• Τράπεζες

    Γιατί η Εθνική Τράπεζα μαγνητίζει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας

    Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άνοδο για Εθνική και Aegean

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Ενίσχυση την οργανικών εσόδων και οριστική επάνοδο στην κερδοφορία από το τρέχον έτος προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έως και το 2022.

    Το σχέδιο μετασχηματισμού αναμένεται να ανακοινωθεί στο Λονδίνο στις 16 Μαΐου και το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προεξοφλείται ότι θα είναι υψηλό καθώς πάνω από 60 επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για να συμμετάσχουν στο Investors Day που διοργανώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

    Στην τελική ευθεία ενόψει των ανακοινώσεων στο Investors Day μπαίνει η ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Στόχος η παρουσίαση ενός συνεκτικού επιχειρηματικού σχεδίου που εκτός από την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης θα περιλαμβάνει κινήσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής τράπεζα στο εσωτερικό, την ενίσχυση την οργανικών εσόδων και την οριστική επάνοδο στην κερδοφορία ήδη από το 2019.

    Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνονται οι εξελίξεις για την οριστικοποίηση της μεταβίβασης της Banca Romaneasca στην Eximbank, της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στην Invel Real Estate και τη μεταβίβαση του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο στη λιβανέζικη τράπεζα Audi, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

    Σε εκκρεμότητα παραμένει η αποεπένδυση από την Κύπρο, που αν και έχει δρομολογηθεί δεν θα οριστικοποιηθεί έγκαιρα, δηλαδή πριν το Investors Day, ενώ η μεγαλύτερη εκκρεμότητα παραμένει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οποία ο όμιλος έχει εξασφαλίσει διετή παράταση από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ως και το 2021.

    Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές ο όμιλος της ΕΤΕ θα διατηρήσει τη δραστηριότητά του στη Βόρεια Μακεδονία και στη Μάλτα.

    Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων η νέα στρατηγική του ομίλου είναι εμπροσθοβαρής και περισσότερο επιθετική, στοχεύοντας σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 11,5 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Ο δείκτης NPEs αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 15% το 2021 και περίπου στα μισά αυτού του επιπέδου το 2022.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διοικητικές αλλαγές στην Εθνική: Πού διαφωνεί το ΤΧΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Την πώληση του δικτύου στην Αίγυπτο ολοκλήρωσε η Εθνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ