• Big Story

    ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διώχνει άλλη μια επένδυση, αυτήν της Eldorado Gold


    Σε… φονιά των επενδύσεων εξελίσσεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς μία ακόμα επένδυση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, λόγω των ιδεοληψιών που “πνίγουν” τον ΣΥΡΙΖΑ και της ανάγκης της Κουμουνδούρου να έρθει πιο κοντά στο κομματικό ακροατήριο που έχει απομακρυνθεί από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λόγω της… μνημονιακής στροφής του.

    Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται μία επένδυση που ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε από την πρώτη στιγμή, ως αντιπολίτευση τότε: η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργεί ανάπτυξη και δίνει δουλειές σε 2.400 ανθρώπους, όμως φαίνεται πως αυτά δε… συγκινούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες του τόπου στα χέρια της δεν έχει σταματήσει να θέτει εμπόδια στην επένδυση αυτή (και όχι μόνο).

    Η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε αυτό το σίριαλ ήταν η ανακοίνωση της Eldorado Gold για την αναστολή των εγκαινίων της επένδυσης στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μετά από τις συνεχείς καθυστερήσεις στη χορήγηση της σχετικής άδειας, μία ανακοίνωση που ήρθε λίγες μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στη Διαιτησία για τις Σκουριές.

    Η ανακοίνωση της Eldorado ερμηνεύεται από ορισμένους ως προάγγελος αποχώρησής της από την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα “διαπραγματευτικό παιχνίδι” που έρχεται ως αντίδραση στις κυβερνητικές ενέργειες, αν και θεωρείται δεδομένο πως στη διοίκηση της καναδικής εταιρείας έχουν κουραστεί με τα μπρος-πίσω των υπουργών της κυβέρνησης και εξετάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους.

    Η αντίφαση και οι “άβολοι” επενδυτές

    Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι η βαθιά αντίφαση της ίδιας της κυβερνητικής στρατηγικής: από τη μία, επιχειρεί να βγάλει προς τα έξω ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ για να προσελκύσει στην Ελλάδα περισσότερους ξένους επενδυτές που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και από την άλλη, με τους χειρισμούς της στις υποθέσεις της Eldorado, του Ελληνικού και άλλων μεγάλων επενδύσεων, στέλνει το μήνυμα ότι όποιος… τολμήσει να επενδύσει στην Ελλάδα θα μπλέξει με μία κυβέρνηση που μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να θέσει εμπόδια με το “έτσι θέλω”.

    Ίσως στο Μαξίμου ελπίζουν πως αυτή η αντιφατική στάση της κυβέρνησης δε βγαίνει προς τα έξω και περιορίζεται εντός των συνόρων – άλλωστε, μόνο οι “εντός των συνόρων” ψηφοφόροι φαίνεται να τους ενδιαφέρουν, καθώς αυτούς προσπαθούν να προσελκύσουν με αυτές τις εμπρηστικές” κινήσεις. Όμως αυτά τα πράγματα μαθαίνονται και στο εξωτερικό, και φυσικά αποτρέπουν τους επενδυτές που (δήθεν) θέλει να φέρει στην Ελλάδα η κυβέρνηση να βάλουν τα λεφτά τους στη χώρα μας.

    Από την άλλη, βέβαια, ίσως αυτή η απροθυμία των επενδυτών να “μπλέξουν” με την Ελλάδα δε στεναχωρεί και τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ως γνωστόν για την Κουμουνδούρου οι καλύτερες επενδύσεις είναι αυτές του… Δημοσίου, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές δεν είναι “βολικοί”, γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν από το κράτος. Αυτό ήταν πάντα το “μοντέλο” του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο η Eldorado Gold και οι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα δε χωράνε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε πρόεδρο τον πατέρα του υπουργού Νίκου Παππά, Στέλιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ρήγματα» στα θεμέλια της συγκυβέρνησης από τη δήλωση Βούτση: «Απόλυτα αντίθετοι» λέει ο Π. Καμμένος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Μυτιληναίος: Ανοίγουμε δρόμους για την ελληνική οικονομία- Στοχεύουμε ακόμη πιο ψηλά



    ΣΧΟΛΙΑ