• Big Story

    Τι ψάχνουν οι Άραβες επενδυτές στην Ελλάδα – Που «βλέπουν» ευκαιρίες


    Παρά τη σοκαριστική εξέλιξη στην υπόθεση της Eldorado Gold, τα αραβικά κεφάλαια εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία σε τομείς που υπόσχονται μεγάλα κέρδη.

    Άνθρωποι που έχουν επαφές με τον αραβικό κόσμο αν και δεν κρύβουν το προβληματισμό τους για την αναπάντεχη τροπή που είχε η επένδυση της καναδικής εταιρείας στην χώρα μας υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη διάθεση των Αράβων να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

    Όπως λένε οι ίδιοι, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και εντοπίζεται κυρίως στους τομείς του τουρισμού, του real estate και της αγροδιατροφής όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες παρά την κρίση. Οι τομείς αυτοί θεωρούνται πως έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από τον αραβικό κόσμο, τα οποία αναζητούν κερδοφόρες αποδόσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

    Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, οι Άραβες με τα παχυλά πορτοφόλια υπήρξαν αρκετά δραστήριοι την περίοδο της κρίσης, υλοποιώντας εντυπωσιακές κινήσεις, με κορυφαία όλων την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η είσοδος του πανίσχυρου ομίλου Olayan στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Ο όμιλος Olayan είναι ευρέως γνωστός από την επένδυσή του στην Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

    Στις ηχηρές κινήσεις των Αράβων επενδυτών στην Ελλάδα θα πρέπει να προστεθεί και η συμμετοχή της Global Investment Group της Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι στο επενδυτικό σχήμα για το Ελληνικό.

    Παράγοντες της αγοράς σπεύδουν πάντως να επισημαίνουν πως τα πράγματα για την χώρα μας θα ήταν πολύ καλύτερα εάν είχαμε βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, αίροντας τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και της φορολογίας και έχοντας εμπεδώσει ένα κλίμα σταθερότητας.

    Η ύπαρξη σταθερότητας, όπως λένε οι ίδιοι, είναι το κλειδί για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών από το εξωτερικό που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με μακροχρόνια ορίζοντα, συνεισφέροντας στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ