• Big Story

    Παρασκήνιο: Ξαφνική πρόσκληση σε γεύμα από τον Γ. Στουρνάρα στην ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου

    • Contributor
    Γιάννης Στουρνάρας.

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Οποίος έχει γευματίσει στο περίφημο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει φάει το πιο φρέσκο ψάρι. Πράγματι ανέκαθεν ο εκάστοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όταν προσκαλεί φίλους και γνωστούς στην ΤτΕ δίνει εντολή στον σεφ να ετοιμάσει ψάρι.  Προφανώς μια πρόσκληση από τον διοικητή για γεύμα είναι τιμητική για τον οποιοδήποτε.  Και φυσικά δικαίωμα του εκάστοτε διοικητή είναι να καλεί όποιον επιθυμεί για να γευματίσει μαζί του.  Τραπεζίτες, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

    Όμως προ ημερών ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές να καλέσει για γεύμα ένα πρόσωπο που η λογική λέει ότι ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια των επαγγελματικών του ενδιαφερόντων. Την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου.

    Τι θα μπορούσε να συζητήσει ο κ. Στουρνάρας με την κ. Παπασπύρου η οποία ελέγχει την παραβατικότητα σε όλο τον δημόσιο τομέα;

    Πράγματι η έμπειρη νομικός έχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο υποθέσεων που όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συζητήσει.

    Μπορεί κάποια από αυτές τις υποθέσεις να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κ. Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Προφανώς εάν αφορά σε κάποια τράπεζα. Ελέγχει όμως η Γενική Επιθεωρήτρια κάποια τράπεζα; Καλά ενημερωμένες πηγές λένε πως όχι αλλά και πάλι ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια.

    Τι ακριβώς συνέβη; 

    Αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν ότι είδαν το αυτοκίνητο της Γενικής Επιθεωρήτριας να μπαίνει στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος προ ολίγων ημερών και εικάζουν ότι ο κ. Στουρνάρας και η κ. Παπασπύρου συναντήθηκαν.  Όμως η ίδια η κ. Παπασπύρου σύμφωνα με αφηγήσεις όταν ρωτήθηκε εάν έγινε αυτό το γεύμα, ισχυρίστηκε ότι πράγματι την κάλεσε ο κ. Στουρνάρας αλλά εκείνη αρνήθηκε ευγενικά την πρόσκληση.  Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας με το mononews.gr νωρίς σήμερα το πρωί επισημαίνει ότι ουδέποτε έχει απευθύνει πρόσκληση στην κ. Μαρία Παπασπύρου.

    Η κ. Μαρία Παπασπύρου την ημέρα της Ορκωμοσίας της

    Ποια είναι η κ. Παπασπύρου 

    Πριν από 18 μήνες η κοινή γνώμη ήξερε ένα όνομα συνώνυμο της κάθαρσης. Τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

    Όμως μετά την απομάκρυνση του την κρίσιμη αυτή θέση αναλαμβάνει η κ. Μαρία Παπασπύρου, πρώην δικαστικός. Η κυρία Παπασπύρου όπως είχε γράψει παλαιότερα το vima.gr σχεδόν μεγάλωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τα αδέλφια του – έχει και η ίδια δύο παιδιά – καθώς ήταν στενή φίλη της μητέρας του, η οποία απεβίωσε νέα. Μάλιστα οι δύο οικογένειες συνδέονται με κουμπαριά.

    Ο κ. Τζανακόπουλος και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου έκαναν την άσκησή τους για την απόκτηση άδειας δικηγορίας στο γραφείο του συζύγου της Κώστα Παπασπύρου. 

    Η καταγωγή της είναι από τον Πόρο. Μάλιστα το 2011 ήταν υποψήφια δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλλαγή Πορείας» του Γιάννη Δημητριάδη, διεθνολόγου, ο οποίος σε ηλικία 36 ετών εξελέγη δήμαρχος Πόρου με ποσοστό 56% και ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, έχοντας όμως καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κυρία Παπασπύρου αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία και ανέλαβε τη θέση στην Περιφέρεια έπειτα από εκλογή στην οποία έλαβε 69 ψήφους σε σύνολο 84 ψηφισάντων. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1983 και το 2008 αποχώρησε αιφνιδιαστικά. Από το 1991 έως και το 1995 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως ανακρίτρια και χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία.

    Βασιλική Θάνου και Μαρία Παπασπύρου

    Απευθείας ανάθεση

    Η κυρία Παπασπύρου ενδεχομένως να αισθάνεται ότι μπορεί να πέσει θύμα παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του vima.gr όπως φαίνεται στη Διαύγεια, επέλεξε με απευθείας ανάθεση να δώσει τις υπηρεσίες πληροφορικής στην εταιρεία DEVOQ. Πρόκειται για  απόφασή της με αριθμό πρωτοκόλλου 3697 προς DEVOQ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ και θέμα «Απόφαση για την απ’ ευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσιών συντήρησης υλικού (hardware) και υποστήριξης λογισμικού (software)».

    Μεταξύ των άλλων υποθέσεων που ερευνά η ίδια και το Σώμα είναι αυτή  του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως φυσικά και άλλες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

    Ανακάλυψε μεγάλο σκάνδαλο  

    Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2017 η δραστήρια κ. Παπασπύρου  ανακάλυψε τρύπα μεγαλύτερη του ενός εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ. Το ποσό προέκυψε μετά από έλεγχο για υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών από υπαλλήλους του Τομέα Καταμέτρησης της ΣΤΑ.ΣY.

    Από τις έρευνες προέκυψε ότι οι υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ προέβησαν σε διαθέσεις εισιτηρίων/καρτών (κουπονιών) σε Εκδότες (πωλητές) Σταθμών του Μετρό, συνολικού ύψους 1.156.321,20€ προς πώληση στο κοινό, χωρίς να βρεθούν κατά τον έλεγχο, τα αντίστοιχα παραστατικά στοιχεία διακινήσεων.  Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους επιθεωρητές ότι το παραπάνω υπέρογκο ποσό δεν έχει αποδοθεί στην εταιρία.

    Επίσης προ μηνών οι μεγάλες παραβάσεις και οι αυθαίρετες κατασκευές οδήγησαν τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στην επιβολή συνολικού προστίμου 1 εκατ. ευρώ σε εταιρεία που χτίζει το Mall στην Παραλία της Ψαρούς στην Μύκονο.

    Νωρίτερα τον Ιανουάριο του 2017 είχε προαναγγείλει  κατά την ακρόασή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, πιο αποτελεσματικούς ελέγχους προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

    Η κ. Παπασπύρου μίλησε για την ανάγκη νομοθετικής θέσπισης ενός φορέα ο οποίος θα συντονίζει και θα εποπτεύει όλα τα ελεγκτικά σώματα, που, όπως είπε, λειτουργούν υποβοηθητικά στο έργο των εισαγγελέων και των ανακριτών και τα οποία θα πρέπει να απαρτίζονται από κατάλληλα άτομα, με ανάλογα προσόντα, που θα μπορούν να κάνουν τους ελέγχους.



    ΣΧΟΛΙΑ