• Big Story

    Business Plan και κοινοτικά κονδύλια: Γιατί δεν ήλθαν τα λεφτά στην Ελλάδα με την λογική Φλαμπουράρη

    Φλαμπουράρης

    Αλέκος Φλαμπουράρης


    Μέτριο (προς κακό) βαθμό παίρνει η Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το “πακέτο Γιούνκερ”, καθώς η χώρα μας θα μπορούσε θεωρητικά να διεκδικήσει την έγκριση επενδύσεων ύψους έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (από τα συνολικά 315 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ), όμως μέχρι τώρα το ποσό που έχει απορροφηθεί ανέρχεται σε μόλις 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σίγουρα βέβαια πρόκειται για ένα διόλου αμελητέο ποσό, καθώς στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη από επενδύσεις και η παραμικρή στήριξη σε ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί ένα εξαιρετικό νέο για τη χώρα μας. Έτσι, επισήμως από την Κομισιόν δηλώνουν πως η πορεία της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων είναι ικανοποιητική. Όμως η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερη, δίνοντας στην ελληνική οικονομία όχι απλά μία ανάσα, αλλά μία… μάσκα οξυγόνου.

    Το γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει πλήρως τους πόρους αυτούς, αλλά μένει σε μία απορρόφηση της τάξεως του 30% ή και χαμηλότερα (με δεδομένο ότι τα 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε επενδύσεις 3,7 δισ. ευρώ), το αποκάλυψε μάλλον άθελά του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, που σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για τεχνικές ανεπάρκειες και αδυναμία κατάρτισης ολοκληρωμένων business plans, και είπε το αμίμητο: είναι λέει τρομακτική η διαδικασία, και για να εγκριθεί η επένδυση απαιτείται ένα business plan και “θέλει έσοδα-έξοδα να είναι συν για να μπορεί να δίνεται πίσω” – λες και θα μπορούσαν να εγκριθούν χρήματα με… αέρα, αντί για ένα οργανωμένο business plan, ή να επενδυθούν σε ζημιογόνες επιχειρήσεις!

    Το σκεπτικό αυτό του Αλέκου Φλαμπουράρη δε φαίνεται να αποτελεί προσωπική του άποψη, αλλά κυβερνητική θέση. Έχοντας παραδοσιακά μία στάση κατά των επενδύσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται τώρα να προσαρμοστεί στο νέο αφήγημα-κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα υπέρ των επενδύσεων, καθώς είναι φανερό ότι τα περισσότερα στελέχη του κόμματος είτε δεν θέλουν τις επενδύσεις, μένοντας πιστά στην παλιά γραμμή του κόμματος, είτε και να τις θέλουν, δεν ξέρουν πώς να τις φέρουν.

    Με άλλα λόγια, η απορρόφηση των πολύτιμων πόρων του πακέτου Γιούνκερ βρίσκει εμπόδια στην απροθυμία ή/και την ασχετοσύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με τη νοοτροπία της αντί να προσελκύει τις επενδύσεις, τις απωθεί. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα ρίσκαρε να… μπλέξει με μία τέτοια κυβέρνηση;

    Κι ας απευθύνει ο πρωθυπουργός κάθε τόσο καλέσματα σε ξένους επενδυτές να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα: τα λόγια είναι λόγια, και οι πράξεις της κυβέρνησης (βλέπε Ελληνικό και όχι μόνο) δείχνουν άλλα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο «συρτάρι» τα δισ. του πακέτου Γιούνκερ: Το οικονομικό επιτελείο είχε άλλες προτεραιότητες, λέει η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αισιόδοξος ο Σταθάκης για το Ελληνικό: «Μπορεί να ξεκινήσει το 2018»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:H Lidl ζητά «συγγνώμη» για την αφαίρεση σταυρών από ελληνικά προϊόντα



    ΣΧΟΛΙΑ