• Big Story

    Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις Βρυξέλλες» – Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί

    Ντάισελμπλουμ

    Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής Eurogroup


    Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Όπως συμφώνησαν τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και οι κκ. Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, παραμένουν ανοιχτά ακόμα σημαντικά θέματα στη διαπραγμάτευση. Και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ντάιεσλμπλουμ, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες εστιάζοντας στα βασικά θέματα προκειμένου να φτάσουμε σε πλήρη συμφωνία ώστε να γίνει η πολιτική συζήτηση. Κάτι που σημαίνει πως η Τρόικα δεν επιστρέφει, όπως ήταν η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.

    Απαντώντας γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το ερώτημα είναι αν πρέπει να κλείσεις τα μικρά θέματα πρώτα ή τα μεγάλα. «Τώρα θα προσπαθήσουμε να χειριστούμε τα μεγάλα: εργασιακά, φόροι, μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες». Όπως ξεκαθάρισε πριν την πολιτική συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συμφωνία για τα πλεονάσματα για μετά το 2018 και το θέμα του χρέους.

    Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών,  Πιέρ Μοσκοβισί, είπε ότι πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές και όλοι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα. «Ο Γερούν είχε δίκιο να λέει ότι δεν πρέπει να απαντάμε σε ερωτήσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Όπως πάντα είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση. Αν επιταχύνουμε μπορούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα το συντομότερο.»

    Τώρα η ανάκαμψη υπάρχει, πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος, που συμφώνησε πως η παρατεταμένη αβεβαιότητα πλήττει την ανάκαμψη.

    Οι επόμενες αποπληρωμές είναι τον Ιούλιο αλλά θα είναι πολύ καλύτερα να έχουμε κλείσει νωρίτερα, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως το δάνειο που συζητά η Ελλάδα με την Παγκόσμια Τράπεζα δεν ήταν στην ατζέντα της συζήτησης, αλλά ο ίδιος ζήτησε λεπτομέρειες από τον κ. Τσακαλώτο, ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Όπως είπε βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα για να βρεθούν οι καλύτερες μορφές χρηματοδότησης, ενώ τόνισε πως δεν αποκλείεται μια τέτοια περίπτωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σόιμπλε: «Υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα» – Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τσακαλώτου-Δανειστών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζει τον CEO της Attica Bank, Θεόδωρο Πανταλάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: O ESM πρέπει να γίνει ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»



    ΣΧΟΛΙΑ