• Big Story

    ΒofA Merrill Lynch: Νηνεμία πριν την… καταιγίδα της τρίτης αξιολόγησης-Δύσκολο το φθινόπωρο


    Νηνεμία πριν την… καταιγίδα της τρίτης αξιολόγησης, βλέπει στη Ελλάδα η Bank of America Merrill Lynch, καθώς πως τονίζει σε νέα έκθεσή της, οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν ο φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολες.

    Επίσης όπως επισημαίνει μπορεί προς το παρόν ο κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα να έχει μειωθεί σημαντικά μετά την επίτευξη συμφωνίας για την β’ αξιολόγηση, και αυτό, από μόνο του, είναι καλή είδηση, καθώς επιτρέπει στην οικονομία να συνεχίσει να χωνεύει τα αρνητικά σοκ των τελευταίων ετών, όπως οι έλεγχοι κεφαλαίου, η λιτότητα, η έλλειψη εμπιστοσύνης κ.λπ.

    Η οικονομία εξομαλύνεται αργά, και η εμπιστοσύνη επανέρχεται, αλλά όχι στα επίπεδα των αρχών του 2015.  Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για δύο διαδοχικά τρίμηνα, ενώ και οι εξαγωγές βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Θετικά ξαφνιάζει η τουριστική περίοδος και οι εκθέσεις του κλάδου που δείχνουν εξαιρετικό καλοκαίρι.

    Συνολικά, σύμφωνα με τη BoFA ML, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει μέτρια θετική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο.

    Η BofA ML επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, κατά μέσο όρο, το 2017.

    Αυτή η σχετικά ήρεμη περίοδος επέτρεψε και στην ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές μετά από τρία χρόνια.

    Τα νέα είναι επίσης καλά στο δημοσιονομικό μέτωπο, αν και πρέπει να υπάρξει προσοχή. Τα στοιχεία μέχρι τον Ιούλιο έδειξαν ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,05 δισ. ευρώ, από 2,72 δισ. ευρώ πέρσι, υπεραποδίδοντας του στόχου κατά 1 δισ. ευρώ. Κοιτάζοντας τις λεπτομέρειες, αυτό οφείλεται στις δαπάνες, οι οποίες υπερέβησαν τον στόχο κατά 1, 05 δισ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 2%.

    O κίνδυνος γύρω από την γ’ αξιολόγηση

    Η BofA ML αναμένει οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος να ξεκινήσουν αυτό το φθινόπωρο και επίσης να είναι πολύ δύσκολες.

    Όπως εκτιμά η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία υπήρξε προβληματική στο ελληνικό πρόγραμμα, και τα NPLs, τη μεγάλη πρόκληση.

    Εάν αυτές οι συζητήσεις καθυστερήσουν και η αξιολόγηση παραταθεί και το επόμενο έτος, τότε η ατζέντα είναι πιθανό να επεκταθεί στις ιδιαιτερότητες της ελάφρυνσης του χρέους.

    Στην περίπτωση αυτή, η τρίτη αξιολόγηση θα είναι η τελευταία για το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να μην ολοκληρωθεί ακόμη και αν εκπνεύσει το πρόγραμμα.

    Σχετικά με το τελευταίο, είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει κάποιος σε συμπέρασμα, αλλά θα περίμενε κανείς έναν «ελαφρύτερο» πρόγραμμα που να παρακολουθεί έναν χάρτη πορείας, ώστε να συνδεθεί η εφαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

    Εάν μια τέτοια διαπραγμάτευση λάβει χώρα στα μέσα του 2018, η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να συμμετάσχει στο QE της ΕΚΤ στα τελευταία στάδια του, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πρόσβασή της στις αγορές, καταλήγει η BofA ML.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BofA: «Αγάπη μου… συρρίκνωσα τις τράπεζες» – Τι λέει για Alpha, Eurobank, Πειραιώς & Εθνική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BofA: Αύξησε τις τιμές στόχους για τις τραπεζικές μετοχές – Γιατί παραμένει επιφυλακτική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BofA: Οι επενδυτές συνεχίζουν να ψηφίζουν Ευρώπη – Γιατί βλέπουν νέα ανοδικά ρεκόρ



    ΣΧΟΛΙΑ