• Big Story

    Μέτρα 4,5 δισ ευρώ καταθέτει στη Βουλή ο Τσακαλώτος

    • NewsRoom
    Politico


    Το πολυσηζητημένο νομοσχέδιο με τα μέτρα του νέου Μνημονίου, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου, από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Θα περάσει στις επιτροπές την Δευτέρα ή την Τρίτη, στην Ολομέλεια Τετάρτη ή Πέμπτη και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.

    Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις για φόρους, εισφορές, επιδόματα, μισθούς κ.α. Τα μέτρα, θα ξεπερνούν τα 4,5 δισ ευρώ, έως και το 2019. Πιο αναλυτικά, μέχρι την φετινή και την επόμενη χρονιά, τα μέτρα θα είναι 660 με 700 εκ. ευρώ και το 2019 και 2020 θα ληφθούν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (1% το 2019, δηλαδή 2 δις από περικοπές στις συντάξεις και 1% το 2020, δηλαδή άλλα 2 δις από τη μείωση στο αφορολόγητο). Βέβαια, θα υπάρχουν και τα αντίμετρα, με ένα όμως μόνο περίγραμμα.

    Στο νομοσχέδιο, τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται, θα αφορούν  την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (18% της σύνταξης), μείωση του αφορολόγητου τα επόμενα χρόνια, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 και το 2019 κ.α.

    Η βάση για το αφορολόγητο, όπως απάντησε ο κ. Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, θα είναι για τον άγαμο οι 6.250 ευρώ. Ακόμη, ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια θα πέσει από το 24% στο 13%, από 1/7/17.

    Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα και με τον υπουργό, θα ψηφίσουν χωρίς “ρήτρα χρέους”, την Πέμπτη 18 Μαΐου, σε μεταμεσονύχτια ονομαστική ψηφοφορία, τα μέτρα και τα αντίμετρα.

    Επίσης, δεν θα υπάρχει καμία αναφορά στο νομοσχέδιο, ούτε κάτι που να συνδέει το χρέος με την ψήφιση των μέτρων-αντιμέτρων.

    Τα ίδια αναφέρει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,: «Η «ρήτρα» περί μη εφαρμογής των μέτρων για το 2019-2020 είναι πολιτική και καλύπτεται από τη σχετική δέσμευση που έχει δώσει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών. Εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, τότε αυτό θα σημάνει ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα που ψηφίζονται μετά από απαίτηση του ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020, δεν θα εφαρμοστούν».

    Άλλωστε, αυτό λέγεται και ανεπίσημα από “χείλη” της κυβέρνησης. Τα μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αν δεν διευθετηθεί το χρέος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί η Egon Zehnder κάλεσε σε συνέντευξη την Αναστασία Σακελλαρίου. Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτα λεφτά στη ναυτιλία: Πώς ο Β. Μαρινάκης σε 6 μήνες έβγαλε κέρδος 10 εκατ. δολ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζήμερος-Μπαλού: Διίστανται οι απόψεις για το θερμό επεισόδιο – Σκληρές ανακοινώσεις από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ