• Big Story

    Τι συμβαίνει πραγματικά με τον Ροδόλφο Οντόνι;

    • NewsRoom


    Απορίες και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η κίνηση της Centric Συμμετοχών του Ροδόλφου Οντόνι να προχωρήσει, τη δεδομένη στιγμή, στην πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν άμεση σχέση με τη δραστηριοποίηση της Centric στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί, ουσιαστικά, τη βασική δραστηριότητα του Ομίλου Centric, μία δραστηριότητα η οποία έχει αποφέρει στην εταιρεία σημαντικά κέρδη επί σειρά ετών.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η ίδια η εταιρεία, στην ανακοίνωσή της για την εν λόγω πώληση στο χρηματιστήριο, υπογραμμίζει ότι «η συναλλαγή θα έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου Centric», εξηγώντας ότι «εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική επαναπροσδιορισμού των βασικών τομέων της δραστηριοποίησης του». Συμπληρώνει δε ότι «την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής θα παύσει η δραστηριοποίηση του Ομίλου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών διαφήμισης και προώθησης, όπως οι προαναφερθείσες υπηρεσίες, αλλά θα συνεχιστεί η δραστηριότητα του στο χώρο της λειτουργίας καζίνο και video games και παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών σε κρουαζιερόπλοια και cruise ferries».

    Τι συμβαίνει πραγματικά…

    Αναλυτικότερα, η Centric ανακοίνωσε προ διημέρου ότι υπέγραψε συμφωνητικό πώλησης άυλων περιουσιακών στοιχείων της σε εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία του Ομίλου GVC Plc, που ελέγχει και διαχειρίζεται brands όπως τα Sportingbet, bwin, Betboo, partypoker,  κ.α.

    Το συμφωνητικό αφορά στη δραστηριότητα θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Centric Συμμετοχών που εδρεύουν στο εξωτερικό, δραστηριότητα που έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών διαφήμισης, προώθησης (μάρκετινγκ) και υποστήριξης σε τρίτες εταιρείες – παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή.

    Όπως ανακοινώθηκε από την ίδια την εταιρεία, η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκχώρηση συμβάσεων με διαφημιστικές εταιρείες και άλλους προμηθευτές, καθώς και συμβάσεις χορηγίας σε σχέση με την εν λόγω δραστηριότητα.

    Η Centric άρχισε να επεκτείνεται στην αγορά του online entertainment, δηλαδή στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, το 2007, προσφέροντας υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού, μέσω θυγατρικών εταιρειών της, συνάπτοντας συμφωνίες και συνεργασίες με διεθνείς ομίλους, ο σημαντικότερος από τους οποίους ήταν η Sportingbet (GVC). Μέσω αυτών, απέκτησε συμμετοχή στη διαχείριση εμπορικών σημάτων και διαδικτυακών τόπων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, καθώς οι ξένοι αυτοί όμιλοι διαθέτουν άδειες παροχής συνδυασμένων απομακρυσμένων υπηρεσιών για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων (remote gambling licences) από χώρες όπως είναι, για παράδειγμα, η Μάλτα.

    Πάντοτε μέσω θυγατρικών, η εταιρεία ανέλαβε την προώθηση και προσφορά στα Ελληνικά των εμπορικών σημάτων και υπηρεσιών Sportingbet και VistaBet. Παράλληλα, απέκτησε το ίδιο δικαίωμα και για άλλες γλώσσες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτικά, τη διετία 2009-2010 ξεκίνησε η διαφήμιση και η παροχή υπηρεσιών υπό τους διαδικτυακούς τόπους sportingbet και vistabet στη κροατική, σλοβενική, ρουμανική, σλοβακική και αλβανική γλώσσα.

    Με τον τρόπο αυτό, η Centric καταφέρε ουσιαστικά να λειτουργεί ως αντιπρόσωπος της Sportingbet στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση των σημάτων «SportingBet», «VistaBet» και «BWIN». Τα σήματα αυτά ανήκουν στην GVC Holdings, μητρική της Sportingbet PLC, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Sporting Odds ltd.

    Οι εν λόγω δραστηριότητες απέφεραν για πολλά χρόνια ικανοποιητικότατα κέρδη στην Centric. Το 2016, η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 1,12 δισ. ευρώ έναντι 858 εκατ. ευρώ το 2015 (+31%), ίδια κεφάλαια 37,9 εκατ. ευρώ, είχε ελάχιστες δανειακές υποχρεώσεις αλλά και EBITDA -2,4 εκατ. (από -800 χιλ. ευρώ το 2015).

    Το βασικό ερώτημα που τίθεται στη συγκεκριμένη φάση είναι για ποιο λόγο η Centric πήρε την απόφαση να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πώληση τη συγκεκριμένη στιγμή και κατά πόσον η απόφαση αυτή συνδέεται με τους ελέγχους που γίνονται στον ευρύτερο χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος.

    Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν και σε ποιο βαθμό η πώληση αυτή επηρεάζει τη μετοχική σύνθεση της Centric ή θυγατρικών της και πώς επηρεάζει άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του βασικού μετόχου, καθώς και των συνεργατών του, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Γιάννης Καποδίστριας.

    Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, συντάσσονται και θα δημοσιευθούν πρόσθετες πληροφορίες για τη συναλλαγή, όπως και τα συμπεράσματα της έκθεσης αποτίμησης ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών, σε χρονικό σημείο που να προηγείται της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της CENTRIC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ώστε οι μέτοχοι και γενικότερα οι επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν μια πλήρη και τεκμηριωμένη άποψη αναφορικά με την συναλλαγή.

    Από την εταιρεία γίνεται πάντως γνωστό πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών από τη GVC, θα παράσχει σημαντική ρευστότητα στη Centric, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις.

    Το θέμα, όμως, για τους μετόχους της Centric είναι αν το τίμημα της μεταβίβασης των άυλων στοιχείων θα είναι επαρκές για να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει τις λοιπές δραστηριότητες της Centric (παροχή υπηρεσιών αναψυχής σε πλοία, μειοψηφικές συμμέτοχες σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας, AΠΕ, εστίαση κλπ.).



    ΣΧΟΛΙΑ