• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg για τράπεζες: Μια ακόμα ελληνική τραγωδία απειλεί την Ευρώπη;

    • Bloomberg


    Αν και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμα κρίση στη χώρα. Ήδη αγωνίζεται να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας και αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του Brexit, ενώ οι ηγέτες στη Γαλλία και τη Γερμανία περνούν δύσκολα στο εσωτερικό.

    Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έκλεισε το τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής μόλις τον περασμένο Αύγουστο, αλλά η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμη οικονομική κρίση, με τις τράπεζές της να έχουν κολλήσει σε ένα καθοδικό σπιράλ. Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο, καθώς φέρεται να της έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διορία για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Όμως, η διευθέτηση των προβλημάτων των τραπεζών είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της αναζωογόνησης της οικονομίας και, για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση μελετά διάφορα σχέδια. Αλλά η έλλειψη σαφήνειας είναι σε βάρος των τραπεζών, που βλέπουν τις μετοχές τους να είναι παγιδευμένες σε ένα σχεδόν συνεχές sell-off.

    Το πιο πρόσφατο σχέδιο περιλαμβάνει μια άμεση επιδότηση για τις προβληματικές τράπεζες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αναδιαρθρωμένες αποπληρωμές μερικώς εγγυημένες από το κράτος. Ένα άλλο σχέδιο συνίσταται στο “ξεφόρτωμα” των επισφαλών δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού εγγυημένα από την κυβέρνηση, ενώ μια τρίτη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια λεγόμενη “κακή τράπεζα” που θα απαλλάξει τις τράπεζες από τα χειρότερα δάνειά τους.

    Δεν είναι σαφές εάν όλα τα σχέδια θα πάρουν το πράσινο φως ή ποια είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να βοηθηθούν οι ελληνικές τράπεζες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 για να αποφύγουν μια άλλη ανακεφαλαιοποίηση. Στα τέλη Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 89 δισ. ευρώ. Οποιοδήποτε σχέδιο θα απαιτήσει την αναζωογόνηση της όρεξης των επενδυτών για ελληνικό χρέος, το οποίο, προς το παρόν, δεν είναι εύκολο έργο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο… κόκκινο οι αγορές της Ασίας. Πάνω από 5% οι απώλειες στη Nissan

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Προς απόλυση με «μπόνους» 220 υψηλόμισθοι υπάλληλοι

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ο νέος CEO της Alpha Bank και οι συναντήσεις κορυφής του Μιχάλη Τσαμάζ



    ΣΧΟΛΙΑ