• Big Story

    Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για συμφωνία – Εκνευρισμός στην Αθήνα, μέτρα από το 2018 θέλει το ΔΝΤ

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Αισιόδοξος πως σύντομα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο «τετ-α-τετ» που θα έχει με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στην Μάλτα.

    Πάντως, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως οι πιθανότητες για συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Βαλέτας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Δεν είμαι βέβαιος ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί στο Eurogroup της Παρασκευής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

    Σύμφωνα με όσα σημειώνει το διεθνές πρακτορείο Reuters στην ανταπόκρισή του από το Βερολίνο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και  ΔΝΤ έχουν καθυστερήσει λόγω των διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά την δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, την αγορά εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα. Η κατάσταση αυτή έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες της Ευρώπης.

    Σε αυτό το κλίμα αναμένεται πως θα κινηθεί και η αποψινή συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για να μετάσχει σε συνέδριο. Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι της συζήτησης με τον Γερμανό ομόλογό του θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα, χωρίς όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Οι δύο υπουργοί Οικονομικών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια για τη Μάλτα.

    Αναζητά επαφή με τους δανειστές η Ελλάδα πριν το Eurogroup

    Αυτό που δεν έχει γίνει πάντως γνωστό είναι αν  η Ελληνική πλευρά, μετά και την αποτυχία της πραγματοποίησης της τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς, καταφέρει να έχει κάποιου είδους επαφή, πριν από την έναρξη του Eurogroup. Και ενώ η επίσημη δικαιολογία για την ματαίωση της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και της πλευράς των δανειστών, η τηλεδιάσκεψη μοιάζει να κολλά και σήμερα καθώς όπως επιβεβαιώνουν κύκλου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ούτε σήμερα θα πραγματοποιηθεί η επαφή.

    Η Αθήνα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θα οδηγούσε σε επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα μετά το Eurogroup. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φερόταν να είχε αποδεχθεί ουσιαστικά τα μέτρα ύψους 2% που πρότεινε το ΑΕΠ, προτείνοντας την επιβολή τους σε 2 δόσεις, μια πριν και μια μετά το 2020.

    Για τη νέα αποτυχία επαφής, η ελληνική πλευρά ρίχνει ξανά το φταίξιμο στο ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται να ζητά πλέον μέρος των μέτρων να ισχύσει από το 2018. Κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει πως κάτι τέτοιο θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στα ποσοστά της.

    Πάντως, επίσημα οι Ευρωπαϊκές πηγές αποδίδουν τη ματαίωση στην συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ και εξηγούσαν ότι πρώτα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα εξετάσει τα δεδομένα με τον πρόεδρο του Eurogroup.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί το απόγευμα για τη Μάλτα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νυχτερινές επαφές με κάποιους απ’ τους κορυφαίους παίκτες της διαπραγμάτευσης, αργά απόψε.

    Πάντως, οι πηγές εντός και εκτός Ελλάδας συμφωνούν πως  πολλά αναμένεται να κριθούν από τη συνάντηση στο Βερολίνο, αναφορικά με τη λύση που αναζητείται για την πρώτη τεχνική συμφωνία αλλά και για το χρέος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Nτράγκι ξεκαθαρίζει: Δεν αλλάζει η νομισματική πολιτική της ΕKT

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις: «Μυστικό» τηλεφώνημα Μέρκελ σε Τσίπρα – «Κλειδώνει» η συμφωνία;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κίνηση πανικού: Ποιους απείλησε με δημοψήφισμα ο Tσακαλώτος;



    ΣΧΟΛΙΑ