Τράπεζες

Νέες περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ελληνικές τράπεζες

  • NewsRoom


Στις 4.000 θέσεις εργασίας έχει τεθεί ο στόχος για τη μείωση του προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες φέτος, με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να έχει μειωθεί από 63.342 που ήταν το 2009 σε 39.500 σήμερα. Και όλα αυτά ενώ πέρυσι οι θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο μειώθηκαν κατά 2.582 θέσεις, μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και παροχής αποζημιώσεων που εφάρμοσαν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση συρρίκνωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη που τις επιβαρύνουν. Γι’ αυτό αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μαζικές μειώσεις προσωπικού.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία αρχίζει και πάλι να αναπτύσσεται. Η δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιτύχει και η χώρα έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές. Αλλά οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Σχεδόν το ήμισυ των δανείων δεν εξυπηρετείται».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ακόμη ότι «στα χρόνια της κρίσης τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε μαζική εξοικονόμηση λόγω ύφεσης. Από τα συνολικά 3.921 υποκαταστήματα που λειτουργούσαν το έτος 2009, πριν από την κρίση, είχαν απομείνει μόλις 1.902 στα τέλη του 2018. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί από 63.342 στους 39.500. Η πορεία σταθεροποίησης θα επιταχυνθεί στα επόμενα χρόνια. Το σύνολο ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθε το 2018 σε 225 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικοί του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι μέχρι το 2023 θα υποχωρήσει κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια λόγω της απομείωσης προβληματικών δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα κόστη τους σε αυτή τη διαδικασία συρρίκνωσης. Για να το επιτύχουν προχωρούν κυρίως σε διακανονισμούς εθελουσίας εξόδου και παροχή αποζημιώσεων που φτάνουν σε εξαψήφια ποσά και περιλαμβάνουν γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Με τέτοια προγράμματα οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν 2.582 θέσεις εργασίας το 2018 και για φέτος ο στόχος ανέρχεται στις 4.000 θέσεις εργασίας. Στην αρχή τα προγράμματα αυτά είναι δαπανηρά. Αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι, καταργώντας 1.000 θέσεις εργασίας, η τράπεζα εξοικονομεί 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στοχευμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στην Alpha Bank

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχωρούν με εθελουσία 320 εργαζόμενοι του ΟΤΕ – Στα 53 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνέχεια διοικητικών αλλαγών στην Εθνική Τράπεζα – Ποια είναι τα νέα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις


ΣΧΟΛΙΑ