• Τράπεζες

    Με ποιες αλλαγές έρχεται προς ψήφιση το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Με αμοιβαίες υποχωρήσεις κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται πως συμφώνησαν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Και αν δεν υπάρξουν άλλες ενστάσεις και «τρικλοποδιές», το πλαίσιο θα έρθει επιτέλους προς ψήφιση στη Βουλή και το θέμα θα έχει «κλείσει» μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

    Το τελευταίο τριήμερο οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς απέδωσαν καρπούς, καθώς η ελληνική πλευρά «ψαλίδισε» σημαντικά τα περιουσιακά κριτήρια –ύψος καταθέσεων και αξία υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας-, όπως και την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που αποτελεί εγγύηση για επαγγελματικά δάνεια.

    Από την πλευρά τους οι δανειστές «ανέβασαν» τα δικά τους χαμηλά όρια και έτσι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

    Το σημαντικό είναι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ότι διατηρείται η περίμετρος των 11 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο και συγκεκριμένα  9 δισ. στεγαστικά και  2 δισ. επαγγελματικά δάνεια.

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, συμφωνήθηκε να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για τα εμπορικά δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία σε σχέση με τα κριτήρια που θα ισχύουν για τα  αμιγώς στεγαστικά δάνεια.

    Πιο συγκεκριμένα, η αντικειμενική αξία του ακινήτου που θα προστατεύεται διατηρείται  στις 250.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για στεγαστικό δάνειο.

    Αν το δάνειο είναι  επαγγελματικό, η προστασία καλύπτει κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 175.000 ευρώ.

    Ειδικά για τα επαγγελματικά δάνεια οι θεσμοί είπαν τελικά «ναι» στην ένταξη τους, καθώς τα στοιχεία που προσκόμισαν οι τράπεζες έκαμψαν τους ενδοιασμούς τους, ότι δηλαδή τα επαγγελματικά δάνεια είναι συγκεντρωμένα στις μη συστημικές τράπεζες,  στις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί  σημαντικό πρόβλημα.

    Το ύψος της οφειλής και στις δύο περιπτώσεις «κλείδωσε» στις 130.000 ευρώ (όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου).

    Ωστόσο  «ψαλιδίστηκαν» σημαντικά τα όρια στις καταθέσεις, στην αντικειμενική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και στο εισόδημα του επιλέξιμου δανειολήπτη.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ύψος των καταθέσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμορφώνεται στην περιοχή των 20.000 με 25.000 ευρώ.

    Η  αντικειμενική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας (εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας) διαμορφώνεται λίγο κάτω από τις  100.000 ευρώ.

    Και τα ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια μειώθηκαν στις  30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που ήταν η πρόταση  της κυβέρνησης.

    Σε εκκρεμότητα παραμένουν θέματα που αφορούν τον νόμο Κατσέλη, καθώς  οι θεσμοί θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αφού μόνο έτσι οι τράπεζες  θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

    Αναζητείται λοιπόν  αμοιβαία αποδεκτή λύση για τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο. Οι δανειστές ζητούν η επιλεξιμότητα των συγκεκριμένων δανείων να «τσεκάρεται»  μέσω της πλατφόρμας και στην περίπτωση που η πλατφόρμα τα απορρίψει να μην είναι δυνατή η συνέχιση της προστασίας.

    Και φυσικά συνεχίζεται η  διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνητικού επιτελείου, τραπεζών και θεσμών, σε ότι έχει να κάνει με την πλήρη αναθεώρηση του ν 3869/2010 για την πτωχευτική ικανότητα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγή σκυτάλης στο Digital της Eurobank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρυσές λίρες: Το αρνητικό ρεκόρ 17ετίας και γιατί οι Έλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη στη ζήτηση



    ΣΧΟΛΙΑ