• Big Story

    Τράπεζες: Στο κυνήγι των «χαμένων» δανειοληπτών

    ΕΦΚΑ


    Περί τους 300 χιλιάδες «χαμένους» δανειολήπτες εντοπίζουν και επιχειρούν να εξαναγκάσουν σε συνεργασία οι τράπεζες. Πρόκειται για τους αποδέκτες του ενός τετάρτου των ενημερωτικών επιστολών για κόκκινους δανειολήπτες που «χάθηκαν στο δρόμο». Την πρώτη επιστολή έλαβαν περί το 1 εκ. οφειλέτες, χρειάστηκε να σταλεί δεύτερη επιστολή για τους 600 χιλιάδες και για περίπου 250 με 300 χιλιάδων επιστολών, ήταν αναγκαία η τρίτη και φαρμακερή τρίτη επιστολή.

    Αυτοί οι «εξαφανισμένοι» δανειολήπτες – είναι κυρίως στρατηγικοί κακοπληρωτές και σε ένα μικρότερο ποσοστό άτομα σε αδυναμία – είναι κρίσιμο να εντοπιστούν και να αναγκαστούν σε συνεργασία και ένα μέσο για να πειστούν να αναζητήσουν από κοινού με την τράπεζά τους μια βιώσιμη λύση είναι η εκκίνηση νομικών ενεργειών, αρχής γενομένης από την καταγγελία των δανείων.

    Το όπλο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ξεκινούν από τον Αύγουστο είναι κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση ενώ εκτιμάται ότι και μόνο η απειλή της καταγγελίας και πολύ περισσότερο της κατάσχεσης και εκπλειστηρίασης θα φέρει μεγάλο αριθμό δανειοληπτών στα τραπεζικά καταστήματα.

    Πλειστηριασμοί θα γίνουν σε βάρος όσων πελατών αρνούνται τη συνεργασία ή έχουν «εξαφανιστεί» με έμφαση σε ακίνητα αξίας άνω των 400 χιλιάδων ευρώ και εκτιμάται ότι θα κλιμακωθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 5.000 και άνω πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους.

    Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, με τη ρευστοποίηση ενεχύρων οι τράπεζες θα καλύψουν ένα μέρος από την υποχρέωση μείωσης των προβληματικών δανείων στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει Τράπεζα της Ελλάδος και SSM. Το μεγαλύτερο μέρος προσδοκούν να επιτύχουν μέσω αναδιαρθρώσεων, βελτιώνοντας έτσι και το δείκτη «θεραπείας» που σήμερα κινείται σε χαμηλό επίπεδο αφού για παράδειγμα, στις βραχυχρόνιες ρυθμίσεις, οι έξι στις δέκα επανέρχονται στο κόκκινο ενώ το ποσοστό είναι καλύτερο στις μακροπρόθεσμες αφού οι τέσσερις στις δέκα αθετούνται εκ νέου.

    Η επόμενη γενιά προϊόντων αναδιάρθρωσης θα είναι πολύ πιο ριζοσπαστική για τα ελληνικά δεδομένα, με επίκεντρο όμως συναινετικές λύσεις. Στελέχη με γνώση της αγοράς σημειώνουν ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει εξοικείωση των πελατών, θα συζητώνται σε περιπτώσεις λίγο πριν την εκπλειστηρίαση του ακινήτου, όταν ο δανειολήπτης θα είναι δεκτικός να συζητήσει διαφορετικού τύπου επιλογές. Για παράδειγμα, ο δανειολήπτης θα μπορεί να παραδώσει το ακίνητο στην τράπεζα με εντολή να το μεταβιβάσει ώστε να καλυφθεί μέρος του δανείου και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί ή να διαγραφεί.

    Πρόκειται για το λεγόμενο “deed in lieu of foreclosure” που απομακρύνει την εκπλειστηρίαση και έχει οφέλη και για τον δανειολήπτη και για την τράπεζα ενώ βρίσκεται μεταξύ των λύσεων που θα εφαρμοστούν το αμέσως επόμενο διάστημα ειδικά δε, αφού το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί πλέον βοηθητικά.

    Από πλευράς τραπεζών επιταχύνεται ήδη η δραστηριότητα ενεργητικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων, η οποία καθυστέρησε να φέρει αποτελέσματα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Εξελίξεις με αλλαγές προσώπων σε δύο θυγατρικές εταιρείες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως δεν άλλαξε τις θέσεις του για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Forbes: Ποιοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι στην Ευρώπη το 2016



    ΣΧΟΛΙΑ