• Big Story

    Ετοιμάζουν νέο πόλεμο με τους θεσμούς: Θέλουν να κάνουν 75.000 προσλήψεις. Όλο το σχέδιο

    • NewsRoom


    Τα πάνω κάτω φέρνει το σχέδιο μέχρι και 75.000 μονιμοποιήσεων και προσλήψεων στο Δημόσιο με συνολικό κόστος 150 εκατ. ευρώ που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό το 2016. Και αυτό θα γίνει χωρίς ενημέρωση των θεσμών. Το γεγονός όμως αυτό δεν αποκλείεται να ανοίξει νέα μέτωπα με ΔΝΤ και ΕΕ. Όπως όλα δείχνουν το σχέδιο αυτό προβλέπει μαζικές μετατροπές συμβάσεων, μονιμοποιήσεις, προσωρινές προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, αποζημιώσεις σε δημοτικούς συμβούλους και επεκτάσεις ωραρίου με αιχμή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στον τομέα της ασφάλισης – περίθαλψης.

    Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και όσα προκύπτουν από μπαράζ διατάξεων που είτε έχει περάσει η κυβέρνηση, είτε ετοιμάζεται να καταθέσει, το κύμα των μονιμοποιήσεων – προσλήψεων – αυξήσεων στο Δημόσιο, θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά, μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής , δηλαδή έπειτα τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

    Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση όπως εκτιμά το capital. gr ήδη προωθεί τις ακόλουθες ενέργειες:

    1.Τη μετατροπή 30.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου στους δήμους. Μετά τον Μάιο αναμένεται να έλθει ρύθμιση από πλευράς υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνου Σκουρλέτη, για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    2. Τη μονιμοποίηση 45.000 συμβασιούχων αορίστου χρόνου σε όλο το εύρος του Δημοσίου. Τη δράση αυτή δρομολογούσε ο απερχόμενος υπ. Διοικητικής Mεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αλλά τη σταμάτησε ο ανασχηματισμός του Νοεμβρίου 2016.

    3. Επίσης φημολογείται ότι προγραμματίζεται και η πρόσληψη 15.000 προσωρινώς απασχολούμενων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

    Στα πλαίσια των θετικών αντι-μέτρων της “συμφωνίας της Μάλτας” που φέρνει περικοπές στις συντάξεις, το υπ. Εργασίας έχει προτείνει την επιδότηση επιπλέον 30.000 θέσεων απασχόλησης κατ’ έτος, αρχής γενομένης από το 2019 με τις μισές εξ αυτών να προορίζονται για το Δημόσιο.

    Για τις προσλήψεις αυτές στο ευρύτερο Δημόσιο εκτιμάται ότι θα διατεθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Πρόκειται για τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης 12μηνης διάρκειας έναντι 8μηνης που είναι μέχρι σήμερα.

    • Τη μετατροπή συμβάσεων απασχόλησης και την επέκταση ωραρίου από τις Περιφέρειες

    Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται η δυνατότητα. Πιο αναλυτικά, θα μπορεί να καθίσταται δυνατή:

    • η επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων που έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αλά και σχέση ορισμένου χρόνου. Η επέκταση του ωραρίου σημαίνει, φυσικά, και αύξηση των αμοιβών και των εισφορών.

    * η μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε και την αύξηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για τις Περιφέρειες.

    Ωστόσο, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμία ανάλυση δημοσιονομικού κόστους της εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων, εφόσον ψηφιστούν από τη Βουλή.

    – Την κατάθεση τροπολογίας για την άρση περιορισμών για την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού στο Δημόσιο. Σε αυτή την τροπολογία οδηγεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι το 25% των επιδοτούμενων θέσεων 12μηνης απασχόλησης (δηλαδή 1.000 από συνολικά 4.000 θέσεις ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έμεινε ακάλυπτο.

    Έτσι θα διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η πρόσληψη προσωρινού προσωπικού στο Δημόσιο.

    – Την οικονομική ενίσχυση των δημοτικών συμβούλων

    Πέρσι ίσχυε ο κανόνας 1 προσλήψεων για κάθε 5 αποχωρήσεις, φέτος ο κανόνας 1:4, το 2018 θα ισχύει ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 3 αποχωρήσεις, το 2019 ο κανόνας 1:2 και, τέλος, το 2020 θα μπορεί να γίνει 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση τακτικού υπάλληλου.



    ΣΧΟΛΙΑ