• Big Story

    Μετάβαση σε μια νέα εποχή μετά τη Νίκαια: Η “οπλοποίηση” της καθημερινότητας αλλάζει τα πάντα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας


    Τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 10 παιδιά, στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουλίου στην άλλοτε ήσυχη και γραφική πόλη του γαλλικού νότου, τη Νίκαια, όταν ένας άντρας οδήγησε ένα λευκό φορτηγό μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει την εθνική γιορτή του γαλλικού έθνους, την Ημέρα της Βαστίλης.

    Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν το πώς ο δράστης – ο οποίος είναι ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος Mohamed Lahouaiej Bouhlel, κάτοικος Νίκαιας – ξέφυγε από όλες τις αντιτρομοκρατικές ενέργειες, την ώρα που η Γαλλία παλεύει με τις ανοιχτές πληγές που της άφησε η τρίτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται στα εδάφη της σε διάστημα μόλις 18 μηνών.

    Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που έχει λάβει η χώρα αυξήθηκαν μετά τους πυροβολισμούς στο γαλλικό περιοδικό “Charlie Hebdo” τον Ιανουάριο του 2015 και κορυφώθηκαν μετά τις βομβιστικές και αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

    Το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα στον απόηχο όλων αυτών των επιθέσεων είναι το αν θα μπορούσε να έχει γίνει το παραμικρό για να προβλεφθούν και να αποφευχθούν – ή εάν αυτές οι άνανδρες επιθέσεις, όπως η χτεσινή στη Νίκαια, εκείνη στο Ορλάντο της Φλόριντα ή στο Dallas, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα των αντιτρομοκρατικών τακτικών που ακολουθούνται.

    “Μεταβήκαμε σε μια νέα εποχή”, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Manuel Valls. Και συνέχισε λέγοντας ότι “Η Γαλλία θα πρέπει να ζήσει με τον εφιάλτη της τρομοκρατίας”.

    Ο Βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο ομόλογό του, μετέφερε τη συμπαράσταση των Βρυξελλών, μια πόλη η οποία δέχτηκε κι εκείνη επιθέσεις από τους τρομοκράτες της μάστιγας της εποχής μας, του Ισλαμικού Κράτους, τον περασμένο Μάρτιο. “Το ρίσκο υπάρχει παντού πλέον. Έχουμε να κάνουμε με μια νέα τάξη πραγμάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

    hollande
    Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande (στο κέντρο) με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Manuel Valls (αριστερά) και τον υπουργό Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve

    Οι αναλυτές του φαινομένου της τρομοκρατίας φαίνεται να συμφωνούν. “Οι σύγχρονες αντιτρομοκρατικές τακτικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν επιθέσεις σαν και αυτές”, δηλώνει η The Soufan Group, μια εταιρεία στρατηγικών ασφαλείας. “Με την απουσία υπηρεσιών καταγγελίας για τις ειδικές αυτές περιπτώσεις, λίγα μπορούν οι αρχές να κάνουν για να προλάβουν ή να ανιχνεύσουν τέτοιου είδους επιθέσεις”.

    Και συνέχισε λέγοντας “Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να θεωρηθούν επίτηδες αυθόρμητες, με την έννοια ότι απαιτούν προμελέτη, αλλά ελάχιστο κόπο ή εκπαίδευση. Και το αποτέλεσμα είναι οι πολύνεκρες επιθέσεις που βιώνουμε”.

    “Τι μπορούμε όντως να κάνουμε γι’ αυτό;”, αναρωτιέται ο Andre Jacob, πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Βελγίου. “Δεν γίνεται να προλάβουμε τις επιθέσεις. Ακόμα κι αν έχουμε στοιχεία”.

    Οι Γάλλοι “μπορούν να αυξήσουν κι άλλο τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής, Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group. “Θα πρέπει να πάρουν όμως μέτρα που αντιφάσκουν εντελώς με τις αρχές του φιλελευθερισμού και της ανοιχτής δημοκρατίας. Μακροπρόθεσμα, το μόνο αποτελεσματικό μέτρο είναι η ενσωμάτωση… ή η μετάβαση σε ένα κράτος αστυνόμευσης. Το οποίο δεν αποτελεί προτεραιότητα προς το παρόν”, κατέληξε.

    nice-attacks-mourning-australia

    Η “οπλοποίηση” της καθημερινότητας

    Η Γαλλία έχει γίνει στόχος για το Ισλαμικό Κράτος για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων και του ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο στην τρομοκρατική οργάνωση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως ISIS.

    “Στις μέρες μας, η Γαλλία απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα”, δηλώνει ο επικεφαλής της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI). “Το ερώτημα πια δεν είναι το ‘αν’ αλλά το ‘πού’ και το ‘πότε'”.

    Στο μεταξύ ο Γάλλος Πρόεδρος, Francois Hollande, δήλωσε ότι θα εντείνει τις δράσεις στη Συρία και το Ιράκ, ως απάντηση στην ωμή βία του ISIS. “Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε όσους μας επιτίθενται στο ίδιο μας το σπίτι”, είπε.

    Η Γαλλία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση. Η ένδειξη αυτή ήταν ακόμη σε ισχύ – θα έληγε στις 26 Ιουλίου – όταν ο δράστης της Νίκαιας έσπειρε το θάνατο το βράδυ της Πέμπτης. Και θα παραμείνει σε ισχύ για άλλους τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Hollande.

    nice-attacks-tribute-rome-embassy

    Η The Soufan Group ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές βαριάς αστυνόμευσης, μπορεί να είναι ανθυγιεινές και αντίθετες με τον δημοκρατικό τρόπο ζωής αλλά είναι απαραίτητες, ειδικά μακροπρόθεσμα. “Η άβολη πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι ή τακτικές υπαγορεύουν την ‘οπλοποίηση’ της καθημερινότητας, δηλαδή την παρουσία όπλων και δυνάμεων ασφαλείας παντού”, τόνισε σχετικά.

    O Andre Jacob, της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Βελγίου, σημείωσε όμως ότι “Δεν γίνεται να κάνεις τα πάντα γύρω ένα φρούριο, με συρματοπλέγματα και αστυνόμους σε κάθε γωνιά”. Και συνέχισε λέγοντας πως “Αυτή (η επίθεση στη Νίκαια) έμοιαζε με μια πράξη ατομικού χαρακτήρα που δεν μπορεί προβλεφτεί στον παραμικρό βαθμό από τη στιγμή που οι τρομοκράτες προσαρμόζουν τη δράση τους αναλόγως την περίσταση”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/nikea-ta-sigklonistika-skitsa-simparastasis-gia-tin-tragodia-sti-gallia/61498

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-apolitos-tromos-aftos-ine-o-logos-pou-gallia-apoteli-ton-proto-stocho-tou-isis/61431



    ΣΧΟΛΙΑ