• Big Story

    Διεθνείς οίκοι: Παραμένει ο κίνδυνος νέου μνημονίου παρά την θετική εξέλιξη στο Eurogroup

    Βρυξέλλες


    Ως θετική εξέλιξη, χαρακτηρίζεται η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης, όπως αναφέρουν oι διεθνείς αναλυτές. Το «θολό τοπίο» που υπήρχε πάνω από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, «διαλύεται», αν και οι καθυστερήσεις της αξιολόγησης έχουν ήδη πλήξει την ελληνική οικονομία ενώ, όπως επισημαίνει και η Citi, η πιθανότητα για νέο μνημόνιο παραμένει υψηλή.

    Η συμφωνία είναι ένα αντίγραφο αυτής του Μαΐου του 2016, σημειώνει η Citigroup. Βάζει τέλος στις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση και απελευθερώνει αρκετά χρήματα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου.

    Ωστόσο, η έλλειψη πρόσθετης σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους πέρα ​​από αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί πέρυσι διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές.

    Όπως επισημαίνει η Citi, δεν αναμένεται άλλη πρόοδος γύρω από την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία και πιθανόν όχι πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

    Συνολικά, εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης η Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν υψηλές, καθώς θεωρεί πολύ απίθανο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

    Οι πολύ μικρές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση εγχώρια, και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αυξημένες πολιτικές αναταραχές, όπως καταλήγει η Citi.

    To Eurogroup πέτυχε μια ολοκληρωμένη συμφωνία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, απελευθερώνοντας εκταμιεύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, όπως σημειώνει η HSBC.

    Το ΔΝΤ συμφώνησε να ενταχθεί κατ ‘αρχήν στο πρόγραμμα, αν και χρήματα από το Ταμείο δεν θα εκταμιευθούν μέχρις ότου η ευρωζώνη δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό, όπως τονίζει η HSBC, αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και καταργεί την αβεβαιότητα που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες.

    Οι κίνδυνοι ωστόσο παραμένουν, όπως σημειώνει. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, με την παροχή μετρητών στην οικονομία (1,6 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν). Η Ελλάδα θα τα χρησιμοποιήσει για την πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα και αυτό θα ωθήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών που δεν έχει ανακάμψει ακόμη από την κρίση του 2015.

    Όπως προσθέτει θα μπορούσε επίσης να προτρέψει την επιστροφή μέρος των καταθέσεων στις τράπεζες, το οποίο είναι πρωταρχικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η κατάργηση των capital controls.

    Ωστόσο, οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν επιτρέπουν την σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομία, οι οποίες είχαν υποβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι η HSBC Προβλέπει πως η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,7% (από 0,5% που προέβλεπε πριν), πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8%. Και ενώ η τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της για το 2018 στο 2% οι κίνδυνοι για χαμηλότερους ρυθμούς είναι υπαρκτοί.

    Σε ότι πάντως αφορά το QE, η HSBC εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη αφού όπως σημειώνει ακόμη και αν ακόμη δεν έχει δοθεί στην πραγματικότητα ελάφρυνση του χρέους, η δηλωμένη πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ξεκλειδώσει την πρόσβαση της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η πιθανή πρόσβαση στο QE πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και πάλι. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης το επόμενο έτος, έστω και αν αυτή δεν είναι μία καθαρή έξοδος αλλά μία έξοδος με την βοήθεια ενός προληπτικού προγράμματος ανάλογου με αυτού του ΔΝΤ.

    Αισιόδοξη εμφανίζεται και η Barclays αφού σε σημείωμά της για την Ελλάδα σημειώνει πως σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα αποτελεί καλή είδηση για τους επενδυτές, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ και οι ενισχυμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αυξάνουν τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη βελτίωση του μακροοικονομικού αποτελέσματος για την Ελλάδα.

    Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν χθες τρία σημαντικά βήματα, όπως τονίζει. Πρώτον, όπως ανέμενε η Barclays, το Eurogroup ολοκλήρωσε τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτό ξεκλειδώνει την επόμενη δόση, μειώνοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2017-18.

    Δεύτερον, η Λαγκάρντ θα προτείνει στο Δ.Σ του ΔΝΤ την αρχή της έγκρισης επί της αρχής μίας νέας συμφωνίας stand-by για την Ελλάδα (AIP). Αυτό είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που ανέμενε η αγορά.

    Τρίτον, το Eurogroup δεσμεύτηκε σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με τη δέσμευση του Μαΐου του 2016. Η προτεινόμενη στρατηγική περιλαμβάνει μια σημαντική βαλβίδα ασφαλείας,. Επίσης, το Eurogroup δεσμεύεται να δώσει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους, εάν η ελληνική ανάπτυξη απογοητεύσει. Αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος (Αύγουστος 2018).

    Όπως καταλήγει η Barclays, το επόμενο σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα θα είναι η συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ