• Big Story

    Κεντροαριστερά: Όλες οι προσπάθειες Τσίπρα για συμμαχίες έπεσαν στο κενό


    Και τι δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που ήθελε για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες κιόλας εκλογές. «Φλέρταρε» με τους πάντες, από την κεντροαριστερά μέχρι την ακροδεξιά, αναζητώντας ακόμα και «αποστάτες» από κόμματα της αντιπολίτευσης, δε δίστασε να κάνει άνοιγμα στις ψήφους της Χρυσής Αυγής, με την περίφημη δήλωση του Νίκου Βούτση ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ψήφοι, προσάρμοσε το νομοσχέδιο με τέτοιον τρόπο ώστε να ψηφιστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές. Όμως και πάλι, οι προσπάθειές του έπεσαν πανηγυρικά στο κενό. Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο συγκέντρωσε μόνο 179 ψήφους, που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα ισχύσει από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά ενδεχομένως να μην ισχύσει και ποτέ, αν η επόμενη κυβέρνηση καταφέρει να βρει 200 ψήφους για να φέρει έναν δικό της εκλογικό νόμο που θα τον ανατρέψει.

    vouli suriza

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα κι αν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν τηρούσαν τη στάση που κράτησαν και υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο, και πάλι ο αριθμός 200 θα ήταν (κυριολεκτικά) όνειρο θερινής νυκτός για την κυβέρνηση, που γνώριζε εξαρχής ότι για να πετύχει αυτόν τον αριθμό θα έπρεπε να απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ελπίζοντας να βρει εκεί υποστήριξη για την πρότασή της.

    fofi-gennimata

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως, τη μέρα που έγινε γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα ψήφιζε τον εκλογικό νόμο, το Μαξίμου έβγαλε non paper με το οποίο καλούσε, σε μια ύστατη προσπάθεια, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να στηρίξουν την απλή αναλογική. Μία προσπάθεια που φυσικά ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς είχαν ήδη διαμορφώσει τις θέσεις τους και δεν θα άλλαζαν αυτές απλά με ένα non paper.

    stayros-theodorakis

    Τελικά, το μόνο που κέρδισε από όλη αυτήν τη διαδικασία η κυβέρνηση ήταν η υποστήριξη της Ένωσης Κεντρώων – μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε από το βήμα της Βουλής να… παινέψει τον Βασίλη Λεβέντη για τη στάση του, υποδεικνύοντας ένα φλερτ που ενδεχομένως να έχει συνέχεια.

    leventis2

    Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η ψήφιση του εκλογικού νόμου ήταν ένα «βατερλώ» για τον Αλέξη Τσίπρα – πολλοί υποστηρίζουν πως είναι η πρώτη σοβαρή πολιτική ήττα που υφίσταται από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς ο ίδιος έβαλε τον πήχη ψηλά, και τελικά αναγκάστηκε να περάσει… από κάτω, αποτυγχάνοντας να πείσει ακόμα και αυτούς που θεωρούσε «σίγουρους».

    Έτσι, ο πρωθυπουργός απέτυχε να ανακόψει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σημερινό σύστημα που δίνει ένα γενναιόδωρο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, που αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις μάλλον θα είναι η ΝΔ, και θα έχει μία καλή πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, αποφεύγοντας τον «σκόπελο» των επαναληπτικών εκλογών (που θα διεξάγονταν με απλή αναλογική)…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/o-protoporos-sallas-ke-tektonikes-allages-pou-ipostirizonte-apo-ton-gianni-stournara/62817



    ΣΧΟΛΙΑ