• Big Story

    Οδ. Αθανασίου: Ο μάνατζερ που απογείωσε τα Mall και παλεύει για το Ελληνικό

    LAMDA

    Οδ. Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda


    Για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα της Lamda Development ήταν πολύ καλά. Τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο πληρότητας των εμπορικών κέντρων, η εικόνα του ισολογισμού σε κάθε περίπτωση βγάζει υγεία…

    Μια εικόνα που δεν ήρθε τυχαία. Πίσω της βρίσκεται ένας μάνατζερ με πλούσια εμπειρία σε διοικητικές θέσεις ευθύνης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένας μάνατζερ που ξέρει να «διαβάζει» τις τάσεις της αγοράς και να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη του real estate.

    Ο λόγος για τον Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος αθόρυβα αλλά σταθερά οδηγεί την Lamda εδώ και 11 χρόνια και συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξή της σε Ελλάδα και εξωτερικό.
    Ειδικά τα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα που ελέγχει η Lamda του The Mall Athens και του Golden Hall στην Αθήνα και του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να αποτελούν σημείο αναφοράς στις περιοχές που δραστηριοποιούνται και όχι μόνο, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

    Οδ. Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda

    Είναι ενδεικτικό πως η μέση πληρότητα των κέντρων της εταιρείας προσεγγίζει το 98%, με το ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις να παραμένει ιδιαίτερο έντονο.
    Βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδρομή υπήρξαν και σκαμπανεβάσματα ενώ δεν έλειψαν οι δύσκολες στιγμές. Όπως την περίοδο που ναυάγησε το deal της πώλησης των τριών εμπορικών κέντρων στην Grivalia του ομίλου Fairfax. Μέσα από αυτό το deal, ο κ. Αθανασίου ήθελε να περιορίσει το δανεισμό και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις του ομίλου.

    Οι δυο εταιρείες ωστόσο, παρότι διαπραγματεύονται επί πολλούς μήνες αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα πίσω, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν τα βρήκαν στο τίμημα…

    Τελικά, η προσπάθεια για την ενίσχυση των κεφαλαίων ευοδώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Μέσα από την στρατηγική συνεργασία με την Värde Partners, για την από κοινού ανάπτυξη της θυγατρικής εταιρείας Lamda Malls στο χώρο του retail real estate, η οποία έφερε στα ταμεία της Lamda 200 εκατ. ευρώ!

    Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου φρόντισε να προχωρήσει στην εξαγορά του υπόλοιπου 50% του The Mall Athens από την HSBC, μια κίνηση που απέφερε καθαρό οικονομικό όφελος για τους μετόχους της Lamda.

    Για την συνεργασία με την Varde ο κ. Αθανασίου είχε δηλώσει σχετικά:
    «Η επένδυση αυτή ύψους σχεδόν €200 εκατ., αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά για την LAMDA Development, σηματοδοτώντας τη συνέχεια της συνεργασίας μας με τη Värde Partners. Η απόκτηση του 100% του The Mall Athens, το οποίο απασχολεί 2.500 εργαζομένους, διαθέτει περισσότερα από 200 καταστήματα και φιλοξενεί πάνω από 11.000.000 επισκέπτες το χρόνο, είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας και αποτυπώνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στις μακροχρόνιες προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.»

    Ήταν άλλη μια επένδυση στην αλυσίδα επενδύσεων που φρόντισε να κάνει η Lamda υπό την καθοδήγηση του κ. Αθανασίου στη διάρκεια της κρίσης. Συνολικά η Lamda Development, εν μέσω κρίσης πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ!

    Το όραμα για το Ελληνικό

    Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η υπόθεση του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου αφιερώνει αρκετές ώρες για την υλοποίηση της μεγαλύτερου project αστικής ανάπλασης που έγινε ποτέ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: την αξιοποίηση του Ελληνικού.

    Παρότι η επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας έχει περάσει από σαράντα κύματα και όπως όλα δείχνουν έχει ακόμη δρόμο, ο κ. Αθανασίου δεν φαίνεται να πτοείται από τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που συνεχώς προκύπτουν…

    Ο Οδ. Αθανασίου κατά την υπογραφή του MoU για το Ελληνικό με τον Στ. Πιτσιόρλα, πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ

    Αντίθετα, φαίνεται αποφασισμένος να δει το έργο αυτό να υλοποιείται. Ένα έργο πνοής που θα αλλάξει για πάντα την εικόνα της πρωτεύουσας αλλά και της χώρας ολόκληρης. «Δείχνει να έχει εξελιχθεί σε προσωπικό στοίχημα», λένε πηγές της αγοράς.

    Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή & λειτουργία), που υπολογίζονται σε σύνολο φόρων (εισοδήματος, εταιρικών, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι ακινήτων, ΦΠΑ) πάνω από 13,5 δισ. ευρώ.

    Σε ετήσια βάση καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής του Έργου θα συντηρούνται περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ μετά το πέρας της κατασκευής και κατά τη λειτουργία του, θα συντηρούνται περίπου 70.000 θέσεις με προοπτική μόνιμης διατήρησης τους.

    Συνολικά, η συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας, που θα είναι της τάξης του 2,3%. Πρόκειται για παραγωγή νέου εθνικού πλούτου, που θα προέλθει από όλους τους κλάδους των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Who is Who

    Πριν την ανάληψη των ηνίων της Lamda Development το 2006 ως CEO, ο κ. Αθανασίου πέρασε από διάφορες θέσεις ευθύνης μεγάλων πολυεθνικών. Συγκεκριμένα, διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής της Diageo Hellas με περιοχή ευθύνης την Ελλάδα και την Τουρκία, CFO Δυτικής Ευρώπης στην Βarilla, με έδρα το Παρίσι και Οικονομικός Διευθυντής Ελλάδος στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

    Στην 9ετη καριέρα του στις Η.Π.Α., εργάστηκε για την Ernst & Young και την Emerson Electric.

    Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin. Ο κ. Αθανασίου είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΣΕΛΠΕ, της Συμμαχίας για την Ελλάδα (ιδρυτικό μέλος) και μέλος της επιτροπής του TEDX Academy Ελλάδος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Lamda Development: Αποδίδουν ρεκόρ κερδοφορίας τα εμπορικά κέντρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Lamda Development το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της LOV

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεδρίαση-θρίλερ του ΚΑΣ για το Ελληνικό: Διεκόπη μετά τα ξημερώματα μετά από 8 ώρες



    ΣΧΟΛΙΑ