• Πολιτική

    «Κληρώνει» τον Φλεβάρη για κυβέρνηση; Γιατί θεωρείται πιθανός μήνας για πρόωρες εκλογές

    Τσίπρας

    Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Το θέμα του χρόνου τέλεσης των βουλευτικών εκλογών επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των συντάξεων και το Σκοπιανό φέρνουν νέα δεδομένα.

    Μπορεί η ρητορική και η επιθυμία της κυβέρνησης να είναι, κατ΄αρχήν, οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο η «πολιτική λογική» οδηγεί σε αρκετά σενάρια, τα οποία φαίνεται πως θα μπορούσαν να ευνοούν την κυβέρνηση για μια προσφυγή στις κάλπες σε διαφορετικό χρόνο. Το τελευταίο που έχει έρθει στο προσκήνιο θέλει το Μαξίμου να εξετάζει τις δυνατότητες για προσφυγή στις κάλπες τον Φεβρουάριο.

    Η βασική αφορμή γύρω από το συγκεκριμένο σενάριο έχει να κάνει με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης πως το θέμα των περικοπών των παλαιών συντάξεων θα αποφασιστεί τελικά στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, μετά την παράδοση του προσχέδιου του ελληνικού προϋπολογισμού και την εξέτασή του από την Κομισιόν. Σύμφωνα με το σενάριο, η ημερομηνία αυτή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαρπαγμάτευσης, βοηθά στην επιτάχυνση των εξελίξεων.

    Πιο συγκεκριμένα, εάν το Eurogroup εισακούσει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν πραγματοποιηθεί η περικοπή, τότε θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό μομέντουμ, καθώς ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προσμετρά τη θετική επίδραση από τη διανομή του υπερπλεονάσματος του 2018. Ο Φεβρουάριος, άλλωστε, είναι ένας από τους μήνες που η κυβέρνηση έχει διακρίνει πως οι δημοσκοπήσεις την ευνοούν, λόγω κυρίως του «μποναμά» που διανέμει τον προηγούμενο μήνα στους πολίτες. Έτσι το αφήγημα της «επανάκτησης  της εθνικής κυριαρχίας» θα ενισχυθεί, δίνοντας πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Από την άλλη, αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στην εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για τις μειώσεις των συντάξεων, η προκήρυξη εκλογών θα μοιάζει πλέον μονόδρομος. Καθώς μάλιστα οι αυτοδιοικητικές εκλογές ακολουθούν, η επιλογή του Φεβρουαρίου (και όχι του Μαΐου που ακούγεται ως μια πιθανότερη ημερομηνία από διάφορα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ), θα έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ το στοιχείο του αιφνιδιασμού.  Το γεγονός δε πως οι αυτοδιοικητικές θα έπονται, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προοπτική των τοπικών εκλογών θα δημιουργήσει χαλάρωση  στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, ο οποίος εμφανίζεται ισχυρότερος.

    Παράλληλα, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποκλείεται να έρθει στη ελληνική Βουλή, ακόμα και τον Ιανουάριο, μπορεί να δικαιολογήσει την προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά, εάν ο Πάνος Καμμένος επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ, η συμφωνία μπορεί να περάσει ακόμα και χωρίς το σύνολο των βουλευτών του κόμματός του.

    Πάντως, στο διάστημα μέχρι τις εκλογές το Μαξίμου θέλει να καταφέρει να δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης το οποίο θα ευνοεί την συσπείρωση μέρους των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα χτυπήματα που θα δέχεται είτε από την αντιπολίτευση είτε από τις συνέπειες τις πολιτικής της. Η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι αυτό που καλείται να εντοπίσει το επιτελείο του πρωθυπουργού, το οποίο πάντως το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κινείται με «προβληματικούς ρυθμούς», εκθέτοντας αρκετές φορές τον πρωθυπουργό με τις επιλογές του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας στο Μάτι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαξίμου: Ο λαός δεν θα δώσει στον Μητσοτάκη τη δυνατότητα να μοιράσει τα ιμάτια του κράτους
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελία από ΝΔ: Λάθη και παραλείψεις του υπουργείου Υγείας στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση ενδυναμώνει την αυτονομία και τη διαφάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ