• Big Story

    Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τα ανασφάλιστα ΙΧ: Πώς θα γλιτώσετε πλήρως από το πρόστιμο

    teli

    Αυτοκίνητα


    Μια λύση σε τρία στάδια φαίνεται πως προωθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το χάος που έχει προκύψει με τα ανασφάλιστα οχήματα. Μάλιστα, το σχέδιο των αρμόδιων υπουργών φαίνεται πως περιλαμβάνει την πλήρη «αμνηστία» σε όσους σπεύσουν να πληρώσουν το παράβολο έως τις 14 Ιουλίου!

    Το σχέδιο που επεξεργάζονται Τσακαλώτος και Σπίρτζης προβλέπει επίσης κλιμάκωση του προστίμου, ανάλογα με τα κυβικά, για όσους ασφαλιστούν από 15/7 και μετά.

    Πιο αναλυτικά το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

    1. Πλήρης αμνηστία για όσους σπεύσουν έως τις 14/7 για ασφάλιση. Όσοι σπεύσουν να τακτοποιήσουν την οφειλή, θα γλιτώσουν πλήρως την πληρωμή του παραβόλου.

    2. Κλιμάκωση του προστίμου, ανάλογα με τα κυβικά, για όσους ασφαλιστούν από 15/7 και μετά. Για παράδειγμα, το πρόστιμο θα μειωθεί σε 100 ευρω για ΙΧ ως 250 κ.ε, σε 200 ευρώ από 250 ως 1.000 κ.ε. και σε 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

    3. Όσοι έχουν πληρώσει το παράβολο (περίπου 6.000) θα το πάρουν πίσω.

    Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να επισημοποιηθούν μέσα στην ημέρα.ω Πάντως,  δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το πώς θα διορθωθούν τα λάθη που αφορούν σε 450.000 ειδοποιητήρια από το σύνολο των 1,151 εκατ.

    Εκατοντάδες χιλιάδες προβλήματα

    Μεγάλο πρόβλημα έχουν και όσοι έτυχε στις 6 Ιουνίου (ημερομηνία διασταύρωσης) να έχουν ανασφάλιστο το όχημά τους, επειδή έληξε μια-δυο μέρες πριν η ασφάλεια που είχαν. Εάν μάλιστα έκαναν νέα ασφάλιση στο διάστημα 7-12 Ιουνίου, πλήρωσαν ασφάλιστρα χωρίς να έχουν πληρώσει και το παράβολο!

    Με βάση τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο. Ένα νούμερο, όμως, που δεν είναι πραγματικό. Eίναι προφανές ότι, παρά την οικονομική κρίση, δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν τόσα πολλά ανασφάλιστα οχήματα!

    Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό “κυνήγι” των ανασφάλιστων οχημάτων είναι γεμάτο λάθη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινή σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργείων εξετάστηκε όλο το εύρος των λαθών που έχουν εντοπιστεί. Εξαιτίας τους εκτιμάται ότι περίπου 250.000 από τα 1,151 εκατ. ειδοποιητήρια θα πρέπει να ακυρωθούν.

    Μαυραγάνης: Παράταση για τα ανασφάλιστα και ασφάλιση χωρίς πρόστιμο

    Την πρόταση που κατέθεσε εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών στη σχετική σύσκεψη που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των εκπροσώπων των Ασφαλιστικών Εταιρειών περιέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

    Ο υφυπουργός μιλώντας στον «ΑΝΤ1» παραδέχθηκε το μέγεθος του λάθους που έχει γίνει με τα παράβολα των 250 ευρώ που έχουν επιβληθεί σε τουλάχιστον 250.000 ιδιοκτήτες ΙΧ.
    Όπως είπε, λόγω του μεγέθους του προβλήματος επενέβη και το υπουργείο Μεταφορών στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ώστε να ληφθούν υπόψη και να διορθωθούν όπου πρέπει κάποια σφάλματα.

    Πολλές κατηγορίες από το Αρχείο Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και σε άλλα αρχεία. Το ασφαλιστήριο δεν ξεκινά, αν δεν καταβληθούν τα χρήματα στην Ασφαλιστική. Ο κόσμος πίστευε ότι θα μπορούσε πρώτα να ανανεώσει και μετά να πληρώσει. Κάτι που άλλαξε το 2014, χωρίς ενημέρωση. Έτσι πολλοί βρέθηκαν εκπρόθεσμοι.

    Επιπλέον, προτείνει το υπουργείο Μεταφορών, να δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να ασφαλίσουν το όχημά τους να το κάνουν εντός συγκεκριμένης διορίας και χωρίς να καταβάλουν το παράβολο των 250 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν δηλώσει κλοπές ή ακινησία του οχημάτός τους καταθέτοντας τις πινακίδες κι έτσι δεν φαίνεται ότι είναι εκτός κυκλοφορίας. Όπως ξεκαθάρισε ο Ν. Μαυραγάνης, η κατάθεση των πινακίδων είναι ο μόνος τρόπος για την πιστοποίηση της μη κυκλοφορίας του οχήματος.

    Μια τρίτη πρόταση είναι οι Ασφαλιστικές εταιρείες να διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες ΙΧ δίνοντάς τους τη δυνατότητα καταβολής του ποσού σε δόσεις. Μάλιστα, όπως είπε ο Υφυπουργός, η πρόταση είναι να θεσμοθετηθούν οι δόσεις στις Ασφαλιστικές.

    Τέλος, παρακίνησε τους ιδιοκτήτες οχημάτων να πάνε να ασφαλιστούν ή να καταθέσουν τις πινακίδες, χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανασφάλιστα ΙΧ: Παράταση μέχρι 14 Ιουλίου μετά το χάος με τα λάθη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  H απίστευτη ιστορία με το ανασφάλιστο παπάκι του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

     



    ΣΧΟΛΙΑ