• Big Story

    Αlpha Bank: Θα πετύχουμε τους στόχους των NPΕs

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Την πεποίθηση ότι η Alpha Bank θα επιτύχει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για το 2017 διατύπωσε η διοίκηση της τράπεζας κατά τις επαφές με αναλυτές και επενδυτές.

    Η διοίκηση της Alpha Bank κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο παρά την αβεβαιότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, θα υπάρξει στη διάρκεια του έτους, σημαντική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα για την τράπεζα που είναι κερδοφόρος για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

    Ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαντζούνης τόνισε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 διατηρήθηκε η υψηλή λειτουργική κερδοφορία, ισχυροποιήθηκε περαιτέρω η κεφαλαιακή βάση και συνεχίσθηκε η μείωση της χρηματοδότησης από τις Κεντρικές Τράπεζες.

    Όπως επισήμανε η διοίκηση της τράπεζας, τα δύο πρώτα τρίμηνα ο κλάδος δεν παρουσίασε καλή εικόνα όσο αφορά τις επισφάλειες, ωστόσο από το τρίτο τρίμηνο του έτους, ίσως και νωρίτερα η κατάσταση θα βελτιωθεί.

    Η κακή πορεία του πρώτου αλλά και του τρέχοντος τριμήνου οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκάλεσε στους πελάτες η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και οι υπερβολικοί φόροι και οι δυσθεώρητες ασφαλιστικές εισφορές.

    Στο δεύτερο εξάμηνο, η Alpha Bank θα αξιοποιήσει όλα τα νέα εργαλεία που έφεραν οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, και κυρίως τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με στόχο την μείωση των κόκκινων δανείων. Επίσης, το 2017 θα διπλασιασθούν οι διαγραφές κόκκινων δανείων που αποτελούν ένα πρόσφορο εργαλείο επίτευξης των στόχων.
    Μέχρι το τέλος του 2017 η Alpha Bank θα μεταφέρει για διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην εταιρεία διαχείρισης Cepal ενώ ήδη έχει μεταφερθεί το πρώτο πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Στην Pillarstone, έχουν μεταφερθεί τα δάνεια της Φαμάρ και μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν και άλλες μεταβιβάσεις δανείων υπερχρεωμένων εταιρειών.

    Στο πρώτο τρίμηνο, τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 111 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 38,1% για τον Όμιλο στο τέλος Μαρτίου 2017. Αντιστοίχως, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 123 εκατ. ευρώ έναντι αυξήσεως 50 εκατ. ευρώ των νέων μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 53,8% στο τέλος Μαρτίου 2017

    Σημαντική εξέλιξη για την  Alpha Bank ήταν ότι η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2016 και ανήλθε σε 17 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των αυξημένων διατραπεζικών συναλλαγών, της περαιτέρω μείωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και των εισροών καταθέσεων στις θυγατρικές στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 48,1 εκ.ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ, ExxonMobil και TOTAL κατέθεσαν αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Κρήτης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελλάκτωρ: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών



    ΣΧΟΛΙΑ