• Big Story

    Αλέξης Τσίπρας: «Ίσως αναγκαστώ και να βάλω γραβάτα» – Το ΔΝΤ ετοιμάζεται να μπει στο πρόγραμμα


    Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία προκειμένου οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν στην εκταμίευση της επόμενη δόση ξεκαθαρίζουν οι πηγές της Ευρωζώνης. Εξέλιξη η οποία φαίνεται πως ευνοεί την απαίτηση της κυβέρνησης να υπάρχει μια συνολική συμφωνία που θα περιέχει το θέμα του χρέους. Κάτι που εξηγεί και την χαρούμενη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα μάλιστα είναι τόση, που ο πρωθυπουργός δήλωσε πως… σύντομα θα φορέσει γραβάτα.

    Οι πληροφορίες από την Ευρωζώνη, οι οποίες προέρχονται από Ευρωπαίο  αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών, αυξάνουν τις απαιτήσεις από το Eurogroup  της 22ας Μαΐου, καθώς η μέχρι τώρα συμφωνία αφορούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ, χωρίς να εμπλέκεται στην εκταμίευση της δόσης. Εάν επιβεβαιωθεί η δήλωση, τότε η πίεση προς τη Γερμανία και τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, μεγαλώνει, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του είναι η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.

    «Too good to be true» δήλωσε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας το κλίμα στην Ευρώπη,  υποστηρίζοντας δε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει «επενδυτικό τσουνάμι».

    Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, πως η συζήτηση στο Eurogroup δεν θα είναι σκληρή. Κατά την διάρκεια της συζήτησης του πρωθυπουργού με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αναπτύχθηκαν οι «γκρίζες ζώνες» και τα αιχμηρά σημεία που εμποδίζουν ΔΝΤ και Βερολίνο να συμφωνήσουν για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέο ναυάγιο

    «Το ΔΝΤ εννοεί αυτά που λέει. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν είναι στημένο» εξήγησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «Αυτό σημαίνει επίσης πως μπορεί να είναι μια δύσκολη βραδιά η 22α Μαϊου (σ.σ. eurogroup) και να μην έχουμε συμφωνία» και να συμπληρώσει αμέσως μετά «υπάρχει όμως και η θετική πλευρά. Να έχουμε λύση».

    Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι «η κυρία Λαγκάρντ μου είπε: «είμαι σε σύγκρουση με τον Σόιμπλε. Χωρίς χρέος δεν μπορώ να περάσω την συμφωνία από το συμβούλιο» και παραδέχθηκε πως «η συνομιλία με την κυρία Λαγκάρντ μου δημιούργησε ανησυχία γι αυτό επικοινώνησα με την κυρία Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος μου ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του χρέους δεν το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Σόιμπλε αλλά ότι είναι κοινή απόφαση. Μου είπε ότι είμαστε «on board»» για να συμπληρώσει «η συνομιλία μου μαζί της μου έδωσε να καταλάβω ότι θα έχουμε θα έχουμε συμφωνία στις 22 Μαίου».

    Ανάλογες όμως ήταν και οι προβλέψεις του αξιωματούχου της Ευρωζώνης. Επιχειρώντας πάντως να «αποδραματοποιήσει» την κατάσταση, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα χρονικά περιθώρια σχετικά με τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο, λέγοντας ότι βρισκόμαστε οκτώ εβδομάδες πριν από την επόμενη μεγάλη λήξη των ελληνικών ομολόγων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άδωνις vs Πολάκης: Όταν η Βουλή γέμισε ανθρωπάκια, κότες και… μαντινάδες (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας



    ΣΧΟΛΙΑ