• Big Story

    Οι λόγοι παραίτησης του Μιχάλη Σάλλα από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς

    • NewsRoom
    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας


    Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να υποβάλει ο Μιχάλης Σάλλας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνει και το έγκυρο Bloomberg, στο κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της Πειραιώς και δημιουργός του Ομίλου θα υποβάλει την παραίτησή του, προκειμένου να διευκολύνει τη ριζική ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου.

    Είχε προηγηθεί η ανατροπή – μετά τις ενστάσεις Paulson – με τον υποψήφιο διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, Χρήστο Παπαδόπουλο, η τοποθέτηση του οποίου είχε τελικά ακυρωθεί παρά το γεγονός ότι είχε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Το θέμα είχε τεθεί σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας  και στελεχών του SSM (Single Supervisory Mechanism), ενώ πηγές της αγοράς έκαναν λόγο για παρασκηνιακές κινήσεις από πλευράς του Αμερικανού μετόχου που κάνει έντονο lobbying και στον SSM. Σε κάθε περίπτωση η κόντρα της διοίκησης της Τράπεζας με το αμερικανικό fund είχε προκαλέσει κλυδωνισμούς στη σχέση της με τον SSM.

    Σημειώνεται ότι προ μηνών ο John Paulson είχε παρέμβει ανοικτά, προκειμένου να ματαιώσει την παραίτηση του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου, όχι μόνο με επιστολές του αλλά και με προσωπικές παρεμβάσεις ακόμη και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Έκτοτε, η σχέση με την Πειραιώς έχει διαταραχθεί, με τον εκπρόσωπό του στο ΔΣ να εκφράζει συνεχώς αντιρρήσεις σε σχέση με τις επερχόμενες διοικητικές αλλαγές.

    Η ανάπτυξη της Τράπεζας Πειραιώς ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1991, όταν ο κ. Σάλλας, επικεφαλής μιας ομάδας σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών, προχώρησε στην εξαγορά της τράπεζας από το δημόσιο τομέα.

    Ο κ. Μ. Σάλλας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Στη συνέχεια, εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Από το 1983 έως το 1997 ήταν καθηγητής της Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Από το 1984 έως το 1991 είχε ενεργό ρόλο στις διαδικασίες απελευθέρωσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς και ειδικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα, από διάφορες θέσεις. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου, Διοικητής της Ε.Τ.Β.Α., Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τα έτη 1987-1988 και 1998-2007.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/game-thrones-stin-trapeza-pireos/57408

     



    ΣΧΟΛΙΑ