• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ ΚΕ: Προεδρικοί κατέθεσαν τροπολογία κατά του δημοψηφίσματος – Αποχώρησε ο Τζουμάκας

    • NewsRoom


    Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης.

    «Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

    Ειδικότερα ανέφερε εκτός άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από τη βάση μόλις 50 μέρες πριν, δεν μπορεί να μην γίνεται αποδεκτή η εσωκομματική διαδικασία εκλογής από τη βάση. Και δεν μπορεί να υπάρχουν απαράδεκτες δηλώσεις για διαπλοκή κ.α. στο κόμμα».

    «Παραμένουμε στελέχη του κόμματος, υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες του»

    Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν χθες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη της, Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν μέλη του κόμματος.

    Στην κοινή τους δήλωση διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με την χθεσινή ομιλία του προέδρου του κόμματος καθώς και στο ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.

    Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

    Α) Μετά την εκλογή του προέδρου, με δημόσια δήλωση καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

    -Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.

    Β) Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί:

    -Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια

    -Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα. Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.

    Γ) Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!

    Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.

    Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

    Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος.

    Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.

    Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τζουμάκας

    Την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, καταθέτοντας δια ζώσης πολυσέλιδη δήλωση αποχώρησης του στην Κεντρική Επιτροπή.

    Ο Στέφανος Τζουμάκας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.

    Τροπολογία κατέθεσαν οι προεδρικοί

    Νωρίτερα, τροπολογία κατέθεσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο, διαφωνούν με το δημοψήφισμα που πρότεινε.

    Την τροπολογία υπογράφουν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

    Ουσιαστικά η τροπολογία ζητά να απορριφθεί από την ΚΕ η λογική του Δημοψηφίσματος για διαγραφές και παράκαμψη της Επιτροπής Δεοντολογίας.

    Τι αναφέρει η τροπολογία:

    «Τροπολογίες-Προσθήκες

    1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

    2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

    Κόντρα Κασσελάκη-Αχτσιόγλου

    Σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου διέψευσε δημοσίευμα που έκανε λόγο για επικοινωνία Κασσελάκη μαζί της.

    «Αναφορικά με το δημοσίευμα του “ieidiseis.gr”, διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης», αναφέρει σε δήλωση της η Έφη Αχτσιόγλου.

    «Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», σημειώνει.

    Το εν λόγω δημοσίευμα της ιστοσελίδας αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάλεσε την κ. Αχτσιόγλου στο τηλέφωνο το πρωί του Σαββάτου πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ και ότι η βουλευτής δεν απάντησε στην κλήση.

    Από την άλλη πλευρά, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν τα ξής:

    «Δε χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».

    Εκρηκτική η χθεσινή μέρα της ΚΕ

    Η χθεσινή ημέρα της ΚΕ σημαδεύτηκε από την αποχώρηση από τη συνεδρίαση, της «Ομπρέλας» και των ομάδων της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

    Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, έως αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της «Ομπρέλας» και της ομάδας του Δ. Τεμπονέρα, εξετάζοντας τη στάση και τα επόμενα βήματά τους.

    Νωρίτερα, στην εισηγητική ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει με καθαρό τρόπο το θέμα των διαγραφών των στελεχών που έχει ήδη παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    «Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

    Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος μεταξύ άλλων.

    «Και αυτή η θέση», τόνισε, «να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις». Σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα.

    Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν.

    Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό».

    Διαβάστε επίσης:

    Αχτσιόγλου: Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Κασσελάκης

    Κούλογλου για ομιλία Κασσελάκη: Καταστροφικές οι αποφάσεις βοναπαρτικού χαρακτήρα

    Μητσοτάκης για Youth Pass, αύξηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σειρά έργων



    ΣΧΟΛΙΑ