• Big Story

    Ραγδαίες εξελίξεις: Πώς θα θωρακιστούν οι ελληνικές τράπεζες

    hsbc


    Αποφασισμένη να “θωρακίσει” τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τον κίνδυνο απώλειας των στόχων για τον περιορισμό των “κόκκινων” δανείων εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που σε συνεργασία με την Κομισιόν καταρτίζουν ένα γενικό πλαίσιο προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, το οποίο αφορά άμεσα και τις ελληνικές τράπεζες, αφού η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Το πλαίσιο αυτό έχει ήδη αρχίσει να σχηματοποιείται, και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη κάνουν λόγο για ένα σχέδιο με έμφαση στη δυνατότητα των τραπεζών να προβαίνουν σε προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να “θωρακιστούν” σε περίπτωση που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα “κόκκινων” δανείων”. Παράλληλα, το πλαίσιο αυτό θα ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών προς την κατεύθυνση της άμεσης είσπραξης οφειλών προερχόμενων από δάνεια, ενώ θα ευνοεί και τη δημιουργία μίας ακμάζουσας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τα funds να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν. Μεταξύ άλλων προτείνεται να αρθούν τα εμπόδια για τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων από μία τράπεζα σε μία άλλη τράπεζα ή μία εταιρεία διαχείρισης δανείων, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για τη δημιουργία bad banks που θα διαχειριστούν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία τραπεζών.

    Επιπλέον, με βάση το ίδιο πλαίσιο, θα τεθούν συγκεκριμένοι και αυστηροί όροι για τη χορήγηση νέων δανείων, ώστε να μειώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ προτείνεται και η εισαγωγή ενός αυτόματου “κόφτη” στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα NPLs.

    Εξάλλου, το πλαίσιο θα περιλαμβάνει αλλαγές όσον αφορά στο καθεστώς αφερεγγυότητας – μεταξύ αυτών η δημιουργία ενός benchmark για την αφερεγγυότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εναρμόνιση των διαφορετικών ορισμών της αφερεγγυότητας που υπάρχουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

    Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον σημείο του σχεδίου είναι η πρόβλεψη για κίνητρα που θα δοθούν για αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις τραπεζών, ακόμα και με τράπεζες του εξωτερικού, ώστε να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση και να περιοριστεί ο κατακερματισμός που καθιστά τις ευρωπαϊκές τράπεζες λιγότερο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές.

    Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, στο επίκεντρο του σχεδίου αυτού, που αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο επικείμενο Eurogroup της Παρασκευής, βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες, που είναι αυτές οι οποίες παρουσιάζουν το σοβαρότερο πρόβλημα με τα “κόκκινα” δάνεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόσφατη επίσκεψη της “σιδηράς κυρίας” του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Daniele Nouy, σε Ελλάδα και Ιταλία. Ήταν μία επίσκεψη-καμπανάκι για τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, ώστε να γίνουν περισσότερα για τη διευθέτηση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μείωση αφορολόγητου: Νέοι φόροι 600-650 ευρώ για όλους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμετακίνητος ο Σκουρλέτης: Αυτά που λέω για την ΔΕΗ, τα έλεγα από την πρώτη ημέρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νικολόπουλος: «Δεν θα ψηφίσω τα μέτρα που θα έρθουν»



    ΣΧΟΛΙΑ