• Big Story

    Δικαστικοί μπελάδες για τους εφοπλιστές Ευάγγελο Πιστιόλη και Γιώργο Οικονόμου

    Ευάγγελος Πιστιόλης - Γιώργος Οικονόμου

    Οι εφοπλιστές Ευάγγελος Πιστιόλης και Γιώργος Οικονόμου


    Συνεχίζονται οι δικαστικές περιπέτειες για τις -ελληνικών συμφερόντων- ναυτιλιακές εταιρείες, Top Ships και DryShips ύστερα από τις συναλλαγές που είχαν με το καναδέζικο fund Kalani Ιnvestments.

    Συγκεκριμένα οι ενάγοντες, που έχουν στραφεί εναντίον του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη και της ναυτιλιακής του Top Ships, κατηγορώντας την εταιρεία πως είχε προχωρήσει σε χειραγώγηση των κοινών μετοχών της, προσπαθούν τώρα να συγχωνεύσουν την ενέργεια τους αυτή, με μία παρόμοια υπόθεση αυτή, εναντίον, ενός ακόμη Έλληνα εφοπλιστή, του Γιώργου Οικονόμου και της ναυτιλιακής του DryShips. Αυτές οι δύο περιπτώσεις για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείες, ενδέχεται να μπορούν να συγχωνευθούν, εφόσον έχουν έναν κοινό συγκατηγορούμενο, την Kalani Investments.

    Και οι δύο νομικές μάχες διεξάγονται στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και εμπεριέχουν κατηγορίες πως οι ιδιοκτήτες των δύο ναυτιλιακών (Top Ships και DryShips) «κατέστρεψαν» εκατομμύρια δολάρια μετοχικών κεφαλαίων μέσω μίας σειράς μειωμένων πωλήσεων κοινών μετοχών και συνεχόμενων reverse splits.

    Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον ενάγοντα Christopher Brady στην υπόθεση της Top Ships, ζητούν από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να διαπιστώσει εάν οι ισχυρισμοί τους συνδέονται νόμιμα με ένα από τα πολλά περιστατικά που έχουν καταθέσει οι μέτοχοι της DryShips εναντίον της ίδιας της ναυτιλιακής αλλά και του ιδιοκτήτη της, Γιώργου Οικονόμου.

    Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι της Top Ships και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο κ. Ευάγγελος Πιστιόλης, αρνούνται πως οι δύο υποθέσεις μπορούν να συσχετιστούν και υπογραμμίζουν πως η υπόθεση της Top Ships θα πρέπει να εκδικαστεί μόνη της.

    Σημειώνεται πως οι διοικήσεις και των δύο -εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- εταιρειών έχουν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και τονίζοντας πως θα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στις αίθουσες των δικαστηρίων.

    Επίσης, μετά τις πρώτες καταθέσεις για την υπόθεση της Top Ships, επιβεβαιώθηκε πως ο Marc Bistricer και η εταιρεία του Murichinson Ltd είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα στο αμφιλεγόμενο καναδέζικο fund Kalani Investments. Σημειώνεται πως οι δικηγόροι του Bistricer έχουν καταθέσει προσφυγή για την συγκεκριμένη υπόθεση.

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία
    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

    Ο Γιώργος Οικονόμου και η ναυτιλιακή του εταιρεία DryShips ήταν οι πρώτοι που είχαν άμεση σχέση με την Kalani. Η δίωξη εναντίον της εταιρείας και του Οικονόμου έχει να κάνει με τις συναλλαγές των δύο εταιρειών από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2017.

    Όσον αφορά την Top Ships, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν τις συναλλαγές που είχε με το καναδέζικο fund για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2017.

    Όπως τόνισε ο Samuel Rudman δικηγόρος του ενάγοντος Brady, της δικηγορικής εταιρείας Robbins Geller Rudman & Dowd, «ενώ οι δικηγόροι της Top Ships έχουν δίκιο στο να υποστηρίζουν πως οι μισοί από τους κατηγορούμενους (3 από τους 6) για τις συγκεκριμένες υποθέσεις υπερκαλύπτονται, είναι λάθος η θέση τους να υποστηρίζουν πως αυτός είναι ο μόνος λόγος που οι δύο υποθέσεις έχουν κοινά στοιχεία».

    «Στην πραγματικότητα και οι δύο περιπτώσεις επικεντρώνονται στην ίδια συντονισμένη στρατηγική, η οποία έχει οργανωθεί από τον Marc Bistricer, την εταιρεία του Murchison Ltd και το καναδέζικο fund Kalani Investements Ltd, να συνωμοτήσουν άτομα μέσα από τις εταιρείες ώστε να χειραγωγήσουν και να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την τιμή των κινητών αξιών όσον αφορά την ελληνική ναυτιλιακή αγορά. Αυτό το πέτυχαν όταν προχωρούσαν σε μαζική αραίωση των μετόχων, αυξάνοντας την τιμή των χρεογράφων μέσω συνεχιζόμενων reverse splits».

    Ο Rudman υποστηρίζει πως και οι δύο υποθέσεις ισχυρίζονται πως άτομα μέσα από τις εταιρείες  συνωμότησαν με την Kalani για να πλουτίσουν οι ίδιοι μέσω της πώλησης προεξοφλημένων μετοχών με το να αγοράζουν πλοία και να διοχετεύουν χρήματα σε θυγατρικές εταιρείες.

    «Στο μεταξύ, οι κατηγορούμενοι της Kalani, έβγαλαν πολλά χρήματα και στις δύο περιπτώσεις (Top Ships και DryShips) εκμεταλλευόμενοι τις μεταπωλήσεις των μετοχών στις δημόσιες αγορές» ανέφερε ο Rudman.

    Ωστόσο οι κατηγορίες αυτές δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους δικηγόρους του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη και της Top Ships, οι οποίοι όχι μόνο δεν ενστερνίζονται τους εναντίον τους ισχυρισμούς, αλλά τονίζουν πως η απόπειρα να συνδεθεί η υπόθεση της Top Ships με αυτή της DryShips του κ. Οικονόμου, είναι νομικά εσφαλμένη.

    Ευάγγελος Πιστιόλης
    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships

    «Οι ισχυρισμοί του ενάγοντος, δεν παρέχουν κανένα στοιχείο που να συσχετίζει τις δύο αυτές υποθέσεις», αναφέρει ο Peter Kolovos, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale με έδρα τη Βοστόνη.

    Ο κύριος Kolovos συνεχίζει τονίζοντας πως «οι ισχυρισμοί ότι οι κατηγορούμενοι μοιράζονται μια κοινή χώρα καταγωγής (Ελλάδα) και εργάζονται σε συναφείς βιομηχανίες δεν ικανοποιούν το [δίκαιο] που απαιτεί ομοιότητα γεγονότων και νομικών ζητημάτων ή τις ίδιες υποκείμενες πράξεις ή γεγονότα, έτσι ώστε να προκύψει σημαντική εξοικονόμηση δικαστικών πόρων από τη διαχείριση των υποθέσεων μαζί».

    Επιπλέον εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης της, η Top Ships ανακοίνωσε πως έλαβε «ραβασάκι» από τον Nasdaq, καθώς η μετοχή της βρέθηκε να διαπραγματεύεται κάτω από 1 δολάριο για 30 συνεχόμενες ημέρες.

    Η Top Ships έχει περιθώριο 180 ημερών να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, με ένα reverse split των μετοχών να φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Κερδοφορία και στο γ’ τρίμηνο 2017 για την Costamare

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Γεωργιόπουλος: Golden deal για τον εφοπλιστή – Πουλάει VLCC για 53 εκατ. δολ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρόμος εν πλω για φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ