• Big Story

    Πώς η οικογένεια Δαυίδ (ΕΕΕ) βάζει 60 εκ. ευρώ για να σώσει μια από τις εταιρείες της. Ποιοι επιχειρηματίες δεν βάζουν ούτε ένα ευρώ

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E


    Όταν μία επιχείρηση παράγει ζημίες αντί για κέρδη, οι “εύκολες” λύσεις περισσεύουν: λουκέτο στην επιχείρηση, “φόρτωμα” των χρεών σε αυτούς που δεν ευθύνονται, “χάρισμα” της επιχείρησης στις πιστώτριες τράπεζες, και άλλες τέτοιες κινήσεις που συχνά βλέπουμε. Αυτό που δε βλέπουμε συχνά είναι να αναλαμβάνει ο κύριος μέτοχος μίας επιχείρησης την ευθύνη και να βάζει βαθιά το χέρι στην (δική του) τσέπη, για να σώσει την εταιρεία.

    Είναι λοιπόν μία ευχάριστη έκπληξη όταν βλέπει κανείς την οικογένεια Δαυίδ (ΕΕΕ) να “θυσιάζει” περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ για να κρατήσει ζωντανή τη Frigoglass, μέσω της BOVAL, που είναι ο βασικός της μέτοχος, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων του πολυεθνικού ομίλου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η BOVAL δεσμεύεται να βάλει στη Frigoglass το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, και να κεφαλαιοποιήσει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ που είχε βάλει στην εταιρεία κατά το παρελθόν μέσω δανείου, για να διατηρήσει το μερίδιο 46% της Frigoglass που διαθέτει. Παράλληλα, τράπεζες και ομολογιούχοι θα υποστούν επίσης ένα “κούρεμα” της τάξεως των 45 εκατομμυρίων ευρώ, θα βάλουν στην εταιρεία 40 εκατ. ευρώ και θα κεφαλαιοποιήσουν επιπλέον 67 εκατομμύρια ευρώ, αποκτώντας έτσι ποσοστό άνω του 50% της Frigoglass.

    Το γεγονός ότι η οικογένεια Δαυίδ αναλαμβάνει τις ευθύνες της και πρωτοστατεί στη διάσωση της Frigoglass είναι αναμφίβολα προς τιμήν της – ίσως υπό άλλες συνθήκες θα έλεγε κανείς ότι είναι αυτονόητο καθήκον της, όμως σε μία εποχή όπως είναι η σημερινή, και με τα πολλά απίστευτα που έχουν δει τα μάτια μας, αξίζει να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

    Τι να πρωτοθυμηθούμε από επιχειρηματίες που δε βάζουν φράγκο στις επιχειρήσεις τους και τις αφήνουν να μαραζώνουν, αφήνοντας στον “αέρα” εργαζομένους και προμηθευτές, την ώρα που εκείνοι συνεχίζουν να κάνουν τη μεγάλη ζωή; Ένα τρανό παράδειγμα είναι η οικογένεια Λεμονή, ιδιοκτήτρια της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων Καλογήρου, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς ακόμα και στις “καλές” εποχές, όπως καταγγέλλουν τραπεζίτες, δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις της, συσσωρεύοντας χρέη, ενώ το αποκορύφωμα ήταν η υπόσχεση της οικογένειας προ μηνών να πουλήσει το σπίτι ιδιοκτησίας της στο Μιλάνο και να αποπληρώσει με τα έσοδα το χρέος της. Το σπίτι πράγματι πουλήθηκε έναντι περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, όμως σύμφωνα με τις καταγγελίες η οικογένεια δεν έδωσε δεκάρα στις τράπεζες!

    Μία άλλη κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος στο θέμα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) έκανε το ακριβώς αντίθετο από την οικογένεια Δαυίδ: Ζήτησε δηλαδή και αυτός βοήθεια από τους πιστωτές του Οργανισμού για σωθεί η επιχείρηση, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένος να βάλει ούτε… σεντ από την προσωπική του περιουσία, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα ο ΔΟΛ να βρίσκεται μετέωρος.

    Και αν ψάξει κανείς θα βρει και πολλούς άλλους επιχειρηματίες, γνωστούς και λιγότερο γνωστούς, που πάνω-κάτω ήθελαν ακριβώς αυτό: να βάλει κάποιος “πλάτη” για να σωθεί η επιχείρησή τους, χωρίς όμως οι ίδιοι να θυσιάσουν το παραμικρό. Αυτός είναι και ο λόγος που το “αυτονόητο” της οικογένειας Δαυίδ δεν είναι και τόσο αυτονόητο, και αξίζει να μην περάσει στα ψιλά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οικογένεια Λεμονή (Καλογήρου): Αγωγή από τράπεζα για το απλήρωτο αεροπλάνο τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εφορία αναζητά 3.100 κατασκευαστές ακινήτων. Τους ζητάει να αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τίτλοι τέλους για το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ – Πόσο θα μειωθεί, ποιους επιβαρύνει



    ΣΧΟΛΙΑ