• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ιστορίες ανείπωτου πόνου και τραγωδίας: Απανθρακώθηκαν βρέφη, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες


    Σοκ αλλά και άπειρη θλίψη προκαλούν οι ανθρώπινες ιστορίες που έρχονται στο φως, η μία μετά την άλλη, μετά τον πύρινο όλεθρο που βίωσε τις τελευταίες ώρες η Αττική. Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τραυματίες, επιζώντες, αγνοούμενους και νεκρούς, όλο και περισσότερες μαρτυρίες έρχονται στη δημοσιότητα. Μαρτυρίες – γροθιά στο στομάχι. Ιστορίες ασύλληπτης τραγωδίας με πρωταγωνιστές ακόμη και βρέφη.

    Μία από τις πρώτες ιστορίες που ήρθε στο φως αργά χθες βράδυ ήταν αυτή της απώλειας ενός βρέφους μόλις έξι μηνών, που άφησε την τελευταία του πνοή στην προσπάθεια της οικογένειάς του να ξεφύγει από την πύρινη λαίλαπα.

    Ένα βρέφος ηλικίας 6 μηνών είναι το νεαρότερο θύμα μέχρι στιγμής. Όπως έγινε γνωστό με τις φλόγες να “γλείφουν” το σπίτι τους στο Μάτι, οι τραγικοί γονείς εγκατέλειψαν την κατοικία σοκαρισμένοι, έχοντας μαζί το νεογέννητο παιδί τους και βρέθηκαν στην παραλία. Εκεί τους περισυνέλλεξε σκάφος κι αφού τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, το μωρό παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

    Μία άλλη μαρτυρία μεγάλης φρίκης, ήταν η ιστορία ενός 13χρονου κοριτσιού που είχε πιάσει φωτιά και που πήδηξε στη θάλασσα για να σωθεί, πεθαίνοντας ακαριαία.

    Μια γυναίκα είδε στο Κόκκινο Λιμανάκι ένα 13χρονο κορίτσι να καίγεται, να πηδάει από το γκρεμό στη θάλασσα και να σκοτώνεται ακαριαία. Η ίδια πήδηξε στη θάλασσα να σωθεί και έμεινε στο νερό για 2 ώρες. Περιγράφοντας χαρακτηριστικά την τραγική αυτή εικόνα, η κυρία Μαρία Πάτσιου είπε πως το φόρεμα του κοριτσιού είχε πιάσει φωτιά. «Η φωτιά ξεκίνησε πάνω από εμάς, υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο, μετά ήρθε άλλο ένα, αλλά η φωτιά έφτασε εδώ πολύ γρήγορα.Στο οικόπεδο δεν ξέρω τι έγινε. Είδα μία κοπελίτσα 13 ετών που πήδηξε από το γκρεμό. Καιγόταν, στην απελπισία της πήδηξε. Προφανώς δεν μπορούσε να δει λόγω του καπνού».

    Όλος ο κόσμος προσπαθούσε να κάνει ό,τι μπορεί για να σωθεί και πολλοί από αυτούς κάηκαν στην διάρκεια της προσπάθειας αυτής. Μία τέτοια εικόνα φρίκης και ανατριχίλας είναι ένας αναβάτης σε μηχανή που κάηκε πάνω στη μηχανή του, αλλά και δύο παιδάκια που βρέθηκαν απανθρακωμένα μέσα σε ΙΧ.

    Ανατριχιαστικά είναι, επίσης, τα στοιχεία για τους 26 νεκρούς (30 σύμφωνα με άλλες πληροφορίες) οι οποίοι βρέθηκαν στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, που βρίσκεται κοντά στα «σύνορα» με τη Ν. Μάκρη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της φονικής πύρινης λαίλαπας που κατακαίει από χθες, με πολλαπλά μέτωπα. Το τραγικό σενάριο επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς.

    Σύμφωνα με μαρτυρία του διασώστη Β. Ανδριόπουλου, ο αριθμός των νεκρών στο συγκεκριμένο σημείο ανέρχεται στους 26 και εκτιμάται ότι πρόκειται για ομάδα ανθρώπων που προσπάθησε να φτάσει στην ακτή, σε κάποιον ανοιχτό χώρο. Μάλιστα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο βίντεο με εναέρια πλάνα, όπου μπορεί να δει κανείς το σημείο εκείνο στο Μάτι, όπου εγκλωβίστηκαν και πέθαναν από ασφυξία και εγκαύματα οι 26 άνθρωποι. Οι 26 σοροί βρέθηκαν σε χωράφι, ανάμεσα σε δύο σπίτια, κοντά σε ταβέρνα της περιοχής πλησίον στη θάλασσα. Τρεις σοροί βρέθηκαν μέσα σε καμμένα αυτοκίνητα στην ίδια περιοχή, ενώ χωριστά βρέθηκε και η σορός μίας γυναίκας.

    Ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαΐτας κάνει λόγο για τραγικές σκηνές. «Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες».

    Ανατριχιαστική είναι, ακόμη, η μαρτυρία ενός άνδρα, του κυρίου Νίκου Σταυρινίδη, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα και κολυμπούσε για 4 ώρες, μέχρι που τον βρήκανε από τη Ραφήνα στη Λούτσα. Δίπλα του επέπλεαν νεκροί άνθρωποι και πολλοί από τους διπλανούς του που προσπαθούσαν, επίσης, να σωθούν, πνίγηκαν.

    «Πνίγονταν άνθρωποι δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Πέσαμε στη θάλασσα στον Κάβο Ραφήνας λίγο μετά τις 7 . Πήγαμε πολύ μέσα, αλλά είχε πολύ ρεύμα. Δεν βλέπαμε τίποτα, ένα σκοτάδι παντού. Αφεθήκαμε στο ρεύμα και στις 11 τη νύχτα μας μαζέψανε στη λούτσα με μια μηχανότρατα.Ήμασταν πολλές ώρες στη θάλασσα. Χάσαμε ανθρώπους! Ήμασταν 6, χάσαμε μια κυρία κι ένα παλικάρι. Την ώρα που κολυμπούσαμε είδαμε ένα πτώμα. Μία μεγάλη γυναίκα με άσπρα μαλλιά επέπλεε διπλά μας. Δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε κανέναν».

    Πρωταγωνιστές της ανείπωτης τραγωδίας είναι βρέφη, παιδιά, ενήλικες και οικογένειες ολόκληρες που προσπάθησαν να σωθούν. Η πύρινη κόλαση που έζησαν τόσο τα θύματα, όσο και αυτοί που κατάφεραν να επιζήσουν, αποτελεί τη μεγάλη πληγή του φετινού καλοκαιριού. Θλίψη, πόνος και ρίγος κυριαρχεί παντού, μαζί με τις στάχτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΕΚΤΑΚΤΟ! Πληροφορίες για άλλους δέκα νεκρούς στο Μάτι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Το χωράφι της «φρίκης»: Πώς κάηκαν ζωντανοί 26 άνθρωποι ένα βήμα από τη θάλασσα (pics+video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρικιαστική μαρτυρία: 13χρονο κορίτσι καιγόταν και πήδηξε από γκρεμό στη θάλασσα – Σκοτώθηκε ακαριαία (video)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Συγκλονιστικό video: Δείτε το σημείο εκείνο στο Μάτι όπου εγκλωβίστηκαν και πέθαναν από ασφυξία και εγκαύματα οι 26 άνθρωποι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ανατριχιαστική μαρτυρία: Πέσαμε στη θάλασσα, μας μαζέψανε στη Λούτσα – Πτώματα επέπλεαν δίπλα μας



    ΣΧΟΛΙΑ