• Big Story

    Η Atlas μετά την Credicom στην Ελλάδα εξαγόρασε την αρχαιότερη χρηματιστηριακή του Λονδίνου

    Bob Diamond, επικεφαλής Atlas Merchant Capital

    Bob Diamond, επικεφαλής Atlas Merchant Capital


    Στο Λονδίνο επιστρέφει δυναμικά ο Αμερικανός μεγαλοτραπεζίτης Bob Diamond με την εξαγορά-έκπληξη της ιστορικής χρηματιστηριακής εταιρείας Panmure Gordon & Co., έχοντας ως σκοπό τη δημιουργία της δικής του επενδυτικής τράπεζας.

    Ειδικότερα, ο ισχυρός επικεφαλής της Atlas Merchant Capital προχώρησε σε συμφωνία με την επενδυτική τράπεζα του Κατάρ QInvest LLC και αμφότεροι εξαγόρασαν την Panmure Gordon – η οποία έχει ιστορία 141 ολόκληρων ετών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχοντας ιδρυθεί το 1876 από τον Harry Panmure Gordon – για το ποσό των 15,5 εκατ. στερλινών, το οποίο μάλιστα κατεβλήθη εξ’ ολοκλήρου σε μετρητά.

    Η Atlas Merchant Capital (το fund του Diamond) στην Ελλάδα εξαγόρασε προ ολίγων εβδομάδων την Credicom, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Άνθιμος Θωμόπουλος.

    Από την άλλη, ο Diamond, που αποχώρησε από το τιμόνι της Barclays το 2012, είχε ήδη προαναγγείλει το γεγονός ότι έχει ανοίξει η «όρεξή» του για εξαγορές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς υποστήριζε ότι «υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες τώρα που τα μεγαλύτερες χρηματιστηριακές της περιοχής κάνουν περικοπές».

    Άνθιμος Θωμόπουλος.
    Άνθιμος Θωμόπουλος.

    Και ενώ το fund του προχώρησε στην απόκτηση μιας ιστορικής εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου – στην οποία έχει εργαστεί ακόμη και ο πατέρας του πρώην πρωθυπουργού David Cameron – η Panmure Gordon σήμερα εξειδικεύεται σε αυτό που θα χαρακτήριζε κάποιος ήσσονος σημασίας και μικρού βεληνεκούς επενδύσεις μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο οι επενδυτές κυριολεκτικά παλεύουν για να εξασφαλίσουν κέρδη. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η πιο πρόσφατη επένδυση της Panmure Gordon ήταν η πώληση ποσοστού αξίας 10 εκατ. στερλινών για λογαριασμό της βρετανικής τράπεζας Private & Commercial Finance Group Plc.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Panmure Gordon, Patric Johnson, σημείωσε μάλιστα ότι «το τελευταίο που θα θέλει να κάνει ο Diamond είναι να δημιουργήσει μια δεύτερη Barclays. Πρόκειται για μια κίνηση (η εξαγορά) που έχει να κάνει με τις δραστηριότητες του επενδυτικού του fund και όχι για προσωπική του φιλοδοξία».

    Βέβαια, κατόπιν της εισόδου του Diamond στην εταιρεία, η Panmure Gordon σκοπεύει να προσλάβει ειδικούς συμβούλους περί συγχωνεύσεων, να ενισχύσει το τμήμα διαχείρισης μετοχικών κεφαλαίων καθώς και να διευρύνει το φάσμα των υπηρεσιών της.

    Η Atlas Merchant Capital θα κατέχει στη νέα επενδυτική τράπεζα το πλειοψηφικό ποσοστό ενώ η QInvest θα διατηρήσει την τρέχουσα συμμετοχή της που ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 43,43% – σημειώνεται ότι η καταριανή επενδυτική τράπεζα είναι ήδη ο κάτοχος ήδη του μεγαλύτερου ποσοστού της Panmure Gordon.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κύπρος: Εγκρίθηκαν τα συμβόλαια με ENI, TOTAL και Exxon Mobil – Αρχές Απριλίου οι τελικές υπογραφές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διεθνής επιτυχία για ΟΠΑΠ: Yπερκάλυψη του ομολογιακού των 200 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο



    ΣΧΟΛΙΑ