• Big Story

    To Megaλο παρασκήνιο: Η διαμάχη των Σαββίδη και Μπόμπολα με τις τράπεζες. Τι θα κάνει η οικογένεια Βαρδινογιάννη


    Προ τετελεσμένων γεγονότων και στο μέσο έντονης πολιτικής διαμάχης φέρνει τις τράπεζες η μεταβίβαση του 20% του Μέγκα (Mega Channel) στον Ιβάν Σαββίδη. Από τη στιγμή που «ανέβηκε» στο σάιτ του Χρηματιστηρίου η ανακοίνωση της Πήγασος, σήμανε συναγερμός στα επιτελεία των τραπεζών που δεν είχαν ενημερωθεί για την συγκεκριμένη συναλλαγή παρά το γεγονός ότι επί σειρά εβδομάδων υπήρχε η συζήτηση για την προσέγγιση μεταξύ Φώτη Μπόμπολα και Ιβάν Σαββίδη με αντικείμενο καταρχάς την Πήγασος και στο βάθος.. το Μέγκα.

    Το πρώτο θέμα που απασχόλησε συσκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των συστημικών τραπεζών ήταν πως το 20% που μεταβιβάστηκε ήταν ελεύθερο βαρών  από τη στιγμή που και η εταιρεία Τηλέτυπος βαρύνεται με μεγάλο όγκο δανείων και η Πήγασος βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.

    Έκπληξη από τις τράπεζες 

    Οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ακόμα το γεγονός ότι μια εταιρεία η οποία έχει δάνεια 170 εκατ. ευρώ στις τράπεζες διαθέτει περιουσιακό στοιχείο συναφές το οποίο είναι ελεύθερο βαρών και μπορεί να το διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Η υπόθεση αυτή, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης κι εξέτασης κατά πόσο εμπίπτει στο νομικό παράπτωμα της καταδολίευσης.

    Πάντως από την όλη αυτή εξέλιξη φαίνεται να έχει προκληθεί αναστάτωση ενώ ορισμένες πληροφορίες οι οποίες δεν επαληθεύονται προς ώρας, το συγκεκριμένο ποσοστό του 20% είχε περιληφθεί σε MOU το οποίο δέσμευε τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα, να το ενεχυριάσει στις τράπεζες. Οι τράπεζες ήδη ερευνούν με τα νομικά τους τμήματα τη δέσμευση αυτή κι αν επαληθευθεί θα κινηθούν νομικά κατά του εκδότη.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο Φώτης Μπόμπολας μεταβίβασε στον Σαββίδη το 19,64% από το 32,73% που κατείχε συνολικά η Τηλέτυπος, καθώς το υπόλοιπο ποσοστό είναι ενεχυριασμένο στις πιστώτριες τράπεζες του κοινοπρακτικού δανείου που έχει λάβει η εταιρεία από την Alpha Bank, την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς.

    Όπως επισημαίνεται, η ενεχυρίαση έγινε κατά την περίοδο λήψης του δανείου όταν η αξία του 13% των μετοχών του Μέγκα κάλυπτε το δάνειο χωρίς όμως να υπάρξει επέκταση των εγγυήσεων στη συνέχεια.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, το ένα δεδομένο είναι ότι το 20% είναι ελεύθερο βαρών, αλλά παραμένει ερωτηματικό αν οι τράπεζες θα κινηθούν νομικά θεωρώντας ότι υπάρχει περίπτωση καταδολίευσης δανειστών.

    Ο ΔΟΛ 

    Καθώς η συναλλαγή εντάσσεται όμως σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται στο διαγωνισμό για τον ΔΟΛ, ο οποίος πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των τραπεζών, καθώς ο οργανισμός κατέχει το 22% του Μέγκα ενώ η παράπλευρη απώλεια είναι ότι με την κίνηση αυτή ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει συνολικά στον Πήγασο.

    Ο καθοριστικός παράγοντας για το Μέγκα είναι η στάση της οικογένειας Βαρδινογιάννη αφού μια συνεργασία με την πλευρά Σαββίδη θα έκρινε το παιχνίδι. Παράγοντες της αγοράς όμως βλέπουν ότι τελικώς ο διαγωνισμός θα είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης με δέλεαρ το Μέγκα.

    Στις 31 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του συνόλου του ενεργητικού και των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι διεκδικητές θα είναι πολλοί και ισχυροί, ειδικά μετά την τελευταία εξέλιξη.

    Σημειώνεται ότι το τίμημα για το 20% του Μέγκα ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα απορροφηθεί από τις τράπεζες και το 25% θα ενισχύσει το ταμείο του Πήγασου.

    Τι θα κάνει η οικογένεια Βαρδινογιάννη 

    Πληροφορίες από την οικογένεια Βαρδινογιάννη που επίσης συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος, αναφέρουν ότι οποιαδήποτε λύση για το MEGA Channel περνάει μέσα από τη δική τους συμμετοχή η οποία φθάνει στο 40% κι αποτελεί το υψηλότερο μετοχικά ποσοστό στην εταιρεία Τηλέτυπος με δικαίωμα blocking minority σε οιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου ή λήψη αποφάσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ