• Big Story

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Και κέρδισε και πούλησε

    Πήτερ Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Στην πώληση ακόμη δύο δεξαμενόπλοιων του στόλου της προχώρησε η ναυτιλιακή Gener8 Maritime, της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χρήσης του πρώτου τριμήνου του 2017, σύμφωνα με τα οποία κατέγραψε μεγαλύτερα κέρδη από το αναμενόμενο.

    Ειδικότερα, η διοίκηση της ναυτιλιακής ανακοίνωσε πως, στα πλαίσια μιας σειράς ενεργειών που οδήγησαν στην αύξηση των ταμειακών της ροών κατά τουλάχιστον 82 εκατ. δολάρια, προχώρησε στην πώληση των δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC Gener8 Noble (χωρητικότητας 298.991-dwt και κατασκευής 2016) και Gener8 Theseus (χωρητικότητας 299.392-dwt και κατασκευής 2016), από την οποία και άντλησε ακαθάριστα έσοδα ύψους 162 εκατ. δολαρίων. Από το ποσό αυτό, τα 61,5 εκατ. δολάρια πέρασαν στα ταμεία της ναυτιλιακής, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της ρευστότητάς της.

    Παράλληλα η Gener8 επιβεβαίωσε και την πώληση του δεξαμενόπλοιου τύπου aframax Gener8 Daphne (χωρητικότητας 106.548-dwt και κατασκευής 2002), μια κίνηση η οποία είχε ήδη γίνει γνωστή στις αρχές του τρέχοντος μήνα.

    Σημειώνεται ωστόσο ότι, όπως έγραψε το mononews.gr, η ναυτιλιακή φέρεται να πούλησε και δύο νεότευκτα VLCCs, προχωρώντας σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, η οποία μένει να επιβεβαιωθεί.

    Γεωργιόπουλος

    Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017

    Μπορεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017, τα κέρδη της ναυτιλιακής που ελέγχει ο κ. Γεωργιόπουλος να μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι (όταν είχαν ανέλθει στα 60,9 εκατ. δολ.) και να διαμορφώθηκαν στο ποσό των 26,9 εκατ. δολαρίων, ωστόσο, χάρη στις πωλήσεις πλοίων, ενισχύθηκαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες της διοίκησης.

    Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,32 δολάρια, έναντι κερδών ανά μετοχή ύψους 0,74 δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 1ο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στο ποσό των 86 εκατ. δολ., έναντι EBITDA ύψους 87,7 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

    Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Leo Vrondissis, «Χάρη στην πώληση του VLCC Gener8 Ulysses (χωρητικότητας 304.985-dwt και κατασκευής 2003) ενισχύθηκε κατά 10,2 εκατ. δολάρια ο ισολογισμός της εταιρείας».

    Από τη μεριά του, ο κ. Γεωργιόπουλος -που είναι διευθύνων σύμβουλος της Gener8- σχολίασε σχετικά τα εξής: «Μέχρι τα τέλη του 1ου τριμήνου, προχωρήσαμε σε μια σειρά κινήσεων που μας εξασφάλισαν σημαντική ευελιξία στη διαχείριση των υποχρεώσεών μας. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίσαμε θα λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση της όποιας παρατεταμένης ύφεσης παρατηρηθεί στην αγορά, ενώ παράλληλα μας επιτρέπουν να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όποιες ευκαιρίες προκύψουν. Και το σημαντικότερο, κατορθώσαμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας μεγέθη χωρίς να ζημιώσουμε τους μετόχους μας».

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εφοπλιστής -σχετικά με τις πωλήσεις παλαιότερης κατασκευής πλοίων- τόνισε ότι η μέση ηλικία του στόλου των VLCCs της Gener8 πλέον διαμορφώνεται στα 2,7 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι η Gener8 διαθέτει το νεότερο σε ηλικία στόλο από όλους τους ανταγωνιστές της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Τσάκος: Σχεδιάζει ανανέωση του στόλου της η TEN;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Λιβανός: Και τρίτο πλοίο θα πάει από την GasLog στη θυγατρική GasLog Partners;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου



    ΣΧΟΛΙΑ