• Big Story

    To success story της Μυκόνου: Beach bar με έσοδα 4 εκ. ευρώ και 260 εργαζόμενους ασφαλισμένους

    • NewsRoom


    Στην Ελλάδα της κρίσης και σε εποχές που το μόνο φωτεινό στοιχείο που φαίνεται ότι μας έχει απομείνει είναι ο ήλιος, υπάρχουν πρόσωπα και επιχειρήσεις που αποτελούν παράδειγμα μίμησης για τους «μεγάλους» που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των επιχειρήσεων και φάρο ελπίδας για τους «μικρούς» που εργάζονται σε αυτόν.

    Μια τέτοια επιχείρηση είναι (με τις ευλογίες της ΑΑΔΕ) και γνωστό beach bar στο νησί της αμαρτίας, την Μύκονο. Ο «παράδεισος» αυτός πέρασε με άριστα τον σκληρό έλεγχο των ανδρών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πριν από λίγες ημέρες. Το γνωστό μαγαζί δήλωσε φέτος τον Ιούλιο ΦΠΑ 1.000.000 ευρώ (!) το οποίο ήταν κατά 50% υψηλότερο σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2016 όταν είχε ξαναβρεθεί στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Κατά τις πληροφορίες ο μηνιαίος τζίρος προσέγγισε το φετινό Ιούλιο τα 4 εκατ. ευρώ!

    Η συμμόρφωση του καταστήματος στη νομιμότητα, καθώς και οι 260 εργαζόμενοι (νούμερο που επίσης δηλώνει την λαμπρή πορεία του μαγαζιού) ήταν δηλωμένοι και ασφαλισμένοι πλήρως, κάτι που οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: Πρώτον ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποδίδουν και, δεύτερον, ότι τα ποσά που χάνει το κράτος όπου, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο κατάστημα, ανθεί η φοροδιαφυγή είναι τόσο μεγάλα που ζαλίζουν. Ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος.

    Τα τέσσερα ξενοδοχεία που «έκρυβαν» 1 εκατ. το μήνα

    Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες ημέρες οι εκτιμήσεις των κλιμακίων της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή σε τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία σε Ρόδο (δύο μονάδες), Κέρκυρα και Ηλεία οδήγησαν στην εκτίμηση ότι ο τζίρος που απέκρυψε το καθένα μόνο κατά το μήνα Ιούνιο ήταν πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες πιάστηκαν στη «φάκα» της ΑΑΔΕ χάρη στην έξυπνη μέθοδο του εφοριακού που παριστάνει τον πελάτη. Παράλληλα έγινε έρευνα στις πλατφόρμες Booking και Trivago, στα site των ξενοδοχείων. Η απόκλιση ανάμεσα στα εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα και στα δηλωθέντα όπως αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ κι έτσι τα ξενοδοχεία μπήκαν στο «μικροσκόπιο».

    Λουκέτο σε κρεπερί, εξαφανίστηκαν «δια μαγείας» ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες

    Μπορεί στα ξενοδοχεία και τα κέντρα διασκέδασης να γίνεται πάρτι παρανομίας ωστόσο και στις μικρότερες επιχειρήσεις οι έλεγχοι έχουν δείξει πως η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική:

    -Στην Οία της Σαντορίνης οι αρχές επέβαλαν λουκέτο 48 ωρών σε εστιατόριο που δεν έκοβε αποδείξεις. Μάλιστα είχαν ελεγχθεί και οι σουίτες του ίδιου ιδιοκτήτη στην περιοχή και είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο.

    -Στη Μύκονο επιβλήθηκε λουκέτο τεσσάρων ημερών σε εστιατόριο που είχε ελεγχθεί ξανά μέσα τον Αύγουστο. Ο ιδιοκτήτης ήταν ήδη υπότροπος για τη μη έκδοση αποδείξεων.

    -Στην Αφάντου της Ρόδου επιχειρηματίας που νοίκιαζε 500 ομπρέλες σε παραλία βρέθηκε να μην έχει κόψει ούτε μια απόδειξη. Οι ελεγκτές επέβαλαν λουκέτο 48 ωρών και οι ομπρέλες του αποσύρθηκαν από την παραλία.

    -Στη Νάξο επιβλήθηκε λουκέτο 48 ωρών σε ψαροταβέρνα που δεν είχε κόψει 116 αποδείξεις.

    -Λουκέτο 48 ωρών επιβλήθηκε, τέλος, σε κρεπερί στη Σκιάθο όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο ο καταστηματάρχης να έχει «πειράξει» την ταμειακή του μηχανή με ειδικό λογισμικό. Από τις 17 έως τις 22 Αυγούστου η κρεπερί δεν είχε κόψει 655 αποδείξεις!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μεγάλη απόβαση στην Μύκονο: Τι συζητούν Four Seasons, Hilton, Aman Resorts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4+1 ερωτήματα για τη (περίεργη) σύμβαση της ΓΓ Περιουσίας Π. Πέρκα με το Nammos στην Μύκονο. Το πρόβλημα με τον Ρέμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέτη Πέρκα για τη δεύτερη συναυλία του Ρέμου στο Nammos: To Λιμενικό έχει στείλει επιστολή να μην γίνει



    ΣΧΟΛΙΑ