• Big Story

    Μαξίμου προς Αλεξιάδη: Σταμάτα να μιλάς!

    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών


    Ακόμα ένα κρούσμα ασυνεννοησίας και απόλυτο δείγμα προχειρότητας στη χάραξη της φορολογικής πολιτικής της χώρας από την κυβέρνηση αποτελούν τα όσα τραγελαφικά – και επικίνδυνα για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό – διαδραματίστηκαν, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη για αλλαγές στη φορολογία. Παλινωδίες και γονατογραφίες, που οδήγησαν σε άνωθεν παρεμβάσεις από το Μαξίμου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να διαψεύδει τον… εαυτό του!
    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή :

    Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στο ξενοδοχείο Athens Ledra, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλούσε σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον προϋπολογισμό. Εκεί, προκάλεσαν αίσθηση δύο συγκεκριμένες αναφορές του :

    1. ότι δεν υποστηρίζει ιδεολογικά τα μέτρα του προϋπολογισμού και
    2. ότι θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος του 2015.

    Μόλις, λοιπόν, εξεδόθη το σχετικό δελτίο τύπου από το Ο.Ε.Ε., χθες το απόγευμα, έπεσαν και τα πρώτα τηλέφωνα από το Μαξίμου. Και – ως εκ θαύματος – δύο ώρες αργότερα, το κείμενο, που δόθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλούσε απλά για δήλωση σχετικά με “δύσκολο προϋπολογισμό”, διατηρώντας, όμως, τις αναφορές για αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας για τη φετινά εισοδήματα.

    Μέχρι, που ξημέρωσε…

    ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ

    Τότε, ήταν που εμφανίστηκαν μαζικά οι αναφορές σε ιστότοπους, κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες σχετικά και με την αναδρομική επιβάρυνση για τα φετινά εισοδήματα, και με σενάρια, που είχαν διαρρεύσει από την ίδια την Καραγιώργη Σερβίας, για το πώς θα επέλθουν αυτές οι αλλαγές (με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα, χωρίς να διευκρινίζονται ποια είναι αυτά).
    Και εγένετο πανικός.

    “ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ!”

    Τα τηλέφωνα, ενδοκυβερνητικά, πήραν φωτιά.
    Το Μαξίμου, σαφώς ενοχλημένο από τις προαναγγελίες αυτές, ζήτησε εξηγήσεις και η πλευρά του υπουργού επιχειρούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα.
    Και, αφού τόσο ο ίδιος, όσο και ο διευθυντής του, ο κ. Μελαχροινός, μιλούσαν παντού για να διαψεύσουν τους εαυτούς τους, είδαν και απόειδαν ότι δεν έπειθαν και κατέληξαν στη γνωστή τακτική : Εμείς δε φταίμε, φταίνε τα media.

    Εξέδωσαν, λοιπόν, μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, στην ουσία η αναπαραγωγή των δηλώσεων του κ. Αλεξιάδη είναι “απλά ψέμματα και συνειδητή παραπληροφόρηση”!

    Μάλιστα, μαζί με το γραπτό απόσπασμα της ομιλίας, όπου γίνεται σαφής αναφορά στις μικρές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, έστειλαν και το σχετικό video.

    Είχαν προηγηθεί οι κλήσεις στο πορτοκαλί τηλέφωνο του υπουργού, όπου επαναλαμβανόταν το σαφές μήνυμα, που είχε σταλεί και προ μηνός στον κ. Αλεξιάδη:

    “Σταμάτα να μιλάς”.

    Ο Τρύφωνας είχε ακολουθήσει την εντολή, περιορίζοντας τις εμφανίσεις του σε μία ανά εβδομάδα, μέχρι το διπλό χτύπημα του περασμένου Σαββάτου, με την παρουσία του στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και με την ομιλία του στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

    Το αν επρόκειτο για κρίση ειλικρίνειας ή για προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ότι “Εγώ τα είχα πει”, θα φανεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ