• Big Story

    Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση για συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Η διατύπωση είχε ως εξής: Εφόσον εκπληρωθούν μία σειρά προϋποθέσεων που θέτει η ελληνική κυβέρνηση τότε κι εκείνη θα μπορούσε να δεχτεί μία συμφωνία για stand by arrangement από το ΔΝΤ.

    Πρόκειται ουσιαστικά για μία έμμεση παραδοχή κυβερνητικής πηγής (αν και επίσημα το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα) πως το Μαξίμου είναι διατεθειμένο να κάνει μία ακόμη υποχώρηση απέναντι στους δανειστές ούτως ώστε να βρεθεί λύση για το χρέος και κατ’ επέκταση για την βιωσιμότητά του είτε στο Eurogroup είτε στο Συμβούλιο Κορυφής.

    Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση; Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες το Μαξίμου θα ήθελε μία βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης της 22ας Μαϊου για το χρέος που να περιλαμβάνει επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων, περίοδο χάριτος και επιστροφή των κερδών από ομόλογα η διακράτηση των οποίων γίνεται από την ΕΚΤ. Επιπλέον η κυβέρνηση συζητεί την δυνατότητα να υπάρξει εκτός από ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η παράμετρος της ανάπτυξης για την οποία χθες ο εκπρόσωπος της, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είπε ότι το προσεχές Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί και στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυσή της.

    Αργότερα αρμόδιες πηγές εξηγούσαν πως σε σχέση με τα αναπτυξιακά μέτρα αυτά αφορούν ένα ποσό της τάξης των 50 δις έως το 2060. Κάπως έτσι φαίνεται ότι το Μαξίμου πιστεύει πως μπορούν να καμφθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης και να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που υπολογίζουν την ανάπτυξη μεσοσταθμικά στο 1,3% και το Ταμείο που την βλέπει για τον ορίζοντα των επόμενων δεκαετιών στο 1%.

    Εάν αυτή η λύση γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ τότε θα μπορούσε να συντάξει μία έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και να περιμένει την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 για να εκταμιεύσει τα χρήματα που προορίζονται για την Ελλάδα. Επομένως η χώρα θα έβγαινε στις αγορές και η κυβέρνηση θα αποδεχόταν την λύση του stand by arrangement για το ΔΝΤ.

    Αρμόδια πηγή αφήνει να εννοηθεί ότι σκοπίμως η ελληνική πλευρά έχει βγάλει από το λεξιλόγιό της την λέξη «QE» προκειμένου να μην την κατηγορεί η Γερμανία πως προσπαθεί να ασκήσει πολιτική πίεση στην ΕΚΤ για να εγκρίνει την είσοδό της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Έχουν κατέβει οι τόνοι ώστε ο Βάιντμαν, (Γερμανός εκπρόσωπος στην ΕΚΤ να ησυχάσει» αναφέρει η ίδια πηγή που χθες επισημοποίησε με ανεπίσημο τρόπο πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία νέα υποχώρηση ούτως ώστε να εξασφαλίσει την έξοδό της στις αγορές.

    Είχε προηγηθεί επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΝΤ για την στάση του και τις τελευταίες δηλώσεις Λαγκάρντ που μετέθετε το πρόβλημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Περιμένουμε ένα σήμα από τους Θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Τζανακόπουλος: Χρέος των δανειστών να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Τράπεζα Αττικής): Χωρίς έξοδο στις αγορές θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο



    ΣΧΟΛΙΑ