• Big Story

    Γ. Mιχελής: Γιατί αποχώρησε από το ΤΧΣ και ποιός θα τον αντικαταστήσει… για πέντε ημέρες το μήνα

    Γιώργος Μιχελής

    Γιώργος Μιχελής


    Μετά από δύο χρόνια και κάτι στην προεδρία του Γενικού Συμβουλίου ο Γιώργος Μιχελής αποχωρεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αποχώρησή του ήταν από καιρό προδιαγεγραμμένη αφού ο Γ. Μιχελής πάλευε από καιρό να κρατήσει το κύρος του θεσμού που παλινωδεί από την ίδρυσή του.

    Δημιούργημα της τρόικας, το ΤΧΣ είχε εξαρχής μεγάλα προβλήματα που προέκυπταν από τον ίδιο τον νόμο που το ίδρυσε και ο οποίος άλλαξε συχνά. Η θητεία Μιχελή συνέπεσε και με τις δυσκολίες να στελεχωθεί η διοίκηση του Ταμείου, με υπαιτιότητα κυρίως της περίφημης Επιτροπής Επιλογής και είναι η εκτίμηση που έχει στο πρόσωπό του το τραπεζικό σύστημα που του επέτρεψε παρά τις αντιξοότητες, να διατηρήσει τη λειτουργία του Ταμείου.
    Η παράλογη εκδίωξη από την τρόικα της διοίκησης Ξενόφου άφησε το ΤΧΣ, τον εκπρόσωπο του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, «ακέφαλο» για μεγάλο διάστημα ενώ ακολούθησε η μεγάλη κρίση με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο Γιώργος Μιχελής είχε δηλώσει πολύ νωρίτερα ότι ήθελε να αποχωρήσει από τη διοίκηση του Ταμείου αλλά παρέμεινε στη θέση του για ένα διάστημα ακόμη μέχρις να επιλεγεί – κάτι που έγινε μετ΄εμποδίων – και αναλάβει καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Martin Czurda. Την καρατόμηση της Εκτελεστικής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2016 ακολούθησαν δέκα μήνες μέχρι να επιλεγεί ο CEO.

    Και πάλι τώρα ο κ. Μιχελής έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου του, παραμένει στη θέση του Προέδρου έως την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο.

    Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε χθες λήγει στις 21 Αυγούστου και οι προδιαγραφές της οδηγούν και πάλι σε επιλογή αλλοδαπού αφού, όπως και για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, τα κριτήρια είναι τέτοια που σχεδόν «απαγορεύουν» σε έλληνες τη στελέχωσή τους.

    Eίναι ενδεικτικό ότι ο νέος πρόεδρος χρειάζεται να έχει φυσική παρουσία μόλις πέντε ημέρες το μήνα στην Αθήνα και ακόμη πέντε ημέρες να χρειάζονται ακόμη για την εκπλήρωση των καθηκόντων χωρίς την ανάγκη όμως φυσικής παρουσίας. Η αγγλική γλώσσα είναι προαπαιτούμενο και η ευχέρεια στα ελληνικά… πολύ σημαντικό επιπρόσθετο προσόν.

    Το εύρος των αποδοχών του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου κυμαίνεται από 105.000 έως 150.000 ευρώ και αποτελεί τη συνολική ετήσια ακαθάριστη αμοιβή της θέσης ενώ αν έχει μόνιμο τόπο διαμονής εκτός Ελλάδας θα δικαιούται την κάλυψη εξόδων ταξιδιού και διαμονής.

    Σήμερα και μετά την παραίτηση Μιχελή, ένα μόνο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι έλληνας, ο εκπρόσωπος της ΤτΕ και τρεις του Γενικού Συμβουλίου, εκ των οποίων οι δύο είναι οι εκπρόσωποι της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤτΕ: Παρέμειναν αμετάβλητα τα δάνεια σε επιχειρήσεις-νοικοκυριά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MIG: Σε πρόωρη αποπληρωμή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Πιτσιλής: Άμεση αντίδραση στο δημοσίευμα του mononews για τον σταυρολεξάκια υπάλληλο της ΔΟΥ Ηρακλείου



    ΣΧΟΛΙΑ