• Big Story

    To μυστικό σχέδιο του Μαξίμου για να βγούμε στις αγορές μέσω… Αντώνη Σαμαρά

    antonis samaras

    Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς


    Ποιος να τους το έλεγε στην Κουμουνδούρου ότι μια μέρα θα… έπιναν νερό στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά! Κι αυτό γιατί μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της θητείας του ίσως αποτελέσει το έρεισμα στο οποίο θα στηριχθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

    Ως γνωστόν, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, τον Ιούλιο του 2014, η Ελλάδα προχώρησε σε μία έκδοση ομολόγου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, ώστε να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι είναι έτοιμη για την επιστροφή της σε αυτές, και μαζί και στην κανονικότητα. Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτή ήταν και η τελευταία μέχρι σήμερα απόπειρα της χώρας μας να δανειστεί από τις αγορές, αφού μετά τα πράγματα πήγαν κατά διαόλου…

    Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία αντίστοιχη θέση με την Ελλάδα του Ιουλίου του 2014. Η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, η εικόνα της οικονομίας εμφανίζεται βελτιωμένη, οι συνθήκες δείχνουν ευνοϊκές. Και η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ένα δικό της success story, σαν αυτό του Αντώνη Σαμαρά. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχει είναι με μία δική της έκδοση ομολόγου.

    Όμως δεν είναι και εύκολο σε αυτήν τη φάση η Ελλάδα να εκδώσει νέο ομόλογο. Τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές παραμένουν απαγορευτικά, καθώς είναι πολύ υψηλότερα από αυτά με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τον ESM. Αυτό σημαίνει ότι ένα ομόλογο ουσιαστικά θα “στοίχιζε” περισσότερο στην Ελλάδα απ’ό,τι ένα αντίστοιχο δάνειο από τον ESM. Θα ήταν δηλαδή ασύμφορο – αν, βέβαια, υποθέσουμε ότι θα βρίσκονταν αρκετοί επενδυτές για να υποστηρίξουν αυτήν την έκδοση.

    O ρόλος του “ομολόγου Σαμαρά”

    Και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το “ομόλογο Σαμαρά”. Το οποίο ήταν τριετές, με τοκομερίδιο 3,375% και επιτόκιο 3,5%. Το ομόλογο λήγει τον επόμενο μήνα, και αυτό που θέλει το Μαξίμου είναι να το αντικαταστήσει με ένα νέο ομόλογο, που θα έχει χαμηλότερο επιτόκιο από το 3,5%. Με αυτόν τον τρόπο, το κέρδος θα είναι τριπλό: και θα στείλει στις αγορές το μήνυμα της επιστροφής της Ελλάδας, και θα δώσει στους Έλληνες το success story που τόσο απεγνωσμένα θέλει (αλλά δεν μπορεί) να πουλήσει, και επιπλέον θα το κάνει χωρίς να αυξήσει (και μάλιστα μειώνοντας έστω και απειροελάχιστα) το κόστος δανεισμού της χώρας, όπως θα συνέβαινε αν εξέδιδε ένα νέο ομόλογο.

    Το στοίχημα για το Μαξίμου είναι να καταφέρει να αντικαταστήσει το ομόλογο Σαμαρά με χαμηλότερο επιτόκιο. Κάτι που δεν είναι και τόσο απλό, αφού μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν αποκλιμακωθεί μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, όμως παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Αν όμως η πορεία αυτή συνεχιστεί, τότε ίσως τον Ιούλιο να πέσουν στα επιθυμητά επίπεδα. Και τότε η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του ομολόγου του 2014.

    Θα είναι βέβαια μία κίνηση καθαρά συμβολική και επικοινωνιακού χαρακτήρα, παρά μία ουσιαστική κίνηση. Αλλά αυτό είναι που έχει ανάγκη αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Και ξαφνικά ο Τσίπρας κάνει «άνοιγμα» για συνεργασία προς το ΠΑΣΟΚ. Τυχαίο;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές εντός 2018 «βλέπει» ο Άδωνις Γεωργιάδης – Τι είπε για την υπόθεση Noor1

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προβάδισμα 7 μονάδων για τη ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research



    ΣΧΟΛΙΑ