεί στην χώρα στο πλαίσιο των μνημονίων, τηρώντας ταυτόχρονα τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους. Πολλοί τότε τον αμφισβητούσαν.

    Ωστόσο ο κ. Costa τήρησε την υπόσχεσή του, αναφέρει ο Economist. To 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 24 Μαρτίου, η κυβέρνησή του μείωσε κατά άνω του 50% το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1974.

    Επίσης, η κυβέρνηση συνασπισμού του Costa αποκατέστησε τις συντάξεις, τους μισθούς και τις ώρες εργασίας σε προ μνημονίων επίπεδα, ενώ μείωσε το έλλειμμα κάτω από τον στόχο του 2,5% της ΕΕ. Είναι η πρώτη, σημειώνει ο Economist, που η Πορτογαλία συμμορφώνεται πλήρως με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

    Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει συνηθίσει να ξεπερνά τις διεθνείς προβλέψεις, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει πως πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επεσήμανε πως η Κομισιόν “συναντά σταδιακά την πραγματικότητα”, καθώς αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2016.

    Η οικονομία της Πορτογαλίας αυξάνεται επί 13 τρίμηνα, με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης να ανέρχεται στο 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Δεν νομίζω πως θα χρειαστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Σάλλας: Big business στον τουρισμό, στο banking και το asset management

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βίκυ Σταμάτη: «Γιορτάζουμε σήμερα εγώ και ο γιος μου»



    ΣΧΟΛΙΑ