• Πολιτική

    Χαμός στη Βουλή με την Μαρία Παπασπύρου: Σφοδρή επίθεση από ΝΔ και ΔΗΣΥ, κατήγγειλε απειλές από δημοσιογράφο η Γενική Επιθεωρήτρια (video)


    Ένταση επικράτησε από το πρωί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή στην οποία είχε προσκληθεί για ακρόαση η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία με τις αμφιλεγόμενες επιλογές της έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης. Το όνομα της κυρίας Παπασπύρου, άλλωστε, έχει εμπλακεί στις υποθέσεις της Novartis ή του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την αντιπολίτευση να έχει καταγγείλει αμέτρητες φορές την Γενική Επιθεωρήτρια για τον τρόπο που χειρίζεται τα ζητήματα, υπηρετώντας τα συμφέροντα της κυβέρνησης παρά αυτά του κράτους.

    Η κ. Παπασπύρου προσήλθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει για τα πεπραγμένα του 2016, ωστόσο από την αρχή βρέθηκε απέναντι στα πυρά τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Η κ. Παπασπύρου δέχθηκε βολές για «θεσμικές παρεκκλίσεις» στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί πως με την στάση της παρεμβαίνει στην ποινική προδικασία.  Παράλληλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κατηγόρησε πως με δεκάδες της συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, προσπαθεί να εναρμονιστεί στο κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση στην υπόθεση της Νοvartis.

    Η επίθεση Βενιζέλου έφερε την αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία παρενέβη κατηγορώντας για μπούλινγκ τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά της Γενικής Επιθεωρήτριας. «Είμαι αρμόδιος να αξιολογήσω τα λεγόμενά της», απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν έχετε δικαίωμα. Διακόπτετε την ακρόαση…», σημείωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

    Ο κ. Βενιζέλος επέμενε πάντως να πιέζει την κ. Παπασπύρου, ρωτώντας την με πια  δικαιοδοσίας παρενέβη με έγγραφό της προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου αναφορικά με την ανεκτέλεστη δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για την αστυνομική περιφρούρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και το σκάνδαλο με την εταιρεία Security.

    Υπενθυμίζεται πως δεν εφαρμόστηκε ποτέ η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγορεύει να ασκεί τα καθήκοντά της η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έλαβε 8 εκατ. ευρώ με παράνομες απευθείας αναθέσεις.

    «Εγώ απλώς διαβίβασα την απόφαση», απάντησε στον κ. Βενιζέλο η Γενική Επιθεωρήτρια.
    «Υποβάλλατε πειθαρχική αναφορά κατά δικαστού», επέμεινε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
    «Ούτε δικαστή ανέφερα ούτε τίποτα», απάντησε η Μαρία Παπασπύρου, την ώρα που οι βουλευτές της ΝΔ της επεσήμαναν ότι «δεν είχατε αρμοδιότητα».

    Παράλληλα, η κ. Παπασπύρου αρνήθηκε πως προανήγγειλε διώξεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
    Οι κ.κ. Γεωργαντάς και Αθανασίου  από τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισαν «στημένη» τη συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό με την ίδια να αρνείται τις κατηγορίες. Η κ. Παπασπύρου υποστήριξε πως  ποτέ δεν προανήγγειλε διώξεις.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς κατηγόρησε, μάλιστα, την κυρία Παπασπύρου ότι είχε προαναγγείλει τις διώξεις που ασκήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την εισαγγελία κατά στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υπόθεση περί διορισμών 23 στελεχών επί  Άδωνι Γεωργιάδη. Η κυρία Παπασπύρου διέψευσε ότι είχε προαναγγείλει διώξεις. «Ήμουν προσεκτική. Δεν είπα ποτέ ότι θα γίνουν διώξεις» τόνισε. «Είπα μόνο πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα», ανέφερε.

    «Ήμουν αυτήκοος μάρτυρας όταν προαναγγείλατε διώξεις. Αυτό ήταν το ολίσθημα», επέμεινε ο κ. Γιωργαντάς.

    «Αν θα γίνουν διώξεις είπα. Δεν έχω καμία συμμετοχή για το ΚΕΕΛΠΝΟ», απάντησε η κ. Παπασπύρου.

    Αναφορικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ πως δέχθηκαν απειλές από το κλιμάκιο επιθεωρητών προκειμένου να καταθέσουν υπέρ των ισχυρισμών του Παύλου Πολάκη, η κ. Παπασπύρου απάντησε πως οι επιθεωρητές πήγαν εκεί  «γιατί δεν αποστέλλονταν τα έγγραφα που ζητούσαμε».

    «Δεν συνηθίζουμε να πηγαίνουμε. Το θέμα είναι στον εισαγγελέα», σημείωσε. Παράλληλα επιτέθηκε στο σωματείο Εργαζομένων, το οποίο κατηγόρησε ευθέως ότι της ασκούσε πιέσεις! «Ερχόταν κάθε μέρα. Τώρα δεν έρχονται. Και παρακολουθούσαν ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε», είπε.

    Επεισόδιο προκλήθηκε όταν ο κ. Βενιζέλος την επέπληξε ότι δεν σημείωνε τις ερωτήσεις που της υπέβαλλε. «Είναι προσβλητικό προς την Βουλή να κοιτάτε χωρίς να σημειώνετε», της είπε, με την κυρία Χριστοδουλοπούλου να παρεμβαίνει λέγοντας: «Σημειώνουν οι συνεργάτες της…». «Είναι θέμα σεβασμού», της αντέτεινε εκείνος. «Μην κάνετε άσχετα σχόλια. Βρείτε κάτι πιο ουσιώδες…», απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής.

    Παπασπύρου: Δέχομαι απειλές από δημοσιογράφο που της έθεσε προθεσμία…

    Η κυρία Παπασπύρου δήλωσε πως «μια σειρά από τεχνάσματα έχουν ως στρατηγικό στόχο την υποβάθμισης του θεσμού και την παρακώλυση του έργου της», ενώ δήλωσε ότι δεν την αφορούν οι καταγγελίες εις βάρος της. «Είναι εσφαλμένα όσα μου καταλογίζονται από όσους βάλλουν κατά του κύρους του Επιθεωρητή», είπε.

    Η κ. Παπασπύρου κατήγγειλε  «δυσφημιστικούς και εκβιαστικούς μηχανισμών σε ορισμένα Μέσα του Τύπου» που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις έρευνες. «Δημοσιογράφος μου έθεσε προθεσμία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπασπύρου και αποκάλυψε ότι ο δημοσιογράφους, που δεν κατονόμασε, της έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στο υπηρεσιακό mail για την δημοσίευση «ατεκμηρίωτων και αποσπασματικών απόψεων» περί «δήθεν πολεοδομικών παραβάσεων» που αφορούν την οικογενειακή κατοικία της.

    Η κυρία Παπασπύρου αποκάλυψε επίσης ότι το Μάιο του 2016 διαπίστωσε κατά τη διάρκεια ελέγχου ότι ο server της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της στη ΓΕΔΔ είχε μεταφερθεί σε μια εταιρεία τουριστικών επιχειρήσεων. «Όσα ήθελαν τα μάθαιναν, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις» τόνισε και σημείωσε ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 9 Ιουλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΝΑ: Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυση κατά της Γεν. Επιθεωρήτριας Μ. Παπασπύρου κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ κατά Μ.Παπασπύρου: Εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες



    ΣΧΟΛΙΑ