• Big Story

    Πηγές του Μάκη Σκλαβενίτη στο mononews.gr: Από την Παρασκευή περιμέναμε την απόφαση για την Μαρινόπουλος

    Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης CEO του Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, CEO του Ομίλου Σκλαβενίτης


    Δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, και σύμφωνα με τους δικηγόρους των δύο πλευρών, έγινε δεκτό το αίτημα της εταιρίας και εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης. Η απόφαση δεν έχει έχει φτάσει ακόμα στα χέρια των ενδιαφερόμενων. Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα της διαλυτικής αίρεσης παραμένει και θα συζητηθεί σε νομικό επίπεδο στη συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών το απόγευμα.

    “Περιμέναμε την απόφαση από την Παρασκευή” εξήγησαν πηγές κοντά στον επικεφαλής της Σκλαβενίτης , Μάκη Σκλαβενίτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το mononews.gr. “Εμείς δεν την έχουμε πάρει ακόμα στα χέρια μας”  μας είπαν  οι ίδιες πηγές στις 12,45 που συνομιλήσαμε μαζί τους.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την έκδοση της απόφασης θα απαιτηθεί τροποποίηση της σύμβασης, καθώς η διαλυτική αίρεση ενεργοποιείται αυτοδικαίως.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικηγόρους από την καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης, δεν προκύπτει πρόβλημα.

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού 

    Πάντως όπως λένε οι πληροφορίες εάν όλα κυλήσουν  ομαλά η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει έτοιμη την εισήγησή της για το deal, και αυτή είναι θετική, αίροντας ένα από τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη διάσωση της Μαρινόπουλος.

    Ακολουθεί η δήλωση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, του δικηγόρου των μετόχων Πάνου, Στέφανου και Πάνου Μαρινόπουλου:

    «Η ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3.000 πιστωτών!

    Είναι μια μέρα μεγάλης χαράς και ελπίδας για το αύριο. Τη συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι άνω εντολείς μου».

    Το mononews.gr από το πρωί έγραφε:

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μαρινόπουλος καθώς εντός ολίγων ωρών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε νομικό επίπεδο μεταξύ των πλευρών που εμπλέκονται στη συμφωνία διάσωσης της Μαρινόπουλος καθώς η μη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης και οι σχετικές νομικές προθεσμίες ενεργοποίησαν διαλυτική αίρεση της συμφωνίας, ενώ την ίδια ώρα έχει τελειώσει ήδη από το Δεκέμβρη η ενδιάμεση χρηματοδότηση.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν οι εναλλακτικές σε χρόνο και χρήμα προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, καθώς όλες οι πλευρές εμφανίζονται προς ώρας διατεθειμένες να κάνουν ότι μπορούν για να μην τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία.

    Ωστόσο είναι πλέον βέβαιο ότι και αύριο να εκδοθεί η δικαστική απόφαση θα απαιτηθεί τροποποίηση της σύμβασης, καθώς η διαλυτική αίρεση ενεργοποιείται αυτοδικαίως.

    Το πρόβλημα προκύπτει καθώς θα έπρεπε μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία, να έχει παρέλθει ο μήνας τριτανακοπών, σε περίπτωση που υπήρχαν, και με δεδομένο ότι φτάσαμε ήδη στις 16 Ιανουαρίου ο χρόνος πλέον δεν αρκεί.

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού 

    Πάντως όπως λένε οι πληροφορίες εάν όλα κυλήσουν  ομαλά η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει έτοιμη την εισήγησή της για το deal, και αυτή είναι θετική, αίροντας ένα από τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη διάσωση της Μαρινόπουλος.

    Βέβαια, τα καλά νέα σταματούν εδώ, καθώς η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θεωρείται ήσσονος σημασίας σε σχέση με την απόφαση του Πρωτοδικείου για το deal, η οποία βάσει προγραμματισμού θα έπρεπε να έχει ήδη εκδοθεί, όμως καθυστερεί εξοργιστικά (αφού χρειάστηκαν πενήντα ολόκληρες μέρες μέχρι να ανατεθεί η υπόθεση σε εισηγητή!), θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση της συμφωνίας και δοκιμάζοντας τις αντοχές των 11.000 εργαζομένων της Μαρινόπουλος, καθώς και τους προμηθευτές της, για τους οποίους η διάσωση της ιστορικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ είναι ζήτημα επιβίωσης.

    Μάλιστα, αν και μέχρι τώρα κανείς δεν ήθελε καν να σκεφτεί την πιθανότητα κατάρρευσης του deal, πλέον θα πρέπει να θεωρείται ορατό το ενδεχόμενο αυτό, με δεδομένο ότι στις 14 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, και αφού ακόμα δεν έχουμε την απόφαση του δικαστηρίου, τότε με το 30ήμερο που προβλέπεται για τις τριτανακοπές, ακόμα κι αν το Πρωτοδικείο εκδώσει σήμερα την απόφασή του, φτάνουμε σε ημερομηνία μετά την 14η Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι ο Σκλαβενίτης μπορεί να υπαναχωρήσει στο σημείο εκείνο από τη συμφωνία, στο απόλυτο σενάριο τρόμου που θα σημάνει την άτακτη χρεοκοπία της Μαρινόπουλος, που θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία εν γένει.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης. Επικεφαλής Σκλαβενίτης ΑΒΕΕ

    Εξάλλου, αν και από το περιβάλλον του Σκλαβενίτη διαρρέει πως δεν υπάρχει διάθεση υπαναχώρησης από τη συμφωνία, δεν είναι σαφές αν η ημερομηνία της 14ης Φεβρουαρίου είναι δεσμευτική, αν δηλαδή μπορεί να δοθεί μία σιωπηρή παράταση λίγων ημερών εφόσον αυτό χρειαστεί, ενώ άγνωστο παραμένει και το τι στάση θα κρατήσουν οι τράπεζες που συμμετέχουν στο deal και πόσο είναι διατεθειμένες να περιμένουν να τελειώσει αυτή η υπόθεση.

    Για την ώρα, όλοι τηρούν στάση αναμονής μέχρι να… αποφασίσει το Πρωτοδικείο να εκδώσει την απόφασή του, καθώς τότε τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού μία επιπλέον πηγή ανησυχίας είναι το περιεχόμενο της απόφασης , που ενδεχομένως να βάζει “αστερίσκους” στη συμφωνία εξυγίανσης, οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα και θα αυξήσουν την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Μαρινόπουλος.

    Εργαζόμενοι και προμηθευτές, αλλά και η αγορά γενικότερα, περιμένουν με κομμένη την ανάσα…



    ΣΧΟΛΙΑ