• Big Story

    Η Σκύλλα (ΔΝΤ) και η Χάρυβδη («κόκκινα» δάνεια) των τραπεζών, εν όψει των νέων stress tests!


    Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν σήμερα το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, οι οποίες ετοιμάζονται για τα νέα stress tests και ταυτόχρονα έχουν απέναντι τους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιμένει στον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού για οδηγηθούν οι τράπεζες σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις και να πωληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε χαμηλές τιμές.

    Eίναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να τραβήξει το σχοινί περισσότερο απ΄ ότι πρέπει.

    Όπως σχολίαζε τραπεζίτης στο mononews.gr, «είναι φανερό πως μιλούμε για δύο διαφορετικές πολιτικές ως προς την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

    »Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως τα κόκκινα δάνεια πρέπει να πουληθούν ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Από την πλευρά του θεωρεί ότι η διαφορά θα καλυφθεί με νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ότι κι αν σημαίνει αυτό για μετόχους αλλά και για καταθέτες.

    »Αντίθετη πολιτική ακολουθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί. Περιμένουν να δουν που θα οδηγηθούν και κατά πόσο θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μετά από την ανάκαμψη της οικονομίας ή έστω κάποιων κλάδων της οικονομίας».

    Μάλιστα ο τραπεζίτης φέρνει το παράδειγμα του τουρισμού και σημειώνει πως αν οι ξενοδοχειακές μονάδες είχαν πωληθεί πριν από τρία χρόνια οι τιμές θα ήταν εξευτελιστικές, αντίθετα με τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν τώρα… Ακόμα σημειώνει ότι η ανάκαμψη της τελευταίας χρονιάς μπορεί να «διαγράψει» πολλά «κόκκινα» δάνεια και να αυξήσει τις αξίες ενεχύρων μειώνοντας αντιστοίχως τις προβλέψεις.

    Το τελευταίο διάστημα το ΔΝΤ καλλιεργεί συγκεκριμένο κλίμα και προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αύξηση των απαιτήσεων τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τράπεζες.

    Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ ζητά στα επικείμενα stress tests να υπάρξει έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού. Αυτό το ενδεχόμενο οδηγηθεί μαθηματικά σε αύξηση σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, το ποσό που θα προκύψει μπορεί να είναι της τάξης των 10 δισ ευρώ…, εξαιρετικά υψηλό για τα τρέχοντα δεδομένα.

    Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάζει «πάγο» στο ΔΝΤ και έχει στείλει σαφές μήνυμα πως οι παραδοχές των stress tests έχουν ήδη καθορισθεί και δεν αλλάζουν τρεις μήνες πριν το τέλος του έτους. Διότι όπως είναι γνωστό η άσκηση αντοχής θα «τρέξει» με βάση τα στοιχεία, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2017.

    Η ΕΚΤ δεν προβλέπει έλεγχο στοιχείων του ενεργητικού για τα τρέxοντα stress tests.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Κυριάκος Μητσοτάκης: Από εμένα θα ακούτε μόνο άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας στην Apivita: Οι αστεϊσμοί περί Μπαρτσελόνα και τα απρόοπτα



    ΣΧΟΛΙΑ