• Big Story

    Με νέο «μνημόνιο» συνδέει την ελάφρυνση του χρέους ο Σόιμπλε: «Θα ισοδυναμούσε με ένα de facto δάνειο»


    Μειώνονται οι ελπίδες της Ελλάδας για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το θέμα τις διευθέτησης του χρέους, πέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αντικατοπτρίζει τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι Γερμανοί επισημαίνουν πως ένα σενάριο που θα μεταθέτει την αποπληρωμή των τόκων της Ελλάδας μέχρι το 2048 θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα αναβάλουν την είσπραξη εσόδων έως 123 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό υπουργείο εξέτασε διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης που παρέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

    “Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων”, αναφέρει το έγγραφο. “Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ”.

    Ουσιαστικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει πως σε ένα τέτοιο σενάριο η Ελλάδας θα έπρεπε να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με τους πιστωτές της.

    Το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.

    Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει ο ESM

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε το Bloomberg, ο ESM εκτιμά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

    Τα μέτρα του ESM περιλαμβάνουν:

    – Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια.

    – Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων).

    – Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως εξής:

    * Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια.

    * Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050.

    * Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του  EFSF έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ’ ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

    Ο ανασχεδιασμός των δανείων του EFSF “θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο”, το επιτόκιο του οποίου θα εξαρτάτο από τις εξελίξεις των επιτοκίων, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

    Το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ΕΜΣ. Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανέρχονται (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δισ. ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτείνει ο ΕΜΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο από Μαξίμου: Το άδειασμα από ΕΕ – ΔΝΤ και οι δηλώσεις Τζανακόπουλου που προκαλούν ερωτηματικά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δ. Τζανακόπουλος: Ο κ. Σόιμπλε επιρρίπτει ευθύνες εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας του



    ΣΧΟΛΙΑ