• Big Story

    Alpha Bank-Eθνική Τράπεζα: Τα «κόκκινα δάνεια» και ο ELA στο προσκήνιο για τις δύο τράπεζες

    Λ. Φραγιαδάκης (ΕΤΕ) - Δ. Μαντζούνης (Alpha Bank)

    Λ. Φραγιαδάκης (ΕΤΕ) – Δ. Μαντζούνης (Alpha Bank)


    Ο περιορισμός των κόκκινων δανείων στις τράπεζες και η απεξάρτηση από τον ELA ήταν τα δύο θέματα στα οποία εστίασαν οι διεθνείς αναλυτές στις τηλεδιασκέψεις που είχαν νωρίτερα σήμερα με στελέχη της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου.

    Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής CEO της Alpha Bank κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης υπογράμμισε πως βασικοί στόχοι της τράπεζας είναι η απαλλαγή του ισολογισμού της από τα «κακά» δάνεια, η απεξάρτηση της από τον ELA και η διαφύλαξη της παραγωγής εσόδων παρά την απομόχλευση.

    Όπως είπε η Alpha είναι συνεπής απέναντι στον SSM για τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων δανείων και σημείωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο τόσο τα NPLs όσο και NPEs κινήθηκαν πτωτικά. Τόνισε δε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το τέλος του 2017 και είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1 δις ευρώ και των δανείων σε καθυστέρηση κατά 1,2δις ευρώ. Ακόμα σημείωσε ότι η Alpha Bank αύξησε στο τρίμηνο κατά 400 εκατ. ευρώ τις διαγραφές δανείων, στα 700 εκατ. ευρώ.

    Η τράπεζα περιμένει περαιτέρω βελτίωση στο σχηματισμό κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στο τέλος του χρόνου, ενώ όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί η εικόνα θα βελτιωθεί και στα δάνεια λιανικής. Αναφορά έγινε και στις συνεργασίες της τράπεζας με τις εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών Cepal για τα δάνεια λιανικής και Pillarstone για τα επιχειρηματικά δάνεια.

    Μέχρι το τέλος του έτους στην πλατφόρμα της Pillarstone η Alpha θα μεταφέρει 3 – 4 περιπτώσεις, ενώ ήδη στη Cepal, έχουν μεταφερθεί δάνεια 500 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να μεταφερθεί τους επόμενους μήνες άλλο 1,5 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ το 2018.

    Σε ότι αφορά τη ρευστότητα σημειώθηκε ότι στο τέλος Αυγούστου η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα είχε μειωθεί στα 12,5 δισ. ευρώ και ο ELA στα 9, 1 δισ ευρώ. Για τις καταθέσεις αναφέρθηκε ότι την περίοδο Ιουλίου–Αυγούστου σημειώθηκαν εισροές 800 εκατ. ευρώ, κυρίως από επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα έως τα τέλη Αυγούστου οι καταθέσεις να είναι αυξημένες κατά 1,1 δισ. ευρώ.

    Εθνική Τράπεζα: Υπέρβαση των στόχων για τα NPEs κατά 700 εκατ. ευρώ

    Στα καθυστερούμενα δάνεια και την υπέρβαση των στόχων έναντι του SSM αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στην τηλεδιάσκεψη που είχε με διεθνείς αναλυτές, τονίζοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιορίστηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το στόχο μείωσης για το σύνολο του 2017.

    Η υπέρβαση του στόχου δίνει στην Εθνική την δυνατότητα να επικεντρωθεί το β΄ εξάμηνο στη διαφύλαξη του ισχυρού capital buffer, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς. Όπως είπε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κινούνται πτωτικά για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο και η συνολική μείωση τους από το 2015 ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ. Πτωτικά κινούνται και τα «κόκκινα» δάνεια (σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών), με αρνητικό σχηματισμό νέων καθυστερήσεων κατά – 52 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο.

    Αναφορικά με τη ρευστότητα της ΕΤΕ και την πλήρη απεξάρτηση της από τον ELA τους επόμενους μήνες, σημειώθηκε, ότι η τράπεζα έχει επιλέξιμα χρεόγραφα, ύψους 10 δισ ευρώ, για άντληση ρευστότητας από τον ELA. Η χρηματοδότηση από τον ELA ανέρχεται σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου η χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας από το ευρωσύστημα έχει μειωθεί στα 6,8 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Έκρηξη κερδών – Αισιόδοξος για τη συνέχεια ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Ισχυρά κέρδη 118 εκατ. για το α’ εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΠΕ: Σούπερ κέρδη για το Α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ