• Big Story

    Πως τα δικαστήρια “δυναμιτίζουν” την υπόθεση κόκκινα δάνεια


    Δεν είναι μόνο η για ψύλλου πήδημα δικαστική ενασχόληση με τις υποθέσεις των τραπεζών, αλλά το δικαστικό σύστημα και οι καθυστερήσεις στην επίλυση εκκρεμών υποθέσεων δυναμιτίζουν συνολικά την υπόθεση «κόκκινα δάνεια». Για να εκκαθαριστεί δικαστικά ένα προβληματικό δάνειο χρειάζονται στην Ελλάδα 3,5 χρόνια και η χώρα μας είναι στη σχετική ευρωπαϊκή λίστα τόσο χαμηλά που περνά μόνο τη Σλοβακία.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει αποτιμήσει σε ειδική μελέτη τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων και έχει καταλήξει ότι η εύρυθμη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, η οποία θα επέτρεπε τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων σε συντομότερο χρόνο, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και το διπλασιασμό της τιμής ειδικά των ακινήτων προς όφελος των τραπεζών αλλά και της οικονομίας.

    Δάνεια 15,3 δισ ευρώ

    Το δικαστικό σύστημα έχει «εγκλωβίσει» για χρόνια δάνεια του νόμου Κατσέλη ύψους 15,3 δισ. ευρώ, ενώ το πλήγμα του «ρυθμού χελώνας» αποτυπώνεται και στη διαδικασία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, αποθαρρύνοντας πιθανούς επενδυτές να τα αγοράσουν. Εάν επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες κατά 3 χρόνια, η ανακτήσιμη αξία των 48 δισ. ευρώ καταγγελμένων δανείων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ, εκτιμά η ΤτΕ.

    Οι καταγγελμένες απαιτήσεις του τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στο τέλος του 2016 στα 48 δισ. ευρώ, το 45% του συνόλου των NPEs και έχουν δείκτη κάλυψης στο 104,7%, που αντιστοιχεί σε προβλέψεις ύψους 29 δισ. ευρώ και εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 21 δισκ. ευρώ.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προβλέψεις άνω του 100% σε ανοίγματα με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και σε καταγγελμένες απαιτήσεις, με τις εξασφαλίσεις να είναι κατά 88% ακίνητα, εκ των οποίων το 50% στεγαστικά και το 34% εμπορικά και βιομηχανικά. Ακριβώς τα μεγέθη αυτά επιβεβαιώνουν την σημασία της αγοράς των ακινήτων και του χειρισμού των collateral από τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Με δεδομένο ότι η αξία των εξασφαλίσεων απομειώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος ρευστοποίησης και με δεδομένο χρόνο ρευστοποίηση τα 5 έτη, που αποτελεί ρεαλιστική παραδοχή με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα του δικαστικού συστήματος, η αξία τους απομειώνεται από 50% έως 73%, εκτιμά η κεντρική τράπεζα και τονίζει ότι έτσι επηρεάζεται αντίστοιχα αρνητικά και η αξία του προς μεταβίβαση δανείου από το πιστωτικό ίδρυμα. Εάν τα πέντε χρόνια, γίνουν δύο, με βάση το μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η βελτίωση στην αποτίμηση των εξασφαλίσεων θα κινηθεί από 54% ως 120%.

    Η αξία

    Η ρευστοποιήσιμη αξία των εξασφαλίσεων συναρτάται σε απόλυτο βαθμό από τη διάρκεια που θα απαιτηθεί μέχρι την οριστική διευθέτηση της αντιδικίας και με βάση τη μελέτη της ΤτΕ, σε περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα επιθυμούσαν την πώληση των NPEs, η απομείωση και συνεπώς η ενδεχόμενη ζημία που θα προέκυπτε εξαιτίας της χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας θα κυμαίνονταν από 6 έως 13 δισκ. ευρώ, δηλαδή από 12% έως 27% της αρχικής τους αξίας, ανάλογα βέβαια με τον εκτιμώμενο χρόνο ρευστοποίησης, από 2 ως 5 χρόνια.

    Συνεπώς, η επίδραση αυτή θα αντικατοπτριζόταν άμεσα και στο επίπεδο της τελικής προσφερόμενης τιμής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιφυλάξεις Στουρνάρα για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Πολύ νωρίς για έξοδο στις αγορές»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για τις τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι τραπεζίτες το αποφάσισαν: Πόσα νέα δάνεια θα δώσουν έως το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ