• Big Story

    Να ποιες είναι οι σημαντικές ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα

    Τσίπρας Τσίπρα


    Με μία σειρά από σημαντικά πολιτικά γεγονότα του Φθινοπώρου -όπως τα αξιολογεί το Μαξίμου- συνδέεται η πορεία της κυβέρνησης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα.

    Η κυβέρνηση θεωρεί κομβικές της γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου από τις οποίες εν πολλοίς θα κριθεί και η χαλάρωση ή σκλήρυνση της ΕΕ έναντι της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας. Πρώτα απ’ όλα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο χρόνος σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο θα καθορίσει και τον χρόνο της ουσιαστικής εκκίνησης της τρίτης αξιολόγησης.

    Θεωρητικώς, η νέα αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να ξεκινήσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως θεωρείται βέβαιο ότι στην πράξη δεν πρόκειται να προχωρήσει ουσιαστικά πριν από την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία.

    μέρκελ σουλτς Γερμανία
    Α. Μέρκελ – Μ. Σουλτς

    Ποιο θα είναι όμως το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Γερμανία; Το Μαξίμου δεν τρέφει αυταπάτες και έχει κατανοήσει εδώ και μήνες ότι η επικράτηση του SDP υπό τον Μάρτιν Σουλτς φαντάζει ανέφικτη. Εκτός εάν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής που τώρα όμως δεν φαίνονται…

    Τα σενάρια που βλέπει ως πιο πιθανά το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι τρία: Το πρώτο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση από το CDU (Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ) και το SPD (Σοσιαλδημοκράτες των Σουλτς και Γκάμπριελ). Κάτι τέτοιο σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις θα σήμαινε πως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της γερμανικής θέσης υπέρ της Ελλάδας με τον κυβερνητικό εταίρο του SPD να πιέζει υπέρ μίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθησυχάζοντας τις συνολικότερες ανησυχίες του διαρκώς παρόντος ΔΝΤ.

    Το δεύτερο σενάριο που μάλλον θα ήταν το χειρότερο για την κυβέρνηση Τσίπρα θα ήταν μία μετεκλογική σύμπραξη των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους που σύμφωνα με τις αναλύσεις του Μαξίμου θα σήμαινε σκλήρυνση της στάσης έναντι της χώρας μας και ενδεχομένως και νέες απαιτήσεις και εκ μέρους της ΕΕ.

    Το τρίτο –ενδιάμεσο σενάριο- αφορά μία πιθανότητα συνεργασίας τριών κομμάτων του CDU, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε την σκλήρυνση της στάσης της γερμανικής πλευράς απέναντι στην Ελλάδα όμως πιθανές αντιστάσεις από τους Γερμανούς Πράσινους με τους οποίους έχει επαφές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να εξισορροπούσε την κατάσταση.

    Κομβική ημερομηνία θεωρείται και η 7η Σεπτεμβρίου καθώς με το καλημέρα του Φθινοπώρου έρχεται στην Ελλάδα ο Εμανουέλ Μακρόν σε μία κίνηση αφενός στήριξης των προσπαθειών για έξοδο από το Μνημόνιο και αφετέρου ενίσχυσης της προσπάθειας για προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα. Ο Μακρόν θα έρθει ως γνωστόν μαζί με Γάλλους επιχειρηματίες και θα επισκεφθεί και την Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει αυξημένο γαλλικό ενδιαφέρον για το λιμάνι.

    Εμανουέλ Μακρόν
    Εμανουέλ Μακρόν

    Αμέσως μετά ακολουθεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου η ΔΕΘ όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, επιστροφής στην ομαλότητα και να παρουσιάσει το επενδυτικό και αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησής του. Συγχρόνως θα θελήσει να πείσει ότι η κυβέρνησή του κρατάει γερά και ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία.

    Κατά πάσα πιθανότητα αμέσως μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και πριν από την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιηθεί στην Βουλή και η συζήτηση επί του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του πλοίου Noor 1. H συζήτηση αναμένεται εκ των πραγμάτων να είναι εκρηκτική με τον πρωθυπουργό και των πρόεδρο της ΝΔ να αναμετρώνται σε πολιτικό επίπεδο αλλά και επίπεδο εντυπώσεων τόσο στην ΔΕΘ όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες.

    Καμμένος
    Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας

    Στις 14 πάλι του Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας με το Μαξίμου να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συμμαχίας των δύο χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Επίσης, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Κρήτη κι μάλιστα στο Ηράκλειο το 3ο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα εκτιμώντας ότι μέσω των περιφερειακών συνεδρίων ανανεώσει τις σχέσεις της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες.

    Στις 9 Οκτωβρίου πάλι θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Eurogroup της νέας σεζόν που θα δώσει και το στίγμα των προθέσεων των δανειστών σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σπίρτζης για την απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΑΣΘ: «Δικαιωθήκαμε – Μας πολεμούν τα ΜΜΕ της ΝΔ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Ο εξαφανισμένος Καμμένος δυσφημεί τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα κι ο Τσίπρας μιλά για ανάπτυξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Βόμβα του ΣτΕ: «Παγώνει» την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ



    ΣΧΟΛΙΑ