• Big Story

    ΝΔ κατά Τσίπρα: Θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα και τα συντρίμμια

    • NewsRoom
    ΝΔ


    Με μια ανακοίνωση – φωτιά απάντησε η ΝΔ στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Εργασίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους και επιτίθεται στον κ. Τσίπρα ενώ παράλληλα αποδομεί όσα παρουσίασε ως επιτυχία της κυβέρνησής του.

    Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί για “μεγάλο θράσος” τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    “Θέλει μεγάλο θράσος, να εμφανίζεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και να θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, τα συντρίμμια και τις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο “σώμα” της ελληνικής κοινωνίας, με θύματα τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

    Ιδού λοιπόν οι “επιτυχίες” του κ. Τσίπρα τα τελευταία τρία χρόνια:

    – Δραματική μείωση, πάνω από δύο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από εξοντωτικούς φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εισφορές, καθώς και δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου.

    – Απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία έπρεπε να κλείσει το Δεκέμβριο του 2016 στο 19,5% και τελικά έκλεισε στο 23,5%!

    – Απόλυτη κυριαρχία – για πρώτη φορά – στην αγορά εργασίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, έναντι της πλήρους απασχόλησης.

    – Πρωτοφανής φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η τάση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάστηκε.

    – Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή τρίμηνη προειδοποίηση.

    – Αθέτηση της υπόσχεσης για επαναφορά σε ισχύ των κλαδικών συμβάσεων. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το αντίθετο.

    – Εξοντωτικές εισφορές που κυριολεκτικά “διαλύουν” ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

    – Άδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων -που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ- σε σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Μειώσεις που μεταφράζονται σε απώλεια, ως και τριών συντάξεων!

    – Ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας.

    – Πρωτοφανής “στάση πληρωμών” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που αφορούν 139.000 κύριες συντάξεις και 67.000 εφάπαξ.

    Τι είπε ο Τσίπρας

    «Η ανάκαμψη έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα όχι μόνο σε μεγέθη και αριθμούς, αλλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Να δώσω ένα παράδειγμα της εικονικής ανάκαμψης και της πραγματικής, τί θεωρούν τα μέσα ενημέρωσης θετική είδηση και τι εμείς. Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης. Και να επισημάνω ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν από μόνα τους. Πίσω τους κρύβεται μια εργώδης προσπάθεια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιτροπείας. Το ποσοστό της ανεργίας είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012», είπε ο Τσίπρας μετά την συνάντηση του με την Ε. Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας.

    Ο κ.Τσίπρας μίλησε μάλιστα για μείωση της ανεργίας των νέων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε για το 2017 θετικό ισοζύγιο 256.000 νέων θέσεων εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για ρεκόρ 16ετίας. Πρόσθεσε ότι από τον Φλεβάρη του 2015 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

    Συνεχίζοντας ο κ.Τσίπρας, είπε: Δε νομίζω ότι είναι υπερβολή να πω ότι ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάπτυξη της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη. δεν έβρεξε ούτε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε σχεδιασμό που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, όχι μόνο των νέων, αλλά και αυτό της φυγής των νέων. Αφορούν και τον πυρήνα της ανεργίας, τους μεγαλύτερους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων που δεν δίνουν χρήματα σε μεσάζοντες μέσω αέναων καταρτίσεων που είχαν στόχο τη δημιουργία στρατού πολιτικά εξαρτημένων εργαζόμενων. Πάνω από το ένα τρίτο, ιδιαίτερα στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που περιλαμβάνουν και κατάρτιση, βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός.

    Μέχρι το τέλος του χρόνου τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους. Δεν βασιζόμαστε απλά στις θετικές οικονομικές προβλέψεις, αλλά με σχέδιο προχωρούμε σε κρίσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Ο συνδυασμός των παρεμβάσεων με το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την οικονομία μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι. Εργαζόμαστε με σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, για να μιλήσουμε για μια δύσκολη έννοια στην κρίση, την έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας»

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ΣΕΠΕ είχε επίτηδες εγκαταλειφθεί. «Για μας στόχος το επόμενο διάστημα είναι το Σώμα αυτό να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να εντοπίσουμε όσο είναι δυνατόν παρανομίες σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει μέσω της ενίσχυσης του δυναμικού και τη βελτίωση- διαμόρφωση του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου. Μέσω του ΕΣΠΑ δημιουργήθηκε σχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Η στοχευμένη δουλειά έχει φέρει αποτελέσματα, έχουμε πετύχει σημαντική μείωση στην αδήλωτη εργασία»., είπε. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια της κ.Αχτσιόγλου «όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι «κακομαθημένους εργοδότες»- ακόμη και συστημικές τράπεζες που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: Επιδότηση για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν την απασχόληση με μπλοκάκι σε μισθωτή εργασία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας για δικαστές: «Αντί να βοηθούν, προστατεύουν τους εργοδότες» (pics- video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αχτσιόγλου μετά τη σύσκεψη με Τσίπρα: Μειώσαμε 5 μονάδες την ανεργία – Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού



    ΣΧΟΛΙΑ